ΑΧΕ: ΧΠΑ - αρνητική ψυχολογία, διαμορφώνουν τάση

Η αγορά παραγώγων, λόγω της λήξης της σειράς Σεπτεμβρίου, αναμένεται να δημιουργήσει μεταβλητότητα στη Σοφοκλέους κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ενώ η αρνητική ψυχολογία των επενδυτών είναι πιθανόν να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα, με τον τραπεζικό κλάδο ωστόσο να παραμένει ρυθμιστής της τάσης.

ΑΧΕ: ΧΠΑ - αρνητική ψυχολογία, διαμορφώνουν τάση
Τι εκτιμάται για τη σημερινή συνεδρίαση: Σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα εκτιμά η Marfin Hellenic πως είναι πιθανόν να οδηγηθεί ο Γενικός Δείκτης, ως αποτέλεσμα της αρνητικής ψυχολογίας των επενδυτών.

Επιπλέον, η χρηματιστηριακή συμπληρώνει πως ο Δείκτης αναμένεται να δοκιμάσει το σημείο στήριξης των 2.000–2.010 μονάδων.

Πάντως, η Marfin σημειώνει πως η μετοχή της Hyatt αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς διαθέτει ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, ενώ διατηρεί τη σύσταση ”outperform” με τιμή–στόχο τα 8,7 ευρώ ανά μετοχή.

Σύμφωνα με την EFG Eurobank Securities η αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE σήμερα, σε συνδυασμό με τη λήξη των παραγώγων, αναμένεται να προσθέσει μεταβλητότητα στην αγορά, ενώ επισημαίνει πως αφενός δεν υπάρχουν επιχειρηματικές εξελίξεις και αφετέρου οι επενδυτές παραμένουν αμέτοχοι.

Ωστόσο, η EFG Eurobank Securities προσθέτει πως σε περίπτωση που σημειωθεί περαιτέρω αδυναμία στην αγορά, είναι πιθανό να παρατηρηθεί αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Η Εγνατία Securities σημειώνει πως η αναδιάρθρωση των δεικτών του FTSE, σε συνδυασμό με το triple witching στην αγορά παραγώγων, αναμένεται να δημιουργήσουν συνθήκες υψηλής μεταβλητότητας στη Σοφοκλέους.

Επιπλέον, η Εγνατία εκτιμά πως ενδέχεται να παρουσιαστεί αγοραστικό ενδιαφέρον, στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα, για ορισμένες μετοχές, οι οποίες διαθέτουν καλά θεμελιώδη μεγέθη, καθώς η αποτίμησή τους έχει διαμορφωθεί σε ελκυστικά επίπεδα ύστερα από την πρόσφατη διόρθωση, όπως οι: ΔΕΗ, CosmΟΤΕ, Coca–Cola 3Ε, Τιτάν, Γερμανός, Folli Follie, Intralot, ΟΠΑΠ, Jumbo, Frigoglass Και Επιχειρήσεις Αττικής.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει πως η σχετικά μικρή πτώση στην περιφέρεια και η περιοδική εμφάνιση αγοραστών –με μικρούς όμως όγκους– μπορεί να εκληφθεί ως αρχική ένδειξη αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Η χρηματιστηριακή προσθέτει πως εάν σήμερα εξαντληθούν οι ρευστοποιήσεις στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, τότε η αγορά θα μπορέσει να δείξει καλύτερο πρόσωπο από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ως βασικό σημείο αναφοράς για τη σημερινή συνεδρίαση τον τραπεζικό κλάδο αναφέρει η Fortius ΑΧΕΠΕΥ, σε συνδυασμό ωστόσο με την αγορά παραγώγων λόγω της λήξης των τριών συμβολαίων του Σεπτεμβρίου όπως επισημαίνει.

Πάντως, η Fortius χαρακτηρίζει την πορεία του Γενικού Δείκτη ως ”αυθαίρετη που χρήζει νομιμοποίησης”, όπως επιβάλλει –σύμφωνα πάντα με τη χρηματιστηριακή– το κλίμα των ημερών.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Fortius, η πορεία του Χ.Α. τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταδεικνύει την πρόθεση της αγοράς να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, αφενός μεν λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης από την πλειονότητα των επενδυτών και αφετέρου από την περισσή ευκολία αλλαγής πρόσημου ανάλογα με τις διαθέσεις του τραπεζικού κλάδου.

Ταυτόχρονα, η Beta Χρηματιστηριακή αναφέρει πως για τη σημερινή συνεδρίαση προβλέπει αυξημένη μεταβλητότητα για μια ακόμη φορά. Η χρηματιστηριακή συμπληρώνει πως ενδέχεται να σημειωθεί rebound από τα επίπεδα στήριξης, ενώ καταλήγει με την εκτίμηση ότι η αγορά θα επιστρέψει στα φυσιολογικά της επίπεδα την ερχόμενη εβδομάδα.

Για ανοδική αντίδραση, δεδομένης και της εικόνας που παρουσίασαν οι διεθνείς αγορές χθες, κάνει λόγο η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ, ενώ, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως η νευρικότητα είναι φυσιολογική, καθώς η αγορά αναζητά τη βραχυπρόθεσμη τάση της και η έλλειψη ειδησεογραφίας δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση συντηρώντας το κλίμα νευρικότητας.

Τι έγινε χθες: Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,98%, με τον ΟΤΕ να βρίσκεται σε ”υποαπόδοση” κλείνοντας κατά 3,67% χαμηλότερα.

Αποστασιοποιήθηκε για μια ακόμη φορά από τις ευρωπαϊκές αγορές η Σοφοκλέους κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, όπως αναφέρει η EFG Eurobank Securities.

Η έλλειψη ισχυρού αγοραστικού ενδιαφέροντος, παρά το ευνοϊκό κλίμα που επικρατούσε στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, σε συνδυασμό με τις πιέσεις οι οποίες αρχικά ασκήθηκαν στους περισσότερους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης και κατόπιν στην υπόλοιπη αγορά, είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών στην πλειονότητα των μετοχών σε επίπεδα άνω του 2%, όπως αναφέρει στο πρωινό της report η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Βραχύβια αποδείχθηκε τελικά η ανακλαστική αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου σύμφωνα με την Fortius ΑΧΕΠΕΥ, καθώς -όπως επισημαίνει- η απουσία των αγοραστών οδήγησε τον Γενικό Δείκτη εκ νέου σε αρνητικές περιοχές μετά τη θετική αντίδραση στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Επιχειρηματικά Νέα: Κοντά στις προβλέψεις της Marfin Hellenic και της EFG Eurobank Securities βρίσκονται οι εκτιμήσεις της διοίκησης της Goody’s για μικτές πωλήσεις ενισχυμένες κατά 7,8% στο σύνολο του 2003, διαμορφούμενες στα 250 εκατ. ευρώ, με τα EBIT να αυξάνονται κατά 1% στα 18 εκατ. ευρώ και με τα κέρδη προ φόρων να βελτιώνονται κατά 10% στα 17 εκατ. ευρώ.

Η Marfin εκτιμά μεικτές πωλήσεις ύψους 255 εκατ. ευρώ, EBIT ύψους 17,3 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 17,6 εκατ. ευρώ.

Η Fortius αναφέρεται σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με κλιμάκιο της Credit Agricole το οποίο έγινε σε θετικό κλίμα, ενώ προσθέτει πως δεν αποκλείεται αύξηση του ποσοστού της γαλλικής στο 20%.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v