Τι άντλησαν οι εισηγμένες από αυξήσεις κεφαλαίου

Κεφάλαια ύψους 26,8 δισ. ευρώ συγκέντρωσαν οι εισηγμένες εταιρίες στη Σοφοκλέους κατά την περίοδο 1999-2002, εκ των οποίων το 40% αφορούσε κεφάλαια που αντλήθηκαν από τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, συμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Τι άντλησαν οι εισηγμένες από αυξήσεις κεφαλαίου
Κεφάλαια ύψους 26,8 δισ. ευρώ συγκέντρωσαν τα τελευταία 4 χρόνια οι εισηγμένες εταιρίες από το ελληνικό χρηματιστήριο και τα οποία αφορούσαν είτε κεφάλαια από δημόσιες εγγραφές είτε κεφάλαια από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Τα στοιχεία αυτά περιέχονται στη εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Σταύρου Θωμαδάκη και παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση με θέμα ”Χρήση Κεφαλαίων που αντλήθηκαν από το χρηματιστήριο από εισηγμένες εταιρίες”.

Τα κεφάλαια τα οποία αφορούσαν δημόσιες εγγραφές ανήλθαν στα 9,37 δισ. ευρώ, ενώ τα κεφάλαια τα οποία αντλήθηκαν χωρίς δημόσια εγγραφή ανήλθαν στα 17,43 δισ. ευρώ.

Από τα 26,8 δισ. ευρώ (9,1 τρις δρχ.) που συνολικά εισπράχθηκαν, τα 19,2 δισ. ευρώ (6,5 τρισ. δρχ.) περίπου, ή ποσοστό 71,5% εισέρευσαν στα ταμεία των εκδοτριών εταιριών, ενώ τα υπόλοιπα 7,6 δισ. ευρώ περίπου κατέληξαν στους πωλώντες μετόχους, με σημαντικότερο εξ αυτών το Ελληνικό Δημόσιο.

Από τα αντληθέντα κεφάλαια το 40,7% προήλθε από αυξήσεις κεφαλαίων εταιριών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, το 19,1% αφορούσε στον κλάδο των μεταποιητικών βιομηχανιών και το 13,3% προωθήθηκε στον κλάδο των υπηρεσιών εκμισθώσεων πληροφορικής ακινήτων και εμπορίου.

Το 33,3% των αντληθέντων κεφαλαίων προωθήθηκε σε επενδύσεις το 36% αφορούσε εξαγορές το 16% κεφάλαια κίνησης και το 13% αφορούσε μείωση του τραπεζικού δανεισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v