Εμπορική: Πώς βλέπουν 4 ΑΧΕ τις εξελίξεις (update)

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί η μετοχή της Εμπορικής Τράπεζας, όπως επισημαίνουν οι EFG Eurobank, Π&Κ, Marfin Ελληνική και Alpha Finance, ύστερα από την επίσημη θέση που έλαβε η Credit Agricole. Οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στη διάθεση του επιπλέον ποσοστού στην τιμή της μετοχής, αλλά και τα πιθανά σενάρια για το μέλλον.

Εμπορική: Πώς βλέπουν 4 ΑΧΕ τις εξελίξεις (update)
Ταυτόσημη είναι η άποψη της πλειονότητα των Ελλήνων αναλυτών πως οι εξελίξεις στο θέμα της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής μετά την επίσημη παρέμβαση της Credit Agricole θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση στη Σοφοκλέους.

Η EFG Eurobank Χρηματιστηριακή στο σημερινό της report αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εξαγορά επιπλέον ποσοστού της Εμπορικής από τη γαλλική τράπεζα, με στόχο την απόκτηση του management, στην περίπτωση που επιλυθεί το ζήτημα με τα Ταμεία.

Η EFG Eurobank παραμένει ”επιφυλακτική”, καθώς, όπως επισημαίνει, δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση μιας τέτοιας πρόθεσης. Παράλληλα τονίζει ότι η άρνηση της Credit Agricole αναμένεται να επιβραδύνει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής, αυξάνοντας την αβεβαιότητα και το ρίσκο του overhang.

Εξάλλου, η Π&Κ Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η άρνηση της γαλλικής τράπεζας να αυξήσει τη συμμετοχή της στην παρούσα φάση συνιστά αρνητική εξέλιξη για την Εμπορική, προβλέποντας ότι η τιμή της μετοχής θα πιεστεί στις επόμενες συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με την Π&Κ, οι κύριες προτεραιότητες του Δημοσίου (και κατ’ επέκταση το βασικό ενδιαφέρον της αγοράς) είναι οι προσφορές πακέτων της Εθνικής και της ΔΕΗ παρά μία προσφορά μετοχών της Εμπορικής.

Συμπερασματικά εκτιμούμε, αναφέρει η Π&Κ, ότι η άρνηση της CA να αυξήσει τη συμμετοχή της στην Εμπορική στην παρούσα φάση συνιστά μία αρνητική εξέλιξη για την Εμπορική (και όχι απαραίτητα για τον κλάδο) και η τιμή της μετοχής θα πιεστεί στις επόμενες συνεδριάσεις.

Επισημαίνεται παράλληλα από την Π&Κ ότι η μετοχή της Εμπορικής διαπραγματεύεται 27,3 φορές και 17,1 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2003 και 2004 αντίστοιχα, τιμή η οποία δεν υποστηρίζεται από τα θεμελιώδη μεγέθη της τράπεζας, αλλά αντανακλά τις προσδοκίες της αγοράς για σημαντική ενίσχυση της παρουσίας της CA στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής.

Από την πλευρά της η Marfin σχολιάζει πως η μετοχή θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς εκπρόσωπος της Credit Agricole διαβεβαίωσε χθες πως η γαλλική τράπεζα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με το ελληνικό Δημόσιο.

Ωστόσο, σχολιάζει η Marfin, ο λόγος για τον οποίο η γαλλική τράπεζα δεν αποδέχεται την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται στις οφειλές της Εμπορικής προς τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων της.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Εμπορικής, η ελληνική τράπεζα βρίσκεται σε συνομιλίες με τα Ταμεία προκειμένου να βρεθεί λύση στο ζήτημα.

Εξάλλου, η Alpha Finance αναφέρει στο ημερήσιο report της πως σε περίπτωση που η Credit Agricole, η οποία κατέχει το 11,2%, δεν δεχθεί την εξαγορά του 9,6%, η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά της προκειμένου οι μετοχές να διατεθούν σε θεσμικούς επενδυτές, εξέλιξη που, οπως τονίζει η Alpha Finance, είναι αρκετά απίθανη.

Παράλληλα, το πιθανότερο σενάριο κατά την Alpha Finance θα ήταν η CA να προβεί σε αύξηση της συμμετοχής της, καταλήγοντας ως ο κυριότερος μέτοχος της Εμπορικής Τράπεζας, εξέλιξη που, σύμφωνα με την Alpha Finance, θα ήταν αρκετά θετική για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο γενικότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v