Θετικές μετ’ επιφυλάξεων για την αγορά οι ΑΧΕ

Περιορισμένη εκτιμούν οι ΑΧΕ πως είναι η πιθανότητα περαιτέρω πτώσης στη Σοφοκλέους ύστερα από τις διορθωτικές τάσεις του FTSE-20, ενώ στην τάση αναμένεται να συμβάλουν τόσο οι διεθνείς αγορές, όσο και οι επιχειρηματικές εξελίξεις γύρω από τα blue chips. Πιέσεις αναμένονται στη μετοχή της ΕΧΑΕ.

Θετικές μετ’ επιφυλάξεων για την αγορά οι ΑΧΕ
Τι αναμένεται κατά τη σημερινή συνεδρίαση: Την ομιλία του πρωθυπουργού που δόθηκε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη εκτιμά η Marfin Hellenic πως θα επιχειρήσουν να αφομοιώσουν οι επενδυτές, ενώ σημειώνει πως μετά τις διορθωτικές τάσεις του FTSE-20 η πιθανότητα περαιτέρω πτώσης είναι περιορισμένη.

Η Marfin τονίζει πως η μετοχή της ΕΧΑΕ αναμένεται να συνεχιστεί να δέχεται πιέσεις εν όψει της διάθεσης των μετοχών αυτή την εβδομάδα και λόγω της χαμηλότερης τιμής διάθεσης (κατά 19,2% χαμηλότερα από την τιμή κλεισίματος της μετοχής την Παρασκευή).

Σύμφωνα με την Εθνική ΑΧΕ, οι διεθνείς χρηματαγορές, αλλά και οι επιχειρηματικές εξελίξεις γύρω από τα blue chips θα διαμορφώσουν την τάση της αγοράς την τρέχουσα εβδομάδα.

Για ανοδική αντίδραση στη Σοφοκλέους κατά το επόμενο διάστημα κάνει λόγο η Ωμέγα ΑΧΕΠΕΥ στο εβδομαδιαίο της report, στο βαθμό όμως –όπως επισημαίνει- που έχει ήδη ολοκληρωθεί η ”μοναχική” πορεία των προηγούμενων ημερών.

Η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ εμφανίζεται αισιόδοξη για σταθεροποιητικές τάσεις κατά τη σημερινή συνεδρίαση, δεδομένου του αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, σε συνδυασμό με τη σταδιακή εκτόνωση των πιέσεων.

Ωστόσο, η Φάσμα επισημαίνει πως η έντονη μεταβλητότητα παραμένει στην αγορά, ενώ προσθέτει πως και οι διεθνείς αγορές παρουσιάζουν τάσεις διόρθωσης.

Τι έγινε στη συνεδρίαση της Παρασκευής 5 Σεπτεμβρίου: Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή με άνοδο 0,35%, μετά από τρεις συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ όπως τονίζει η Marfin, η Vodafone Panafon σημείωσε άνοδο 1,63% λόγω των προσδοκιών απόκτησης του ποσοστού το οποίο κατέχει η Intracom.

Τι έγινε την εβδομάδα 1/9/2003 – 5/9/2003: Υποχώρηση κατά 2,90% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης την εβδομάδα που πέρασε, κλείνοντας την Παρασκευή στις 2.146,39 μονάδες, όπως αναφέρει η Ωμέγα ΑΧΕΠΕΥ στην εβδομαδιαία της επισκόπηση.

Επίσης, η Ωμέγα σημειώνει την υποχώρηση της αξίας των συναλλαγών, ενώ σημειώνει πως οι ρευστοποιήσεις μεγάλων χαρτοφυλακίων, είτε με στόχο την καταγραφή κερδών είτε γιατί εκτίμησαν ότι οι αποτιμήσεις πολλών δεικτοβαρών μετοχών δεν δικαιολογούνταν από τα θεμελιώδη μεγέθη τους, οδήγησαν και πάλι το Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 2.100 μονάδων (ελάχιστη επίδοση οι 2.119,44 μονάδες).

Πάντως, συνεχίζει η Ωμέγα, η ολοκλήρωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών οδήγησε σε συγκεντρωτική αύξηση της κερδοφορίας κατά περίπου 15% σε επίπεδο ομίλων, καταγράφοντας αρκετές θετικές εκπλήξεις.

Εξάλλου, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως και το δεύτερο εξάμηνο θα συνεχισθεί η προαναφερθείσα τάση, καθώς η πολιτική εκλογίκευσης του κόστους λειτουργίας ήδη έχει θετικά αποτελέσματα, ενώ επισημαίνει πως στις ΗΠΑ διαγράφονται θετικές ενδείξεις σε σχέση με τη διατήρηση υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης (αυξημένες νέες παραγγελίες, βελτίωση παραγωγικότητας), γεγονός που ωθεί σε ανοδική κίνηση τη Wall Street αλλά και τις ευρωπαϊκές αγορές.

Όπως αναφέρει η Magna Trust στο εβδομαδιαίο της σχόλιο, η ανοδική αντίδραση ήρθε από την περιοχή των 2.100 μονάδων μετά τη διάσπαση του ενδιάμεσου πτωτικού καναλιού και αφού χρειάστηκε να εκτονωθούν οι έντονες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο και ειδικότερα στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Επίσης, η Magna σημειώνει πως η έντονη ανησυχία για υπερίσχυση της χρηματιστηριακής εποχικότητας έναντι των θετικών δεδομένων που διαμορφώνονται διεθνώς σε μίκρο και μάκρο επίπεδο οδήγησε σε ρευστοποιήσεις, οι οποίες συνδέονται με την κατοχύρωση κερδών, αλλά και με την αμυντική στάση πολλών χαρτοφυλακίων τα οποία θέλησαν να μειώσουν την έκθεσή τους στην πτωτική τάση της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, συμπληρώνει η Magna, η πλαγιοανοδική κίνηση των ξένων αγορών με την καταγραφή νέων υψηλών δημιουργεί ερωτηματικά ως προς το περιθώριο βάθους της διόρθωσης, καθώς οι ειδήσεις που ανακοινώνονται και αφορούν επιχειρηματικές συμφωνίες αλλά και μεγέθη της γενικής οικονομίας αναζωπυρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνώς.

Η Magna τονίζει πως το ”στοίχημα” το οποίο αυτή τη στιγμή ”παίζεται” στις αγορές της Ευρώπης αφορά στην έξοδο της οικονομίας της Γερμανίας από την ύφεση και στην επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης, καθώς οι προσδοκίες στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς έκαναν λόγο για μηδενικούς, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ρυθμούς ανάπτυξης για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Επιχειρηματικά Νέα: Στις 10 – 12 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η διάθεση των μετοχών της ΕΧΑΕ, όπως αναφέρει η Marfin.

* Τα reports των ΑΧΕ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v