Διάθεση ”συσσώρευσης” προβλέπουν οι ΑΧΕ

Για διάθεση συσσώρευσης σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα κάνουν λόγο οι ΑΧΕ, αν και δεν αποκλείουν ”κινήσεις καλλωπισμού” εν όψει της λήξης του εννεαμήνου. Επειδή δεν αναμένονται σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις σε εγχώριο επίπεδο, οι ξένες αγορές θα αποτελέσουν για μια ακόμη φορά τον κύριο διαμορφωτή της τάσης.

Διάθεση ”συσσώρευσης” προβλέπουν οι ΑΧΕ
Τι εκτιμάται για τη σημερινή συνεδρίαση: ”Συσσώρευση” προβλέπει η Εθνική ΑΧΕ, καθώς, όπως επισημαίνει στο πρωινό της report, ενδεχόμενες αγορές από εγχώριους θεσμικούς επενδυτές θα οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμη συσσώρευση.

Η κίνηση των ξένων αγορών αναμένεται να συνεχίσει να καθορίζει την τάση στη Σοφοκλέους σε μεσο-βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, σύμφωνα με τη Marfin Hellenic, δεδομένης –όπως επισημαίνει– της έλλειψης επιχειρηματικών εξελίξεως σε εγχώριο επίπεδο.

Η EFG Eurobank Securities εκτιμά πως η εικόνα είναι σε γενικές γραμμές μικτή σε ό,τι αφορά τις μετοχές, ενώ συμπληρώνει πως το διεθνές περιβάλλον δεν είναι ικανό ώστε να υποβοηθήσει για μια ευρύτερη ανάκαμψη.

Πάντως, η EFG Eurobank Securities χαρακτηρίζει τη σημερινή συνεδρίαση ”κρίσιμη”, καθώς, όπως αναφέρει, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να παρατηρηθούν τάσεις ”καλλωπισμού” δεδομένης της λήξης του εννεαμήνου.

Σύμφωνα με την Εγνατία ΑΧΕ, η προσφορά μετοχών που κατέχει το κράτος αποτελεί ένα θέμα το οποίο χρήζει προσοχής, καθώς δημιουργεί σκεπτικισμό μεταξύ των επενδυτών.

Η Εγνατία ΑΧΕ αναφέρει επίσης πως η ελληνική αγορά παραμένει σε διάθεση συσσώρευσης, ενώ συμπληρώνει πως επειδή η συγκεκριμένη διάθεση πιθανότατα θα διατηρηθεί βραχυπρόθεσμα, εκτιμά ότι οι επενδυτές θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έχουν ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και σχετικά ελκυστικές αποτιμήσεις στα τρέχοντα επίπεδα.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά πως οι μετοχές της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αναμένεται να κάνουν τεχνικό rebound.

Επιπρόσθετα, η Fortius ΑΧΕΠΕΥ τονίζει στο πρωινό της report πως η έλευση του Οκτωβρίου σηματοδοτεί την επιτάχυνση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, η επιτυχία του οποίου κρίνεται καθοριστική για την επίτευξη του στόχου του δημοσίου ελλείμματος για το 2003.

Ταυτόχρονα, η Fortius ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει πως η απουσία σημαντικών νέων στο εσωτερικό, σε συνδυασμό με τη φάση διόρθωσης των ξένων χρηματιστηρίων, δεν προδιαθέτει θετικά για τις επόμενες συνεδριάσεις, τη στιγμή μάλιστα που η ψυχολογία των εμπλεκόμενων στα χρηματιστηριακή δρώμενα είναι αρνητική.

Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της Beta Χρηματιστηριακή, σύμφωνα με την οποία η έλλειψη σημαντικών επιχειρηματικών εξελίξεων σε συνδυασμό με τη διορθωτική κίνηση των ξένων αγορών θά έχουν ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ”αγωνιστεί” και πάλι για το επίπεδο των 2.000 μονάδων, ενώ συμπληρώνει πως κύρια χαρακτηριστικά της εγχώριας αγοράς θα είναι ο χαμηλός όγκος των συναλλαγών και η αδιαφορία των επενδυτών.

Από την άλλη, η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά πως η νευρικότητα θα διατηρηθεί στην αγορά. Επίσης προσθέτει πως αναμένει η Σοφοκλέους να κινηθεί παράλληλα με την πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών, οι οποίες παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα, ενώ καταλήγει πως οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί διατηρώντας στάση αναμονής.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει στο πρωινό της report πως η εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα αναμένεται να καθορίσει την πορεία του Γενικού Δείκτη, καθώς ο μήνας που αρχίζει στο μέσο της αφενός αποτελεί ένα μήνα αναμονής αποτελεσμάτων και αφετέρου στατιστικά είναι ένας μήνας όπου οι αγορές διεθνώς πιέζονται πριν από τον παραδοσιακά καλό Νοέμβριο.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι εάν διασπαστούν τα επίπεδα των 2.000 μονάδων, τότε η τελευταία μάχη για τον Γενικό Δείκτη θα γίνει στο τελευταίο ”οχυρό” στήριξης των 1.945 μονάδων.

Τι έγινε στη συνεδρίαση της Παρασκευής 26 Σεπτεμβρίου: Σύμφωνα με τη Marfin Hellenic, το αγοραστικό ενδιαφέρον προς το τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής βοήθησε ώστε ο Γενικός Δείκτης να ανακτήσει το ”ψυχολογικό” επίπεδο των 2.000 μονάδων.

Η EFG Eurobank Securities συμπληρώνει πως ο όγκος των συναλλαγών διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα καταδεικνύοντας πως οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έντεκα εβδομάδων βρέθηκε ο Γενικός Δείκτης, σύμφωνα με τη Fortius ΑΧΕΠΕΥ, η οποία αναφέρει πως η απουσία ζήτησης και όχι οι σημαντικές ρευστοποιήσεις ήταν η εικόνα που παρουσίασε η αγορά για μια ακόμη φορά.

Τι έγινε την εβδομάδα 19–26 Σεπτεμβρίου: Η έντονη πτώση της γερμανικής αγοράς με τη γρήγορη απώλεια 300 μονάδων (περίπου 7%) σε τρεις συνεδριάσεις προκάλεσε τριγμούς και στην ελληνική αγορά, την οποία βρήκε σε ευαίσθητη φάση από πλευράς τάσης, συναλλακτικών όγκων αλλά και αντισταθμιστικών θετικών νέων, επισημαίνει η Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Η χρηματιστηριακή συνεχίζει πως η ψυχολογία της πλειονότητας των εμπλεκομένων έχει σε μεγάλο βαθμό αλλάξει και η απαισιοδοξία κυριαρχεί για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς, γεγονός το οποίο ίσως πρέπει να προβληματίσει για την πιθανότητα άμεσης συνέχισης της πτωτικής τάσης, καθώς οι αγορές σπανίως ακολουθούν τη γνώμη της πλειοψηφίας.

Τεχνικά, η εικόνα της αγοράς παραπέμπει σε συσσώρευση στην περιοχή των 2.000–2.050 μονάδων, συνεχίζει η Magna Trust, συμπληρώνοντας πως η εικόνα στις επιμέρους μετοχές είναι αρκετά πιο απαισιόδοξη, αφού ειδικά στην περιφέρεια η πτώση (και όχι πια διόρθωση) έχει ανατρέψει τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση πολλών τίτλων, χωρίς να παρατηρείται μείωση των συναλλαγών που θα έδινε ελπίδες στους αγοραστές ως στοιχείο μείωσης της προσφοράς.

Σύμφωνα πάντα με τη Magna Trust, αν η σταθεροποιητική εικόνα τα δείκτη είναι προϊόν επιλεκτικών ρευστοποιήσεων σε δεικτοβαρείς μετοχές λόγω κλεισίματος εννεαμήνου, τότε η συνεδρίαση της Τετάρτης, την 1η Οκτωβρίου, αποτελεί σηματωρό για το τι θα πρέπει να αναμένει η αγορά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Η χρηματιστηριακή καταλήγει πως αν και τότε οι πωλητές επικρατήσουν, τότε ο Γενικός Δείκτης θα αποκτήσει νέα επιτάχυνση στην κίνησή του προς χαμηλότερα επίπεδα. Μέχρι τότε η βαρύτητα των ξένων αγορών θα είναι αυξημένη, η νευρικότητα θα κυριαρχεί, ενώ το κλείσιμο του Γ.Δ. κάτω από τις 2.000 μονάδες θα ενεργοποιήσει νέες πωλήσεις, με νέο στόχο για τον Γενικό Δείκτη την περιοχή μεταξύ των 1.920-1.950 μονάδων.

Η Ωμέγα ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει πως την εβδομάδα που πέρασε ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,86%, με τη μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 103,02 εκατ. ευρώ, έναντι 137,44 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδος.

Σύμφωνα με την Ωμέγα, παρά τις προσδοκίες για κάποιας μορφής αντίδραση, εξωγενείς διαταραχές λόγω αρνητικών διεθνών εξελίξεων στο οικονομικό περιβάλλον, τροφοδότησαν με αβεβαιότητα το σύνολο των διεθνών χρηματιστηρίων που κινήθηκαν πτωτικά.

Επιχειρηματικά Νέα: Κατατίθενται σήμερα οι οικονομικές προσφορές για την εξαγορά του 35% της ΔΕΠΑ από στρατηγικό επενδυτή.

Σύμφωνα με την EFG Eurobank Securities, η ΑΕΓΕΚ μέσω δύο θυγατρικών της υπέγραψε δύο νέες συμβάσεις. Ειδικότερα, η ΕΚΤΕΡ υπέγραψε σύμβαση για την κατασκευή κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας ύψους 32,8 δισ. ευρώ, ενώ η Ευκλείδης υπέγραψε σύμβαση για την κατασκευή έργου ύψους 2,12 εκατ. ευρώ για τον ΟΛΠ.

Τι βλέπουν οι ΑΧΕ για τον OTE

H Marfin Hellenic εκτιμά πως η μετοχή του ΟΤΕ θα παραμείνει στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος καθώς, όπως επισημαίνει, τα σχέδια του Οργανισμού για την αύξηση της συμμετοχής του στην CosmΟΤΕ παραμένουν ασαφή.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η εξαγορά ποσοστού 9% της CosmΟΤΕ που κατέχει η Telenor από τον ΟΤΕ θα οδηγήσει σε αύξηση των κερδών ανά μετοχή της τάξεως του 8% για το 2004 και 9% για το 2005.

Η αποτίμηση της Alpha Finance για τον ΟΤΕ υποδεικνύει αύξηση της τάξεως των 0,8 ευρώ της τιμής-στόχου ανά μετοχή, η οποία σήμερα ανέρχεται στα 11,3 ευρώ.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή προσθέτει πως αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά στην υλοποίηση της πρότασης του ΟΤΕ, προκειμένου να προβεί σε περαιτέρω αποτίμηση των συνεπειών για τον όμιλο.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v