Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Να ανασταλεί πλήρως το short selling"

Προσωρινή, αλλά πλήρη, αναστολή των ανοικτών πωλήσεων ζητά μέσω του Euro2day.gr ο πρόεδρος της Εθνικής Π&Κ Χρηματιστηριακής, Λ. Παπακωνσταντίνου. Τι αναφέρει για τις τραπεζικές μετοχές και την αγορά. 

  • συνέντευξη στον Γιώργο Παπανικολάου
Να ανασταλεί πλήρως το short selling
Την προσωρινή αναστολή των ανοιχτών πωλήσεων (short selling) σε μετοχές του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών ζητά με παρέμβασή του μέσω του Euro2day.gr o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eθνικής - Π&Κ Χρηματιστηριακής, κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από τις αρχές προσφάτως δεν αρκούν, με δεδομένη τη διεθνή συγκυρία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Euro2day.gr, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε κατ' αρχάς ότι η υπερβολική πτώση που παρατηρείται στο Χ.Α. οφείλεται στο ότι η ελληνική αγορά είναι "τραπεζοβαρής", με αποτέλεσμα να επηρεάζονται σημαντικότατα οι βασικοί δείκτες, ενώ απέδωσε την πίεση στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές στη συσχέτιση των αποτιμήσεων μεταξύ όλων των αγορών.

"Ανεξαρτήτως της πολύ καλής ποιότητας που έχουν οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών", ανέφερε χαρακτηριστικά, "οι πιέσεις υφίστανται λόγω της συσχέτισης των τιμών τους με τις ξένες τράπεζες, στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης αγοράς".

"Αχίλλειος πτέρνα του χρηματιστηρίου μας", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «είναι αυτή την ώρα το γεγονός ότι δεν έχουμε προχωρήσει σε πλήρη αναστολή των ανοιχτών πωλήσεων, κάτι που έχει ήδη συμβεί στις περισσότερες ξένες αγορές".

Επίσης πρόσθεσε ακόμα: "Υπάρχει επιτακτική ανάγκη, πρώτον, να ανασταλεί από τις αρμόδιες αρχές προσωρινά, πιθανώς για διάστημα ενός - δύο μηνών, η διενέργεια ανοιχτών πωλήσεων και, δεύτερον, να απαγορευτεί ο Οver Τhe Counter (OTC) δανεισμός τίτλων, δηλαδή ο δανεισμός εκτός ΕΤΕΣΕΠ, απευθείας μεταξύ μεγάλων επενδυτών".

Ακόμα συμπλήρωσε ότι στην περίπτωση του OTC δεν υπάρχει διαφάνεια, που σημαίνει ότι ούτε οι συντελεστές της αγοράς, ούτε όμως και οι ίδιες οι αρχές μπορούν να γνωρίζουν ποιος δανείζεται, ποιες μετοχές και σε ποια ποσότητα, άρα δεν μπορούν να εκτιμήσουν ούτε και το μέγεθος των επιπτώσεων, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με τον δανεισμό μέσω ΕΤΕΣΕΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v