Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: Εκτιμήσεις για μείωση 25% στα κέρδη εξαμήνου

Μείωση 25% των καθαρών κερδών αναμένεται να εμφανίσει ο ΟΠΑΠ στο α’ εξάμηνο του 2003 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περισινή περίοδο, λόγω των αυξημένων έκτακτων προβλέψεων του α’ τριμήνου, εκτιμούν οι αναλυτές.

ΟΠΑΠ: Εκτιμήσεις για μείωση 25% στα κέρδη εξαμήνου
Μείωση 25% των καθαρών κερδών αναμένεται να εμφανίσει ο ΟΠΑΠ στο α’ εξάμηνο του 2003 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, λόγω των αυξημένων έκτακτων προβλέψεων του α’ τριμήνου, εκτιμούν οι αναλυτές.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το δεύτερο τρίμηνο του έτους η Π&Κ προβλέπει αύξηση στα EBITDA του Οργανισμού κατά 21,4%, ενώ τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ προβλέπεται πως θα ενισχυθούν κατά 14,9%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με 14 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠ αναμένεται να ανέλθουν στο εξάμηνο στα 92,7 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 24,8% σε ετήσια βάση.

Η κερδοφορία θα είναι αρνητικά επηρεασμένη από τις έκτακτες προβλέψεις ύψους 81,7 εκατ. ευρώ, στις οποίες προχώρησε ο ΟΠΑΠ το πρώτο τρίμηνο για την ενδεχόμενη αποζημίωση της Intralot λόγω διαφυγόντων κερδών, σύμφωνα με απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται πως ο ΟΠΑΠ προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης για την αποζημίωση ύψους 37,4 εκατ. ευρώ της Intralot για κάθε χρόνο που καθυστερεί την έναρξη του ιπποδρομιακού και κυνοδρομικού στοιχήματος. H συζήτηση της αγωγής ορίστηκε για τις 7 Οκτωβρίου.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), εξαιρουμένων των έκτακτων προβλέψεων, αναμένεται να αυξηθούν το πρώτο εξάμηνο κατά 20,4% στα 242,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ο ΟΠΑΠ θα ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου, σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, την Παρασκευή πριν το άνοιγμα του χρηματιστηρίου.

Το πρώτο τρίμηνο, ο ΟΠΑΠ σημείωσε μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση 58,7% των καθαρών κερδών τα οποία ανήλθαν στα 25,2 εκατ. ευρώ λόγω των αυξημένων έκτακτων προβλέψεων, με πωλήσεις ύψους 636,3 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ, όπου το Δημόσιο παραμένει ο κύριος μέτοχος με ποσοστό 51% μετά την πρόσφατη διάθεση του 24,45% σε Έλληνες και ξένους επενδυτές, έχει σημειώσει άνοδο 5,7% από την αρχή του έτους.

Ακολουθεί ο αναλυτικός πίνακας των προβλέψεων 14 αναλυτών του κλάδου για τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου:

Στη δημοσκόπηση του Reuters για τα αποτελέσματα εξαμήνου του ΟΠΑΠ συμμετείχαν οι: Deutsche Bank, Δεβλέτογλου Χρηματιστηριακή, Εγνατία Χρηματιστηριακή, Εθνική Χρηματιστηριακή, ΕFG Eurobank Χρηματιστηριακή, Eurocorp Χρηματιστηριακή, Κάππα Χρηματιστηριακή, Μorgan Stanley, Marfin Hellenic Χρηματιστηριακή, Π&Κ Χρηματιστηριακή, Proton Χρηματιστηριακή, Σίγμα Χρηματιστηριακή, Smith Barney, UBS Warburg.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ είχε ανακοινωθεί στις 2 Ιουλίου (κατά τη διάρκεια της περιόδου απαγόρευσης) πως τα έσοδα εξαμήνου αυξήθηκαν κατά 25,6% λόγω της καλής πορείας του Στοιχήματος και των εσόδων του Super 3 και του Extra 5 (τα οποία ξεκίνησαν στις 25 Νοεμβρίου 2002).

Η χρηματιστηριακή προσθέτει πως προβλέπει αύξηση εσόδων κατά 21,3% για το Στοίχημα και κατά 42,9% για τα αριθμοπαιχνίδια.

Το περιθώριο μικτού κέρδους κατά το δεύτερο τρίμηνο του 03 σύμφωνα με την Π&Κ αναμένεται να παρουσιάσει οριακή αύξηση λόγω της μείωσης της βαρύτητας του Στοιχήματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Π&Κ το EBITDA θα παρουσιάσει αύξηση 21,4% στο δεύτερο τρίμηνο, με το περιθώριο να βελτιώνεται κατά 120μ.β. λόγω διαβεβαίωσης από τη διοίκηση ότι τα έξοδα προώθησης παρουσίασαν δεν παρουσιάζουν τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης του πρώτου τριμήνου.

Κάτω από το EBITDA η Π&Κ αναφέρει πως δεν έχει προβλέψεις κατά το δεύτερο τρίμηνο και αναμένει αύξηση των καθαρών κερδών κατά 14,9%, ενώ προσθέτει πως η άποψή της θα παρουσιαστεί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου και των συνοδευτικών σχολίων την Παρασκευή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v