ΑΧΕ: Βελτίωση κλίματος, σταθεροποιητικές τάσεις

Με σταθεροποιητικές τάσεις και σε θετικές περιοχές εκτιμούν οι ΑΧΕ πως θα κινηθεί η αγορά κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ενώ οι τράπεζες και οι διεθνείς αγορές αναμένεται να συνεχίσουν να προσδιορίζουν το στίγμα.

ΑΧΕ: Βελτίωση κλίματος, σταθεροποιητικές τάσεις
Τι εκτιμάται για τη σημερινή συνεδρίαση: Οι εξελίξεις σχετικά με τον τραπεζικό κλάδο, αλλά και η αναμενόμενη εξισορρόπηση του Γενικού Δείκτη σε συνδυασμό με τη διεθνή ψυχολογία αναμένεται να καθορίσουν την τάση στην εγχώρια αγορά μεσοπρόθεσμα, όπως αναφέρει στο πρωινό της report η Εθνική ΑΧΕ.

Με σταθεροποιητικές τάσεις εκτιμά η Marfin Hellenic πως θα συνεχίσει να κινείται η αγορά, με τις ξένες χρηματαγορές ωστόσο να παραμένουν ο κύριος εξωτερικός παράγοντας επιρροής.

Επίσης, η Marfin σημειώνει πως τα σενάρια για αναβολή της πώλησης μετοχών της Εθνικής από το Δημόσιο αναμένεται αφενός να φέρουν τη μετοχή της Τράπεζας στο προσκήνιο και αφετέρου να οδηγήσουν σε εκτόνωση των πιέσεων των μετοχών του ευρύτερου τραπεζικού κλάδου.

Σύμφωνα με την EFG Eurobank Securities, η αγορά θα μπορούσε να διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα και ιδιαίτερα υπό το πρίσμα ότι η τάση στην Ευρώπη θα παραμείνει θετική.

Την επιβεβαίωση της διάθεσης για αναρρίχηση προς τις 2.145 μονάδες επισημαίνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σε ό,τι αφορά τη σημερινή συνεδρίαση, ενώ κάνει λόγο για ”άνοδο χωρίς ορμή”.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, πρόκειται για ένα τεχνικό σημείο που θα ενισχύσει την άποψη πως η αμιγώς τεχνική αυτή αντίδραση μπορεί να δώσει μια ακόμα ευκαιρία για ρευστοποιήσεις σε υψηλότερα επίπεδα, πριν ο Δείκτης δοκιμάσει ξανά τις στηρίξεις πέριξ των 2.000 μονάδων.

Η Fortius ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά πως ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί σε θετικές περιοχές στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με την περαιτέρω πορεία του να εξαρτάται από τις γνωστές δεικτοβαρείς μετοχές που έχουν αναλάβει τα ηνία της αγοράς το τελευταίο εξάμηνο και την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα απ’ ό,τι τις προηγούμενες ημέρες.

Επιπρόσθετα, η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά πως η αγορά θα κινηθεί σήμερα σταθεροποιητικά, ενώ θα επηρεαστεί θετικά από ενδεχόμενη διατήρηση της χθεσινής ανοδικής κίνησης των διεθνών αγορών.

Από την άλλη, η Beta Χρηματιστηριακή εκτιμά πως το rebound θα είναι περιορισμένης διάρκειας σε ό,τι αφορά το μέγεθος και την έκτασή του, καθώς πακέτα μετοχών εταιριών της υψηλής κεφαλαιοποίησης αναμένεται να μεταβιβαστούν, ενδεχομένως σε χαμηλότερες τιμές.

Τι έγινε χθες: Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,95% με συμμετοχή θεσμικών επενδυτών, όπως αναφέρει η Εθνική ΑΧΕ, η οποία τονίζει πως η μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν, ενώ παρατηρήθηκε αποκόμιση κερδών στον τραπεζικό κλάδο.

Η Marfin Hellenic αποδίδει τη χθεσινή άνοδο κυρίως στην ενίσχυση των μετοχών της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η EFG Eurobank Securities σημειώνει πως το ”τεχνικό” -όπως το χαρακτηρίζει– χθεσινό rebound υποβοηθήθηκε και από τη θετική συμπεριφορά των ευρωπαϊκών αγορών.

Επίσης, η EFG Eurobank Securities επισημαίνει πως ο όγκος των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλότερα επίπεδα (συγκρινόμενος με αυτόν των τελευταίων δύο μηνών πέριξ των 200 εκατ. ευρώ), γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, καταδεικνύει πως οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί στην παρούσα φάση.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ τονίζει πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης πωλητές οι οποίες εμφανίστηκαν ”αναιμικά” και κατά διαστήματα προκειμένου να κλειδώσουν μέρος των κερδών τους στις μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν στάθηκαν ικανοί να αντιστρέψουν το θετικό momentum που διαμορφώθηκε.

Επιπλέον η χρηματιστηριακή σημειώνει πως το αγοραστικό ενδιαφέρον σε Εθνική, Alpha και ΟΤΕ ενίσχυσε κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης την ανοδική κίνηση της αγοράς, η οποία όμως ”φρενάρισε” όταν εμφανίστηκαν ρευστοποιήσεις, μετά τις αρνητικές, για την οικονομία των ΗΠΑ, ανακοινώσεις.

Εξάλλου, η Fortius ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει πως η συναλλακτική δραστηριότητα στην αγορά των παραγώγων για ένατη συνεχόμενη φορά ξεπέρασε αυτή της spot αγοράς, τείνοντας πλέον να γίνει δεδομένο υπό τις παρούσες συνθήκες.

Το premium των 5,57 μονάδων στα συμβόλαια FTSE-20 του Σεπτεμβρίου μειώθηκε, όπως αναφέρει η Fortius, στις 2,87 μονάδες, καταδεικνύοντας την επιφυλακτικότητα που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών για το μέγεθος της συναλλακτικής αντίδρασης στην τρέχουσα φάση.

Επιχειρηματικά νέα: Στην αποτυχία της δημόσιας προσφοράς της Hellas Can αναφέρεται η Marfin Hellenic, η οποία σημειώνει πως η Crown Cork & Seal θα πρέπει να επιστρέψει τις 520.000 μετοχές που απέκτησε από τη δημόσια προσφορά, ενώ η Hellas Can θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται κανονικά στο Χ.Α.

Εγκρίθηκε η συγχώνευση της Επενδύσεις Εργασίας από την EFG Eurobank κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση, ενώ σημειώνεται πως η ολοκλήρωση της συγχώνευσης απαιτεί και την έγκριση της γενικής συνέλευσης της πρώτης.

Επίσης η γενική συνέλευση της Τράπεζας ενέκρινε την επέκταση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών μέχρι 10% του συνολικού αριθμού μετοχών, ενώ υπενθυμίζεται πως η EFG Eurobank κατέχει σήμερα 7.826.058 ίδιες μετοχές (2,49% του συνολικού αριθμού μετοχών) με συνολικό κόστος 107 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 13,68 ευρώ ανά μετοχή.

Σχολιάζοντας τη σύναψη των ομολογιακών δανείων της Coca – Cola Τρία Έψιλον, η EFG Eurobank Securities χαρακτηρίζει την εξέλιξη ως θετική, ενώ συμπληρώνει πως δεν αποτελεί έκπληξη υπό το πρίσμα της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης της εταιρίας.

Επιπλέον, η χρηματιστηριακή επισημαίνει πως παραμένει θετική για την εταιρία, καθώς εκτιμά ότι η στρατηγική που έχει χαράξει η διοίκησή της για κερδοφόρο αύξηση του όγκου των πωλήσεων, σε συνδυασμό με την εξισορροπημένη ανάπτυξη των ανθρακούχων και μη ανθρακούχων προϊόντων σε όλες τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται, θα συνεχίσει να αποδίδει αξία στην εταιρία, οδηγώντας κατά συνέπεια σε ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, η Π&Κ Χρηματιστηριακή δίνει σύσταση ”overweight” για τη μετοχή της Coca – Cola Τρία Έψιλον (Καθημερινή Ενημέρωση 12/9/2003) και αναφέρεται στην έκδοση ομολογιακών δανείων της θυγατρικής Coca -Cola Finance.

Επίσης, η Π&Κ επισημαίνει πως η μετοχή της Ελληνικής Εταιρίας Εμφιαλώσεως έχει ”υπεραποδώσει” σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη κατά 11% από την αρχή του έτους.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v