Π&Κ: 3 αγορές-κλειδιά για την Coca-Cola 3E

Με καλές εντυπώσεις έφυγαν από τη Ρωσία οι αναλυτές της Π&Κ που παρευρέθησαν σε συνάντηση αναλυτών και επενδυτών, την οποία πραγματοποίησε η Coca-Cola 3Ε. Ποιες τρεις αγορές χαρακτήρισε η διοίκηση ως ”κλειδιά” για τα επόμενα χρόνια και ποιες είναι οι εκτιμήσεις της για αυτές.

Π&Κ: 3 αγορές-κλειδιά για την Coca-Cola 3E
Τις αρχικές εκτιμήσεις της για το σύνολο του 2003 επιβεβαίωσε η διοίκηση της Coca-Cola 3Ε, αναλύοντας παράλληλα και την κατάσταση σε 3 αγορές-κλειδιά, όπως τις χαρακτήρισε, για τα επόμενα χρόνια, όπως αναφέρεται στο σημερινό ημερήσιο report της Π&Κ Χρηματιστηριακής, μετά τη συμμετοχή των αναλυτών της σε συνάντηση αναλυτών και επενδυτών που είχε η Coca-Cola 3E στη Ρωσία.

Οι προαναφερθείσες αγορές-κλειδιά είναι η Ιταλία, η Πολωνία και η Ρωσία.

Για την Ιταλία αναφέρθηκε ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση ανθρακούχων ποτών είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο των ανεπτυγμένων αγορών. Ως εκ τούτου, η διοίκηση σκοπεύει να θεμελιώσει την καταναλωτική συνήθεια με καινοτομικά προϊόντα και συσκευασίες, αλλά και να ”εκμεταλλευθεί” παράλληλα τις τοπικές συνήθειες των Ιταλών.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Π&Κ, η δημιουργία αξίας θα επιτευχθεί μέσα από τη διαθεσιμότητα των προϊόντων άμεσης κατανάλωσης, τη βελτίωση της αποδοτικότητας των δραστηριοτήτων της, αλλά και την εκλογίκευση των εξόδων της.

Ο όγκος των πωλήσεων αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% το 2003, ενώ οι ρυθμοί αύξησης της κερδοφορίας της εκτιμάται ότι θα είναι διψήφιοι.

Στο μέτωπο της Πολωνίας, υπογραμμίστηκε ότι τα επόμενα χρόνια η εταιρία θα συνεχίσει να αντλεί σημαντική ανάπτυξη από τη μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα, με βάση τον όγκο των πωλήσεών της και τον πληθυσμό της.

Η είσοδος άλλωστε της Πολωνίας στην Ε.Ε. το 2004 θα συμβάλει στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Στο μεταξύ θετικό αντίκτυπο έχουν και τα περιθώρια αύξησης της κατά κεφαλήν κατανάλωσης αναψυκτικών.

Η διοίκηση της Coca-Cola 3E αναμένεται να δώσει έμφαση στις συσκευασίες άμεσης κατανάλωσης, στην ανάπτυξη της ποιότητας στη διάθεση προϊόντων, αλλά και στην εκμετάλλευση των ευκαιριών ανάπτυξης που παρουσιάζονται μέσω του νερού, βοηθούμενη και από την πρόσφατη εξαγορά της Multivita.

Από την Πολωνία, προβλέπεται ο όγκος των πωλήσεων της εταιρίας να αυξηθεί κατά 10% το 2003.

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, τονίστηκε ότι η αποτελεί μια χώρα που προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες εκμετάλλευσης, δεδομένων των ευνοϊκών δημογραφικών χαρακτηριστικών και της χαμηλής κατά κεφαλής κατανάλωσης αναψυκτικών.

Οι στρατηγικές προτεραιότητες της διοίκησης περιλαμβάνουν επίσης την επέκταση όλου του χαρτοφυλακίου προϊόντων, τη δημιουργία αξίας, την καλυτέρευση στη χρήση κεφαλαίου και την υψηλή επίδοση του οργανισμού.

Επισημάνθηκε δε, ότι παρά το γεγονός πως η εξαγορά είναι σχετικώς πρόσφατη, η Ρωσία παρουσιάζει πολύ καλές επιδόσεις κι αναμένεται τόσο το λειτουργικό όσο και το καθαρό κέρδος το 2003 να είναι θετικό. Ο όγκος των πωλήσεων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 10% το ίδιο διάστημα.

Η συνολική εικόνα που είχαν οι αναλυτές ήταν πολύ θετική για τη δραστηριοποίηση της Coca-Cola 3E στη Ρωσία, η οποία χαρακτηρίζεται από την ισχυρή παρουσία των προϊόντων σε σημεία πώλησης ”κλειδιά”, από ξεκάθαρη στρατηγική, αλλά και από πολύ ισχυρή διοικητική ομάδα.

Πολύ θετική ήταν και η εντύπωση των αναλυτών της Π&Κ για τον κ. Κωνσταντίνου, το νέο διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας.

Η Π&Κ ας σημειωθεί ότι τηρεί σύσταση ”overweight” για τη μετοχή της Coca-Cola 3E.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v