Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σπ. Καπράλος:Αναγκαία η ρευστότητα για το σύστημα

Η κρίση επέδειξε όχι μόνο την αναγκαιότητα της ρευστότητας για την ορθή λειτουργία του συστήματος, αλλά και την ανάγκη για διαφανείς και αξιόπιστους μηχανισμούς διαμόρφωσης τιμών τονίζει ο κ. Σπ. Καπράλος.

Σπ. Καπράλος:Αναγκαία η ρευστότητα για το σύστημα
Η κρίση επέδειξε όχι μόνο την αναγκαιότητα της ρευστότητας για την ορθή λειτουργία του συστήματος, αλλά και την ανάγκη για διαφανείς και αξιόπιστους μηχανισμούς διαμόρφωσης τιμών τονίζει ο κ. Σπ. Καπράλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Χρηματιστηρίων.

Σύμφωνα με τον κ. Καπράλο είναι γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία διανύει μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Σε τέτοιες περιόδους, η λέξη «συνεργασία» αποκτά μεγαλύτερη σημασία.

Εν προκειμένω, η συνεργασία ανάμεσα σε επαγγελματικούς συνδέσμους του κλάδου μας είναι ζωτικής σημασίας και θα μας βοηθήσει όχι μόνο να βγούμε όσο το δυνατό πιο αλώβητοι από την τρέχουσα κρίση, αλλά και να αναπτύξουμε ασφαλή, σωστά εποπτευόμενα και αποτελεσματικά χρηματοοικονομικά συστήματα.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής μου ομιλίας, θα προσπαθήσω να παρουσιάσω το έργο της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων (FESE), της ένωσης των 42 ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που δραστηριοποιούνται στις μετοχές, τα παράγωγα, τα ομόλογα και τα εμπορεύματα τονίζει ο κ. Καπράλος.

Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω ότι η συνεργασία δε βρίσκεται μόνο σε επίπεδο ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Δε συνεργαζόμαστε μόνο μεταξύ μας, αλλά και με τα Μέλη μας – τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρίες – καθώς και με τις εποπτικές αρχές. Σήμερα, λοιπόν, θα ήθελα να μιλήσω για κάποιες από τις προτεραιότητες της FESE και για τις βραχυπρόθεσμες και τις μακροπρόθεσμες τάσεις στις αγορές μας.

Η βασική επιδίωξη της FESE είναι να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, βελτιώνοντας την ποιότητα της εποπτείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δημιουργώντας ίσες συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των χρηματιστηρίων σε διεθνές επίπεδο. Επί της ουσίας, εργαζόμαστε σε πολλούς τομείς που εκτείνονται από τα ενημερωτικά δελτία, μέχρι την εισαγωγή εταιρειών, τους κανόνες διαπραγμάτευσης και την εταιρική διακυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση προσπαθούμε να εργαζόμαστε μαζί με όλους τους ενδιάμεσους φορείς προκειμένου να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους.

Θα παρουσιάσω με συντομία 3 δείγματα της πρόσφατης δουλειάς μας για να υπογραμμίσω τη σημασία της συνεργασίας με άλλους οργανισμούς και τα Μέλη μας υπογραμμίζει ο κ. Καπράλος.

1. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 ετών σημαντικό μέρος της δουλειάς μας αφορούσε στην ομαλή εφαρμογή της MiFID στις αγορές μας. Προκειμένου να επιτύχουμε τον στόχο μας δουλέψαμε στενά με τις τράπεζες και τα υπόλοιπα Μέλη μας, για να βελτιώσουμε τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών Κεφαλαιαγοράς (CESR). Στόχος των συγκεκριμένων προτάσεων ήταν να διασφαλιστεί ότι τα χρηματιστήρια και οι τράπεζες χρησιμοποιούν τον πιο αποτελεσματικό μηχανισμό γνωστοποίησης συναλλαγών στην αγορά παραγώγων. Οι συντονισμένες μας προσπάθειες έπεισαν τις ρυθμιστικές αρχές να επιτρέψουν το A.I.I. (Alternative Instrument Identifier), που εξοικονόμησε στα Μέλη μας εκατομμύρια ευρώ και διασφάλισε την αποτελεσματικότητα του κλάδου μας.

2. Μια από τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες μας αφορούσε στη δημιουργία υποδομών που θα διασφαλίζουν την παροχή στατιστικών στοιχείων επί των συναλλαγών, υψηλής ποιότητας και ακρίβειας. Τα μέλη της FESE, όλα αυτά τα χρόνια, προσπαθούν να αναπτύσσουν μια κοινή μεθοδολογία, γεγονός που πρόσφατα ενσωματώθηκε και στη MiFID. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, με δική μας πρωτοβουλία, ξεκίνησε μια συνεργασία με τις νέες εναλλακτικές πλατφόρμες διαπραγμάτευσης, προκειμένου να αναπτυχθεί κοινή μεθοδολογία πληροφόρησης, η οποία θα υιοθετηθεί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και θα χαρακτηρίζεται από το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που παρέχουμε.

3. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της FESE στη συνεργασία των φορέων του κλάδου μας είναι εμφανής και στον τομέα της εκκαθάρισης και του διακανονισμού των συναλλαγών. Πριν δύο χρόνια μαζί με τους φορείς των ευρωπαϊκών οίκων εκκαθάρισης (EACH) και των ευρωπαϊκών αποθετηρίων (ECSDA) προχωρήσαμε στην εθελοντική υπογραφή του Κώδικα Δεοντολογίας (Code of Conduct). Αμέσως μετά την υπογραφή, βασικό μας μέλημα ήταν και η ορθή εφαρμογή του Κώδικα ανάμεσα στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και Αποθετήρια.

Η κρίση επέδειξε όχι μόνο την αναγκαιότητα της ρευστότητας για την ορθή λειτουργία του συστήματος, αλλά και την ανάγκη για διαφανείς και αξιόπιστους μηχανισμούς διαμόρφωσης τιμών. Η κρίση ήρθε για να μας θυμίσει τα σημαντικά οφέλη που αποκομίζει κανείς επιλέγοντας να πραγματοποιήσει τις συναλλαγές του μέσα από τα παραδοσιακά χρηματιστήρια. Και δεδομένου ότι τα Μέλη της FESE εκπροσωπούν τους πλέον διαφανείς μηχανισμούς συναλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αρχίζουμε να κατανοούμε την αξία του μοντέλου λειτουργίας μας.

* Ολόκληρη η ομιλία του κ. Σπύρου Καπράλου στο Παγκόσμιο Συνέδριο Χρηματιστηρίων βρίσκεται στην δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v