Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωση αξίας συναλλαγών 22,7% τον Αύγουστο στο ΧΑ

Μείωση σε ποσοστό 22,7% σημείωσε η αξία συναλλαγών της Σοφοκλέους τον Αύγουστο, ενώ από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Αυγούστου ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε σε ποσοστό 26,43% και η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. κατά 31,3%.

Μείωση αξίας συναλλαγών 22,7% τον Αύγουστο στο ΧΑ
Αύξηση 3,14% στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς και μείωση σε ποσοστό 22,7% στην αξία συναλλαγών παρουσίασε η Σοφοκλέους κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία των χρηματιστηριακών αρχών.

Από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Αυγούστου ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε σε ποσοστό 26,43%, ενώ η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. αυξήθηκε κατά 31,3%, γεγονός που υποδηλώνει τη μεγαλύτερη άνοδο των τιμών των μετοχών που δεν συμμετέχουν σ’ αυτόν.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου παρουσιάστηκε υποχώρηση της συνολικής αξίας συναλλαγών σε σχέση με τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, η αξία των συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων, διαμορφώθηκε στα 3.650 εκατ. ευρώ έναντι 4.723 εκατ. ευρώ το Ιούλιο, σημειώνοντας υποχώρηση σε ποσοστό 22,7%, ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στα 182 εκατ. ευρώ από 205 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο.

Σημειώνεται ότι για το σύνολο του έτους η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 127 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, ο δείκτης κυκλοφοριακής ταχύτητας -λόγος της αξίας συναλλαγών προς την κεφαλαιοποίηση μετοχών εταιριών εσωτερικού– διαμορφώθηκε στο 0,5 από 0,6, γεγονός που δείχνει τη μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, σημαντική υποχώρηση σε ποσοστό 74% σημείωσε η αξία συναλλαγών στην αγορά ομολόγων, η οποία διαμορφώθηκε στα 2,13 εκατ. ευρώ από 8,26 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.

Πέτρος Μπάρκας

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v