Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δύο σενάρια για "ατσάλινα νεύρα"

Θα ολοκληρώσουν οι αγορές ένα bear market rally ή θα κινηθούν άμεσα προς χαμηλότερα επίπεδα; Και αν ναι, το Χ.Α. πώς θα συμπεριφερθεί; Tα σενάρια και οι πρωταγωνιστές.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΧΑ: Δύο σενάρια για ατσάλινα νεύρα
Θα ολοκληρώσουν οι αγορές ένα bear market rally ή θα κινηθούν άμεσα προς χαμηλότερα επίπεδα; Και αν ναι, το Χ.Α. πώς θα συμπεριφερθεί;

Τα ερωτήματα προκύπτουν αβίαστα μετά το volatility των τελευταίων συνεδριάσεων και τα αντιφατικά σήματα που δίνουν οι αγορές. Η πτώση του πετρελαίου και η συνακόλουθη άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ, την Τρίτη, πυροδότησαν ισχυρή άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών.

Η εκδίκηση των «αρκούδων» ήρθε μερικές ώρες μετά. Η Wall έχασε τα αρχικά κέρδη της την Τρίτη και η τράπουλα ξαναμοιράστηκε.

Οι αγορές βρίσκονται και πάλι στην ίδια θέση όπου ήταν στο σύνολο σχεδόν του Αυγούστου. Τα πονταρίσματα για ένα καλό ή ένα καταστροφικό δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου μοιάζουν μοιρασμένα.

Και από το συν 10% έως το μείον 10% οι διαφορές είναι αρκετά μεγάλες, και μάλιστα λίγο πριν η χρονιά στρίψει για να μπει στην τελική ευθεία της. Η παρτίδα προσομοιάζει σε «πλίμουθ παιζόμενο» σύμφωνα με χρηματιστές και το μόνο σίγουρο είναι ότι απαιτεί γερά στομάχια. «Ακόμη και αν προκύψει δεύτερο leg bear market rally είναι αμφίβολο αν θα βγάλουν λεφτά ακόμη και οι επαγγελματίες», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Τα επιχειρήματα των «ταύρων» για την ολοκλήρωση ενός bear market rally δείχνουν αυτή τη στιγμή περισσότερα. Μένει να αποδειχτούν και ισχυρότερα. Η πτώση του πετρελαίου και η αποδυνάμωση των πληθωριστικών πιέσεων, το συνεπακόλουθο trend «short commodities, long equities», ο περιορισμός των δυνατοτήτων short κινήσεων στους αμερικανικούς τραπεζικούς τίτλους και η είσοδος σε προεκλογική περίοδο αποτελούν τα βασικότερα απ' αυτά.

Οι «ταύροι» εκτιμούν ότι ο S&P θα κινηθεί εντός του προσεχούς διμήνου προς την περιοχή των 1340 - 1350 μονάδων (κινητός μέσος όρος των 80 ημερών), δίνοντας το δεύτερο -και τελευταίο- leg του bear market rally.

Σε αυτό το σενάριο το Χ.Α. είτε θα υπεραποδώσει φτάνοντας έως τις 2.000 μονάδες σε επίπεδο 20άρη είτε θα ακολουθήσει με -χρονική- απόσταση, βλέποντας την περιοχή των 1.900-50 μονάδων.

Πού εδράζουν αυτή την αισιοδοξία; Στην ανάγκη επίτευξης αποδόσεων για τα funds διεθνώς, πριν από την έναρξη της περιόδου δημοσίευσης αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου. Ο φόβος για ανακοινώσεις νέων διαγραφών και απομειώσεων θα κάνει, σύμφωνα με χρηματιστές, τους διαχειριστές πιο πρόθυμους να αναλάβουν μεγαλύτερο κίνδυνο τώρα. Και αυτό θα ευνοήσει αγορές, όπως η ελληνική, που πρωταγωνιστούν προς το παρόν στις αρνητικές αποδόσεις.

Τα flows μέχρι στιγμής γέρνουν ελαφρώς υπέρ τους. Το ισοζύγιο του rebalancing στο τέλος Αυγούστου ήταν οριακά θετικό για τους αγοραστές, ενώ από τη Δευτέρα βγαίνουν μεθοδικές αγορές σε τίτλους όπως αυτοί των ΟΤΕ (Merrill Lynch), Εθνικής και συνεχίζονται οι εδώ και καιρό αγορές σε μετοχές όπως αυτές των Τράπεζα Κύπρου (Morgan Stanley), EXAE.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο τίτλος της Εθνικής μετά και τα καλά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών μεταξύ των δεικτοβαρών τραπεζικών τίτλων του Χ.Α., με τη συμπεριφορά της τιμής του να διαφοροποιείται επίσης σημαντικά από αυτήν των Alpha, EFG Eurobank.

Η Εθνική δείχνει τον δρόμο για το πώς τα καλά θεμελιώδη αρκούν για να σε διαφοροποιήσουν από την αγορά, σχολιάζουν οι διαχειριστές, εκτιμώντας ότι σε περίπτωση ανόδου θα αποτελέσει τον αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή του Χ.Α.

---Δοκιμασία των 1.700 μονάδων του 20άρη βλέπουν οι «αρκούδες»

Την παραπάνω αισιοδοξία δεν συμμερίζονται βεβαίως οι «αρκούδες». Η αδυναμία του S&P να υπερβεί πειστικά την περιοχή των 1.310-15 μονάδων και η ενισχυμένη προσφορά που βγήκε σε αυτά τα επίπεδα δείχνουν, σύμφωνα με τους ίδιους, ότι παρά τη σημαντική ψυχολογική ένεση από την πτώση του πετρελαίου η τεχνική εικόνα επιδεινώνεται.

Ο S&P ξαναφλερτάρει με τα χαμηλά του εύρους στο οποίο διαπραγματεύεται εδώ και 45 ημέρες και το ενδεχόμενο να τα διασπάσει πτωτικά είναι γι' αυτούς το πιθανότερο.

Άλλωστε, η πτώση του πετρελαίου αποδίδεται στο slow down των εκτός ΗΠΑ οικονομιών (Ιαπωνία, Ευρώπη) και τα credit spreads βρίσκονται και πάλι στα επίπεδα-ρεκόρ του Μαρτίου. Τα επίπεδα κινδύνου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένουν μεγάλα και θα πρέπει να ανακοινωθούν -οριστικές- λύσεις για τράπεζες με προβλήματα όπως οι Lehman Brothers, Fannie Mae και Freddie Mac για να προκύψει ράλι ανακούφισης που θα επηρεάσει και το τραπεζοβαρές Χ.Α.

Το τελευταίο θα εξαντλεί την ανοδική δυναμική του με ξεσπάσματα short squeeze, όπως στην Εθνική την Τρίτη, παραμένοντας short play επιλογή για τους ξένους (αγορές δηλαδή είτε με λογική απλού trading είτε για να κλείσουν short θέσεις). Σε περίπτωση, δε, που ο S&P διασπάσει πτωτικά την περιοχή των 1.260-70 μονάδων, τότε το Χ.Α. σύμφωνα με τις «αρκούδες» θα δοκιμάσει τις αντοχές των 1.700 μονάδων σε επίπεδο 20άρη.

Πού συμφωνούν οι θιασώτες και των δύο σεναρίων; Στα εξής:

Η ευνοϊκή επίδραση της πτώσης του πετρελαίου στις αγορές θα αρχίσει να εξαντλείται, ιδιαίτερα έπειτα από ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση, έστω φωτογραφική, των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Ο φόβος για τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου και για ενδεχόμενο νέο γύρο απομειώσεων και διαγραφών από τις τράπεζες κάνει τους παίκτες να πραγματοποιούν όλο και περισσότερο συναλλαγές με βάση την τεχνική ανάλυση. Γι' αυτό βγαίνουν ισχυρές πωλήσεις στις 1.300-315 του S&P, γι' αυτό και θα βγουν πωλήσεις stop loss αν διασπαστούν πτωτικά οι 1.260-70 μονάδες. 

Μια ενδεχόμενη οριστική λύση σε μία από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ή μια κίνηση της FED να μειώσει τα επιτόκια δηλώνοντας ότι είναι η τελευταία μείωση θα προκαλέσουν ράλι ανακούφισης.

Οι προεκλογικές αβάντες στην οικονομία για τους Ρεπουμπλικάνους έχουν ήδη επιτευχθεί, καθώς, όταν πια η προεκλογική διαμάχη θα βρίσκεται στην τελική ευθεία της, οι θετικές συνέπειες από την πτώση πετρελαίου και λοιπών commodities θα έχουν αποτυπωθεί στην κατανάλωση, ενώ η αγορά κατοικίας δείχνει να βρίσκεται κοντά στο σημείο καμπής.

Το Χ.Α. διαθέτει ακέραιη, σχεδόν, την προίκα των short θέσεων. Οι τράπεζες θα αποτελέσουν τους πρωταγωνιστές ενδεχόμενης περαιτέρω ανόδου αλλά και της πτώσης. Απαιτείται σταδιακή ενίσχυση του όγκου συναλλαγών, προκειμένου να προκληθεί αξιόλογο short squeeze σε ένταση και διάρκεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v