Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑΚ: Στο -7% τα κέρδη εξαμήνου των εταιριών FTSE

Άνοδο τζίρου και πτώση 7% στα κέρδη σημείωσαν στο εξάμηνο οι εταιρίες του FT-20 στο ΧΑΚ. Ποια συμπεράσματα προκύπτουν για την πορεία των κυπριακών blue chips και τι θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία του β΄ εξαμήνου.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΧΑΚ: Στο -7% τα κέρδη εξαμήνου των εταιριών FTSE
* Τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των εταιριών του FT 20 στο ΧΑΚ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

 Ποια συμπεράσματα προκύπτουν για την πορεία των κυπριακών blue chips και τι θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία του δεύτερου εξαμήνου.

Άνοδο κύκλου εργασιών και πτώση κερδών της τάξεως του 7% σημείωσαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008 οι εταιρίες του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE-20 του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα.

Η ελαφρά πτωτική πορεία των κερδών σε μια περίοδο ισχυρής ανάπτυξης για την κυπριακή οικονομία έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες, αλλά κυρίως από την επίπτωση που είχε στα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών η έντονη υποχώρηση των τιμών των μετοχών στο ΧΑΚ, αλλά και στη Σοφοκλέους.

Συγκεκριμένα, από τη μεγάλη υποχώρηση στις τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο επηρεάστηκαν σε σημαντικό βαθμό οι εισηγμένες: Ελληνική Τράπεζα (λόγω της συμμετοχής της στην επενδυτική εταιρία Αθηνά), η Δήμητρα Επενδυτική, η Sea Star Capital (κατοχή πακέτου μετοχών της ΑΝΕΚ) και σε κάποιο βαθμό και άλλες εταιρίες, όπως για παράδειγμα η ασφαλιστική Atlantic (αύξηση κερδών από εργασίες, μείωση καθαρών κερδών).

Δεν ήταν λίγες επίσης οι περιπτώσεις όπου είτε θετικά είτε αρνητικά επέδρασαν μη επαναλαμβανόμενοι παράγοντες που παρουσιάστηκαν μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο ή στο αντίστοιχο περυσινό.

Ενδεικτικά τα παραδείγματα της ΚΕΟ (κέρδη από πώληση ακινήτου), της CTC του ομίλου Σιακόλα (ανοδική επανεκτίμηση επενδυτικών ακινήτων), της Tsokkos Hotels (άνοδος στα κέρδη από εργασίες, αλλά έντονη πτώση καθαρών αποτελεσμάτων λόγω αρνητικών συναλλαγματικών διαφορών, ζημία από εμπορικές επενδύσεις κ.λπ.), αλλά και του ομίλου Louis (έλλειψη περυσινών κερδών από την πώληση της συμμετοχής στο Hilton Λευκωσίας, κάποιες έκτακτες ζημίες φέτος από πωλήσεις πλοίων κ.λπ.).

Θετικά τα μηνύματα, αλλά…

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα κυριότερα συμπέρασμα από την επισκόπηση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου είναι:

Οι εισηγμένες τράπεζες (Κύπρου, Marfin, Ελληνική) διατήρησαν τη δυναμική τους παρά τη μεγάλη αύξηση του κόστους του χρήματος, καθώς ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης της κυπριακής αγοράς παραμένει πολύ ισχυρός, οι επισφάλειες διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα και οι καταθέσεις από το international banking βαίνουν αυξανόμενες.

Εισηγμένες εταιρίες όπως η Logicom (πωλήσεις ειδών πληροφορικής), η Muskita (διέλαση αλουμινίου), η Ocean Tankers (ναυτιλιακή) ικανοποίησαν σε μεγάλο βαθμό τους επενδυτές, ενώ συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει φέτος και για τα αποτελέσματα του ομίλου Λούη, που παρουσιάζουν έντονη εποχικότητα κατά το τρίτο τρίμηνο κάθε έτους.

Πολύ ισχυρότερα θα ήταν και τα κέρδη της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού αν η εισηγμένη εταιρία δεν είχε δεσμευτεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να διατηρήσει σταθερές πώλησης, σε ένα περιβάλλον έντονης ανόδου των πρώτων υλών και των καυσίμων.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι κάποιες επιπλέον παρενέργειες από τη διεθνή ύφεση ενδέχεται να πλήξουν τα αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου.

Συγκεκριμένα, προβληματισμός υπάρχει:

• Για το πώς θα εξελιχτεί η πορεία του κυπριακού τουρισμού.

• Για το πώς θα κινηθεί η αγορά ακινήτων, η οποία δείχνει σημεία σταθεροποίησης ή και περιορισμένης πτώσης, έπειτα από ένα ξέφρενο ράλι κατά τα τελευταία χρόνια.

• Για το κατά πόσο θα συνεχίσουν η κατανάλωση και η κυπριακή οικονομία γενικότερα να «τρέχουν» με τόσο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Πάντως, φορολογικά μέτρα ανάλογα με αυτά της Ελλάδας δεν αναμένεται να επιβληθούν στην Κύπρο, λόγω του μηδενικού ελλείμματος που αναμένεται να παρουσιάσει και φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός.

* Τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των εταιριών του FT 20 στο ΧΑΚ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v