Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αισιοδοξία Eurobank για Σοφοκλέους-διεθνείς αγορές

Το Χ.Α. θα συνεχίσει να ακολουθεί τους διεθνείς δείκτες, αλλά και να φέρνει καλά αποτελέσματα για το σύνολο του 2003, επισήμανε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της EFG Eurobank κ. Ε. Μπουλούτας, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του Τύπου για τις εξελίξεις και τις προοπτικές των διεθνών αγορών.

Αισιοδοξία Eurobank για Σοφοκλέους-διεθνείς αγορές
Την πορεία των διεθνών αγορών θα ακολουθήσει η Σοφοκλέους, καθώς o βαθμός συσχέτισής της με τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο.

Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων στην τακτική παρουσίαση των οικονομικών εξελίξεων στις διεθνείς αγορές που πραγματοποιεί η EFG Eurobank.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Τράπεζας, Ευθύμιο Μπουλούτα, το Χ.Α. αναμένεται να ακολουθήσει την πορεία των διεθνών δεικτών και θα συνεχίσει τα καλά αποτελέσματα, εκτιμώντας μια απόδοση του Γενικού Δείκτη της τάξεως του 20% για το σύνολο του 2003.

Οπως επισήμανε ο ίδιος, σε βραχυπρόθεσµο ορίζοντα, η αγορά επηρεάζεται από την εκλογική αναµέτρηση και από τη φηµολογία συγχωνεύσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

Σημαντικό ρόλο σε µακροπρόθεσµο ορίζοντα, πρόσθεσε, θα διαδραματίσουν η κερδοφορία των εταιριών, η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και oι Ολυµπιακοί Αγώνες.

Μετά το χαµηλό των 1.465 στις 31/3/2003 το Χ.Α. ανέκαµψε, οδηγούµενο από τη βελτίωση στις διεθνείς αγορές, ενώ η θετική ψυχολογία και η ανακοίνωση ιδιωτικοποιήσεων υπήρξαν καταλυτικές για την επιστροφή των επενδυτών στο χρηματιστήριο, επεσήμανε ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής κ. Πάρις Καράσσο.

Οπως πρόσθεσε, η Σοφοκλέους από την αρχή του έτους έχει µια από τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς, µε τον Γ.∆. στο 23%, τον FTSE-20 στο 25,4%, και τον FTSE-40 στο 23,6%. Παράλληλα, τα αποτελέσµατα του πρώτου µισού του έτους 2003 δείχνουν αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 13% και αύξηση της κερδοφορίας κατά 20%.

Η χώρα μας, επεσήμανε, συνεχίζει να ευνοείται από ισχυρή ανάπτυξη, 3,6% για το 2003 και 3,8% για το 2004, σε σχέση µε 0,6% και 2% για την Ευρωζώνη αντίστοιχα. Οσον αφορά στα έσοδα του 2003 από ιδιωτικοποιήσεις, ανέρχονται µέχρι τώρα σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο του 2003 η κυβέρνηση σχεδιάζει περαιτέρω πωλήσεις (∆ΕΠΑ, ΕΥ∆ΑΠ, ∆ΕΗ, ΕΤΑ, ΕΛΤΑ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ξυστό) που θα µπορούσαν να αποφέρουν έως και 2,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σηµαντική βελτίωση στην επενδυτική ψυχολογία παρατηρήθηκε διεθνώς, η οποία υποβοηθήθηκε από την καλύτερη του αναμενομένου εταιρική κερδοφορία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών της EFG Eurobank, το επικρατέστερο σενάριο σε ό,τι αφορά τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις είναι μια ”αργή ανάκαμψη”, η οποία εκτιμάται ότι θα συνοδεύεται από θετικά νέα σε ορίζοντα 6 έως 9 μήνες. Οι περικοπές φόρων και η αυξηµένη παραγωγικότητα στηρίζουν την κατανάλωση στις ΗΠΑ, ενώ το ασθενές δολάριο εκατιμάται ότι θα επιδράσει θετικά στα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurobank, ελάχιστες είναι οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων, τόσο για την Ε.Ε. όσο και για τις ΗΠΑ στους επόμενους 6 με 9 μήνες. Ωστόσο, η αγορά προεξοφλεί 50% πιθανότητα για αύξηση κατά 25 µονάδες βάσης στην Ε.Ε. το τέλος του 2003 και 40% πιθανότητα για αύξηση 25 µονάδων βάσης στις ΗΠΑ τον Μάρτιο 2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v