Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς σχολιάζουν 4 ΑΧΕ το εξάμηνο του ΟΠΑΠ

Στην εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα εξαμήνου του ΟΠΑΠ ήταν σε γενικές γραμμές αντίστοιχα των προβλέψεων, καθώς και στο ότι η μετοχή εμφανίζει αμυντικά χαρακτηριστικά καταλήγουν 4 μεγάλες χρηματιστηριακές (Π&Κ, EFG Eurobank Securities, Εθνική ΑΧΕ και Marfin Hellenic) στα reports τους, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση αποτελεσμάτων.

Πώς σχολιάζουν 4 ΑΧΕ το εξάμηνο του ΟΠΑΠ
Ως μετοχή με ”αμυντικά χαρακτηριστικά” υποδεικνύουν τη μετοχή του ΟΠΑΠ 4 μεγάλες χρηματιστηριακές (Εθνική ΑΧΕ, EFG Eurobank Securities, Π&Κ καιMarfin), ενώ αναφερόμενες στα αποτελέσματα εξαμήνου τα χαρακτηρίζουν, σε γενικές γραμμές, αντίστοιχα των προβλέψεων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το πρωινό report της Π&Κ, τα αποτελέσματα εξαμήνου της εταιρίας είναι μικτά. Όπως επισημαίνεται, τα βασικά μεγέθη ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεών της και κοντά στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις.

Η χρηματιστηριακή αποδίδει τη μείωση του καθαρού κέρδους στις προβλέψεις που ανέλαβε ο ΟΠΑΠ από τη διαιτησία με την Intralot. H χρηματιστηριακή θέτει νέα τιμή-στόχο τα 11,1 ευρώ, ενώ παρότι διατηρεί τη σύσταση outperform, λόγω κυρίως των αμυντικών χαρακτηριστικών που εμφανίζει η μετοχή (υψηλό beta), βλέπει περιορισμένο το περιθώριο ανόδου.

Κατά την άποψη των αναλυτών της Π&Κ η επίδοση της τιμής θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από την πορεία του Στοιχήματος.

Αντίστοιχα με τις προβλέψεις της κρίνει τα αποτελέσματα εξαμήνου του ΟΠΑΠ η EFG Eurobank Securities σε ξεχωριστή έκθεσή της με ημερομηνία 1η Σεπτεμβρίου, όπου διατηρεί τη σύσταση για outperform.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, παραμένει πεπεισμένη ότι ο ΟΠΑΠ το 2003 θα κατορθώσει τα μεγέθη που η ίδια προβλέπει και που κάνουν λόγο για ρυθμό αύξησης εσόδων στο 11,7% (2,20 δισ. ευρώ) και κερδών μετά από φόρους στο 7,6% (221,8 εκατ. ευρώ).

Ακόμη η EFG επισημαίνει την αμυντική φύση της μετοχής, ενώ σε ό,τι αφορά την αποτίμηση χαρακτηρίζει τον ΟΠΑΠ ”μηχανή ρευστού”, του οποίου η μετοχή διαπραγματεύεται με discount 8%-18% έναντι των ανταγωνιστών του.

Για το 2004 προβλέπεται τζίρος στα 2,35 δισ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους στα 284,1 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2005 τα μεγέθη αυξάνονται για τις πωλήσεις στα 2,39 δισ. ευρώ και για τα κέρδη μετά φόρων στα 253,3 εκατ. ευρώ.

Η EFG Eurobank, αναφερόμενη στο θέμα της διαιτησίας με την Intralot, επισημαίνει τις διαβεβαιώσεις τόσο του ΟΠΑΠ όσο και της Intralot περί ”πολύ καλής συνεργασίας”. Από χρηματοοικονομικής πλευράς, στις προβλέψεις της χρηματιστηριακής έχουν ήδη ενταχθεί οι αρνητικές επιδράσεις του θέματος.

Συνεπώς, προσθέτουν οι αναλυτές της EFG, οποιαδήποτε εξέλιξη αφήνει χώρο μόνο για ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων.

Εξάλλου, στο πρωινό της report η ίδια χρηματιστηριακή αναφέρεται στα θετικά μεγέθη που εμφάνισαν τα παιχνίδια Στοίχημα, Extra 5 και Super 3, καθώς και στα αρνητικά των Joker, Proto και Lotto.

Αντίστοιχα των εκτιμήσεών της χαρακτηρίζει τα μεγέθη εξαμήνου του ΟΠΑΠ η Εθνική ΑΧΕ, ενώ προσθέτει ότι οι υψηλότερες του α΄ τριμήνου προβλέψεις (3,4 εκατ. ευρώ) αναφορικά με κακά χρέη των πρακτόρων προκάλεσαν ανησυχία στους επενδυτές.

Τη σύσταση για αύξηση θέσεων και την τιμή-στόχο στα 12 ευρώ διατηρεί η Marfin Hellenic στο πρωινό της report. Η αναμενόμενη πίεση στα περιθώρια, αναφέρει η Marfin, αποδίδεται στις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις δανείων, στα αυξημένα διαφημιστικά έξοδα, καθώς και στο μίγμα των πωλήσεων, όπου το Στοίχημα και τα νέα παιχνίδια έχουν το χαμηλότερο περιθώριο κέρδους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v