Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Πώς είδαν οι ΑΧΕ την αναβάθμιση από Fitch

Θετικά υποδέχτηκαν οι ΑΧΕ την αναβάθμιση του outlook της Alpha Bank, σε stable από negative, από τον οίκο Fitch, με την Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ να δίνει σύσταση ”υπεραπόδοση”, τις Εγνατία ΑΧΕ και Beta να δίνουν σύσταση ”διακράτηση” και τη Marfin να εκτιμά πως η μετοχή της Τράπεζας θα προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Alpha: Πώς είδαν οι ΑΧΕ την αναβάθμιση από Fitch
Θετικά υποδέχτηκαν οι ΑΧΕ την αναβάθμιση του outlook (προοπτική) της Alpha Bank, σε stable από negative, από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch.

Ειδικότερα, η Π&Κ Χρηματιστηριακή σχολιάζοντας την κίνηση της Fitch εκτιμά πως οι λόγοι προβληματισμού των διεθνών οίκων έχουν ήδη περιοριστεί λόγω της σημαντικής αντιστροφής της κερδοφορίας και της ανάκαμψης της κεφαλαιακής βάσης της Τράπεζας το 2003.

Ταυτόχρονα η Π&Κ διατυπώνει την άποψη ότι και η S&P σύντομα θα αναθεωρήσει την προοπτική της Alpha.

Από την πλευρά της η Marfin Hellenic εκτιμά ότι ύστερα από την αναβάθμιση των προοπτικών της Alpha Bank από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch, η μετοχή της Τράπεζας θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.

Στο καθημερινό report της Π&Κ με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου 2003 υπενθυμίζεται ότι η Fitch είχε υποβαθμίσει την προοπτική της Alpha σε αρνητική στις 29 Σεπτεμβρίου 2002, λόγω ”προβληματισμών σχετικά με την αυξανόμενη πίεση της κερδοφορίας της Alpha και τη μείωση της κεφαλαιακής βάσης της”.

Επίσης, όπως αναφέρει η Π&Κ, η S&P είχε υποβαθμίσει την προοπτική της Alpha σε αρνητική στις 10 Ιουλίου 2002, λόγω της ”συνεπούς τάσης μείωσης της κερδοφορίας και της σημαντικής επιδείνωσης της ιστορικά ισχυρής κεφαλαιακής βάσης”, ενώ η χρηματιστηριακή δίνει σύσταση ”υπεραπόδοση” για τη μετοχή της Alpha.

Σύμφωνα με το report της Εγνατία ΑΧΕ με ημερομηνία 2 Οκτωβρίου 2003, η χρηματιστηριακή δίνει σύσταση ”διακράτηση” (hold) για τη μετοχή της Alpha Bank με τιμή–στόχο τα 18 ευρώ ανά μετοχή.

Σύσταση ”διακράτηση” δίνει και η Beta Χρηματιστηριακή για τη μετοχή της Τράπεζας, η οποία διαπραγματεύεται 16,7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2003.

Σε ό,τι αφορά τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch, υπενθυμίζεται πως αναβάθμισε τις προοπτικές της Alpha Bank, σε stable από negative, επαναδιατυπώνοντας τις αξιολογήσεις της ελληνικής τράπεζας Long term ”A-”, Short term ”F2”, Individual ”C” και Support ”2”.

Σύμφωνα με τη Fitch, η αλλαγή στις προοπτικές (outlook) αντανακλά τη βελτίωση της Τράπεζας όσον αφορά στην κεφαλαιακή βάση της, ύστερα από την πώληση των μετοχών που είχε επαναγοράσει, καθώς και τις ενδείξεις ότι το πρόγραμμα περικοπής κόστους της Alpha Bank αρχίζει πλέον να αποδίδει.

Επίσης, ο διεθνής οίκος αναφέρει πως οι αξιολογήσεις της Alpha αντανακλούν την κυρίαρχη θέση της στην ελληνική τραπεζική αγορά, την ικανοποιητική ποιότητα του ενεργητικού της, καθώς και τη λογικά αυξανόμενη κερδοφορία της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v