ΑΧΕ: Οι διεθνείς αγορές ρυθμιστής της τάσης

Οι διεθνείς αγορές εκτιμούν οι ΑΧΕ πως θα επηρεάσουν την κίνηση στη Σοφοκλέους κατά τη σημερινή συνεδρίαση, με τον όγκο των συναλλαγών να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Μερίδα αναλυτών δεν αποκλείει την πιθανότητα ο Γενικός Δείκτης να ”δοκιμάσει” και πάλι το επίπεδο των 2.000 μονάδων.

ΑΧΕ: Οι διεθνείς αγορές ρυθμιστής της τάσης
Τι εκτιμάται για τη σημερινή συνεδρίαση: Η Εθνική ΑΧΕ εκτιμά ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι διεθνείς αγορές θα επηρεάσουν τη Σοφοκλέους, ενώ η χρηματιστηριακή εκτιμά πως ο τζίρος θα παραμείνει περιορισμένος, καθώς οι επενδυτές φέρονται να είναι αναποφάσιστοι.

Οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να παραμείνουν ο κύριος διαμορφωτής της κατεύθυνσης του Γενικού Δείκτη, σύμφωνα με τη Marfin Hellenic, η οποία συμπληρώνει πως ο όγκος των συναλλαγών είναι πιθανό να συνεχίσει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Εναρμονισμένη κίνηση με τις διεθνείς αγορές προβλέπει και η Εγνατία ΑΧΕ πως θα επιδείξει κατά τη σημερινή συνεδρίαση η εγχώρια αγορά, ενώ εκτιμά πως ο όγκος των συναλλαγών θα παραμείνει σε ισχνά επίπεδα.

Επίσης, η Εγνατία ΑΧΕ αναφέρει πως η χθεσινή θετική αντίδραση του Γενικού Δείκτη είναι μάλλον δύσκολο να επαναληφθεί και σήμερα, καθώς υποστηρίχθηκε από τάσεις ”καλλωπισμού” λόγω της λήξης του τρίτου τριμήνου του έτους, ενώ και το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές έχει περιοριστεί.

Στο διεθνές περιβάλλον αναφέρεται και η EFG Eurobank Securities, σύμφωνα με την οποία η αδυναμία που παρουσιάζει, ενδέχεται να επηρεάσει την ελληνική αγορά, ενώ προσθέτει πως ο Γενικός Δείκτης πιθανότατα θα ”δοκιμάσει” και πάλι το επίπεδο των 2.000 μονάδων.

Σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η αναταραχή που επικρατεί στις συναλλαγματικές ισοτιμίες προβληματίζει τις διεθνείς αγορές και αποθαρρύνει τους εγχώριους αλλά και τους ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στη Σοφοκλέους.

Επιπλέον, η χρηματιστηριακή αναφέρει πως στη διαμόρφωση του κλίματος σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν τα μακροοικονομικά δεδομένα και οι εταιρικές ανακοινώσεις στις ΗΠΑ για τα αποτελέσματα και τις προβλέψεις τους.

Τι έγινε χθες: Με άνοδο 0,86% έκλεισε η χθεσινή συνεδρίαση, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να εντείνεται προς το τέλος της συνεδρίασης, όπως αναφέρει η Marfin Hellenic, η οποία προσθέτει πως οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης βρέθηκαν σε υπεραπόδοση λόγω του ενδιαφέροντος εγχώριων θεσμικών επενδυτών εν όψει του κλεισίματος του τρίτου τριμήνου.

Η EFG Eurobank Securities σημειώνει πως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης επιδόθηκε σε ένα ήπιας μορφής rebound, με ελαφρώς αυξανόμενο όγκο συναλλαγών, ενώ προσθέτει πως από τη θετική πλευρά η αγορά κατάφερε να διατηρηθεί υψηλότερα από το επίπεδο των 2.000 μονάδων.

Επιχειρηματικά Νέα: Στην απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ να επιστρέψει στους καταναλωτές το τέλος που εισέπραξε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναφέρεται η Εθνική ΑΧΕ, η οποία εκτιμά πως οι επιπτώσεις της εν λόγω κίνησης στα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή θα είναι περίπου 3,4 σεντς, ενώ συμπληρώνει πως οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2003 ανέρχονται στα 1,31 ευρώ.

Η Marfin Hellenic αναφέρει στο πρωινό της report πως παραμένει θετική για τη μετοχή της CosmΟΤΕ -η οποία αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος- καθώς εκτιμά πως τα νέα για την πρόθεση του ΟΤΕ να αποκτήσει το 9% που κατέχει η Telenor είναι ευοίωνα.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή προσθέτει πως την εικόνα θα μπορούσε να ταράξει πιθανή ανάμιξη της θυγατρικής του ΟΤΕ στο θέμα της CosmoRom.

Σχολιάζοντας τη διακοπή των συνομιλιών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης με τον ΟΤΕ για τη χρηματοδότηση της Globul, η EFG Eurobank Securities αναφέρει πως οι εν λόγω εξελίξεις είναι ήσσονος σημασίας και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να επηρεάσουν την τιμή της μετοχής.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v