Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Σύσταση ”υποαπόδοση” από Π&Κ

Σε ”υποαπόδοση” υποβαθμίζει τη μετοχή της ΕΧΑΕ η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, παρά το γεγονός ότι προβλέπει πως τόσο το εξάμηνο όσο και το σύνολο του έτους θα είναι κερδοφόρα, καθώς εκτιμά πως η μετοχή είναι πλήρως αποτιμημένη διαπραγματευόμενη 23,7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2003.

ΕΧΑΕ: Σύσταση ”υποαπόδοση” από Π&Κ
Σε ”υποαπόδοση” υποβαθμίζει τη σύσταση για τη μετοχή της ΕΧΑΕ η Π&Κ Χρηματιστηριακή, αν και προβλέπει κερδοφόρα πορεία τόσο στο εξάμηνο όσο και στο σύνολο του έτους, καθώς εκτιμά πως η μετοχή είναι πλήρως αποτιμημένη διαπραγματευόμενη 23,7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2003.



Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα μεγέθη εξαμήνου της ΕΧΑΕ, (τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδος) η Π&Κ εκτιμά πως θα υπάρξει αναστροφή της τάσης, με τον όμιλο να περνάει στην κερδοφορίας.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή προβλέπει πως η ΕΧΑΕ θα καταγράψει σε ενοποιημένο επίπεδο κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας ύψους 15,10 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6,26 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου πέρυσι (και ζημιών 8,57εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του έτους).

Παράλληλα η Π&Κ εκτιμά πως ο κύκλος εργασιών θα υποχωρήσει κατά 2,9%, διαμορφούμενος στα 25 εκατ. ευρώ σε σχέση με 25,75 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2002.

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή η σημαντική ανάκαμψη της κερδοφορίας οφείλεται κυρίως στην αντιστροφή των προβλέψεων υποτίμησης χαρτοφυλακίου, οι οποίες είχαν επιβαρύνει τα αποτελέσματα των προηγούμενων τριμήνων.

Συγκεκριμένα, οι σχετικές προβλέψεις είχαν ανέλθει στα 13,84 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2002, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2003 διαμορφώθηκαν στα 10,52 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της υποτίμησης των χαρτοφυλακίου μετοχών (υποαξίες), που αποτελείται κυρίως από τραπεζικές μετοχές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Π&Κ εκτιμά πως η σημαντική αύξηση των τιμών των μετοχών των πέντε μεγάλων τραπεζών (κατά 19% από την αρχή του χρόνου) θα έχει ως αποτέλεσμα την λογιστική απεικόνιση υπεραξιών (στα έκτακτα έσοδα) ύψους 7,60 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, στον απόηχο της εμφανούς ανάκαμψης στο Χ.Α., αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για τον κύκλο εργασιών για το σύνολο του 2003 σε 61,22 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε αύξηση 20% σε ετήσια βάση.

Τα προ-φόρων κέρδη αναμένεται να φτάσουν στα 31,15 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 19,63 εκατ. ευρώ, από ζημιές 20,12 εκατ. ευρώ και 27,26 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά τη μετοχή σημειώνεται πως έχει υπεραπόδοση κατά 128,7% σε σύγκριση με την απόδοση του Γενικού Δείκτη από την αρχή του χρόνου (υπεραπόδοση 141,3% από τις 14 Ιανουαρίου που η χρηματιστηριακή αναβάθμισε τη σύσταση σε Υπεραπόδοση).

Ωστόσο, η Π&Κ προσθέτει πως παρά την αναβάθμιση των προβλέψεών της για το σύνολο της χρονιάς, θεωρεί ότι οι νέες της εκτιμήσεις περιλαμβάνονται ήδη στην τρέχουσα τιμή και η μετοχή είναι πλήρως αποτιμημένη διαπραγματευόμενη 23,7 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 03 (ενώ βρίσκεται σε premium 40-45% σε σχέση με το Euronext και το Deutsche Boerse).

Ως εκ τούτου, η χρηματιστηριακή υποβαθμίζει τη σύστασή της σε ”υποαπόδοση”, ενώ τονίζει πως η δυνητική υπερπροσφορά μετοχών (stock overhang) τον Σεπτέμβριο, που θα προέλθει από την διάθεση του 26,42% των μετοχών στους κατόχους προμετόχων & ευρωμετόχων, καθώς και στους μετόχους της 20ης Ιουνίου, σε συνδυασμό με το σημαντικό discount της τιμής διάθεσης (43-45% χαμηλότερα από την τρέχουσα τιμή) είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει βραχυπρόθεσμα σε σημαντική πίεση στην τιμή της μετοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v