ΧΑ: Έμφαση στις πολιτικές εξελίξεις δίνει η UBS

Εμφαση στις πολιτικές εξελίξεις δίνει ο διεθνής επενδυτικός οίκος UBS, σε μια προσπάθεια να αναλύσει την τρέχουσα κατάσταση, αλλά και τη βραχυμεσοπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς. Οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις των πολιτικών εξελίξεων, τη διάθεση πακέτων και τα εννιάμηνα.

ΧΑ: Έμφαση στις πολιτικές εξελίξεις δίνει η UBS
Εμφαση στις πολιτικές εξελίξεις δίνει ο διεθνής επενδυτικός οίκος UBS, σε μια προσπάθεια να αναλύσει την τρέχουσα κατάσταση, αλλά και τη βραχυμεσοπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς.

Την ίδια στιγμή, ο διεθνής οίκος στο εβδομαδιαίο report (Greece Weekly με ημερομηνία 22 Σεπτεμβρίου 2003) προσθέτει ότι η πτώση που σημειώθηκε στη Σοφοκλέους την προηγούμενη εβδομάδα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στον αντίκτυπο που είχε η αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE All World Indices.

Η συνεχής παρέμβαση της πολιτείας στην αγορά (αρκετές οι ιδιωτικοποιήσεις) σε συνδυασμό με τις προεκλογικές πολιτικές τακτικές και την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα των εκλογών, αποτελούν, όπως επισημαίνεται, παράγοντες βραχυπρόθεσμων πιέσεων για την ελληνική αγορά (reduce short term visibility).

Ωστόσο τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Γενικής Τράπεζας, η πιθανότητα διάθεσης μετοχών της Εθνικής και της Εμπορικής Τράπεζας στην αγορά αλλά και στην Credit Agricole, αντίστοιχα, αλλά και οι επικείμενες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εννιαμήνου πολλών εταιριών, αναμένεται να δώσουν ώθηση στην αγορά στο δ΄ τρίμηνο, εκτιμούν οι αναλυτές της UBS.

Η πρόσφατη πτώση της αγοράς έχει σχέση και με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Η αρχική εντύπωση (στο β΄ τρίμηνο) ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, οδήγησε την αγορά σε ράλι, επισημαίνεται στο report.

Αργότερα, όμως, άρχισε λαμβάνεται υπόψη το σενάριο των εκλογών το 2004 (που είναι και η δική μας εκτίμηση για εκλογές τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς), αλλά και να δίνεται έμφαση επίσης στις προεκλογικές πολιτικές τακτικές, που ”στοχεύουν” στη συρρίκνωση της ”τρύπας” που υπάρχει ανάμεσα στον μελλοντικό νικητή των εκλογών, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Η ελληνική αγορά βρίσκεται σε περίοδο συσσώρευσης (consolidation phase), επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος, καθώς προσπαθεί να ”αφομοιώσει” τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων για το α΄ εξάμηνο, την ίδια στιγμή που παρατηρείται συνέχεια στην τάση κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών των επενδυτών.

Παράλληλα, τονίζεται πως θα έπρεπε να είχε δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο θέμα της μείωσης του χρέους, που κυμαίνεται στο 105% του ΑΕΠ. Ας σημειωθεί ότι ο Σύνδεσμος των Ελλήνων Βιομηχάνων έκανε προσφάτως λόγο για εκτίναξη του λόγου του χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 110%.

Σημαντικά ζητήματα όπως αυτό, αλλά και οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, θεωρούμε, τονίζουν οι αναλυτές της UBS, ότι είναι μάλλον απίθανο να δρομολογηθούν λόγω των επικείμενων εκλογών.

Ορισμένα θετικά νέα στην αγορά, κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του τζίρου, καταλήγουν οι αναλυτές της UBS.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v