Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΜΠ:Οι συνθήκες για να διατηρηθεί ή άνοδος στο ΧΑ

Η αντίδραση για να αντιμετωπιστεί ως κάτι περισσότερο από μια βραχύβια κίνηση θα πρέπει να επεκταθεί -τουλάχιστον- υψηλότερα των 3.200 με αύξηση των συναλλαγών, αναφέρει η Εμπορική.

ΕΜΠ:Οι συνθήκες για να διατηρηθεί ή άνοδος στο ΧΑ
Η ανοδική αντίδραση για να αντιμετωπιστεί ως κάτι περισσότερο από μια βραχύβια κίνηση στο πλαίσιο μεσοχρόνιας πτωτικής τάσης θα πρέπει να επεκταθεί -τουλάχιστον- υψηλότερα των 3.200 μ., με παράλληλη αύξηση των συναλλαγών, αναφέρει η Εμπορική σε τεχνική ανάλυση με ημερομηνία 19 Σεπτεμβρίου.

Στις αρχές της εβδομάδας υπήρξε καθοδική διάσπαση της περιοχής των 3.100 μ., με αποτέλεσμα την αυτοτροφοδότηση της πτωτικής τάσης. Την Πέμπτη σημειώθηκε νέα χαμηλότερη τιμή έτους στις 2.881 μ., προσεγγίζοντας ουσιαστικά τη μακροχρόνια περιοχή στήριξης των 2.850 μ., όπου όπως έχουμε επανειλημμένα αναφέρει ολοκληρώνεται διόρθωση 66% της συνολικής ανόδου από το χαμηλό του 2003 έως το υψηλό του 2007.

Από τις 2.881 μ. ξεκίνησε μία ανοδική αντίδραση και το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι αν σημειώθηκε το χαμηλότερο σημείο για το 2008. Θεωρούμε ότι είναι πολύ πρόωρο και παρακινδυνευμένο να ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τις βασικές αρχές της τεχνικής ανάλυσης, η ισχύουσα μεσοπρόθεσμη πτωτική τάση έχει πιο πολλές πιθανότητες να διατηρηθεί παρά να αντιστραφεί, αναφέρει η Εμπορική.

Για να διαφοροποιηθεί η κακή τεχνική εικόνα (τόσο στο δικό μας όσο και στα διεθνή χρηματιστήρια) θα πρέπει να διασπαστούν αξιόλογες αντιστάσεις με αύξηση των συναλλαγών. Στην παρούσα φάση η πτωτική ευθεία τάσης, που οριοθετεί την υποχώρηση των τελευταίων εβδομάδων, διέρχεται από την περιοχή των 3.200 μ.

Θεωρούμε πως αυτή είναι η πρώτη σημαντική αντίσταση που χρειάζεται να διασπαστεί, ώστε να αμφισβητηθεί η πτωτική τάση των τελευταίων μηνών.

Στο μακροχρόνιο διάγραμμα (το δεύτερο), που αφορά προφανώς περισσότερο στους μακροπρόθεσμους επενδυτές, η πρώτη ισχυρή αντίσταση εντοπίζεται στη περιοχή των 3.500 μ., ενώ χαμηλότερα στις 3.350 μ. υπάρχει μία ασθενέστερη. Αν δεν διασπαστούν ανοδικά (ειδικά η πρώτη), δεν υπάρχει καμία προσδοκία για μεταστροφή της πτωτικής τάσης, με αφετηρία τις 5.345 μ. τον Νοέμβριο του 2007. Απλώς, θα έχει δοθεί άλλη μία ευκαιρία εξόδου σε όσους τουλάχιστον το επιθυμούν...

Στηρίξεις οριοθετούνται στις 3.000 - 2.880 - 2.830 - 2.800 και αντιστάσεις στις 3.200 - 3.275 - 3.330 - 3.350 - 3.440 - 3.510 μονάδες.

Αναφορικά με τους τεχνικούς δείκτες, ο Macd διατηρεί προς το παρόν το σήμα εξόδου. Ο Momentum (12 ημερών) παραμένει επίσης αρνητικός και ο RSI (14 ημερών) διατηρείται σε ουδέτερες περιοχές, αλλά απομακρύνθηκε από τις υποτιμημένες ζώνες τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v