ΟΤΕ: Κάμψη στα καθαρά κέρδη προβλέπουν 21 αναλυτές

Κάμψη των ενοποιημένων καθαρών κερδών κατά 16% και αύξηση κατά 7% των EBITDA θα παρουσιάσει ο ΟΤΕ στο α’ εξάμηνο εκτιμούν 21 αναλυτές. Η κάμψη αποδίδεται στις αυξημένες αποσβέσεις από την ενοποίηση της RomTelecom και στα μειωμένα έσοδα από την αγορά σταθερής τηλεφωνίας.

ΟΤΕ: Κάμψη στα καθαρά κέρδη προβλέπουν 21 αναλυτές
Κάμψη των ενοποιημένων καθαρών κερδών στα επίπεδα του 16% αναμένεται να εμφανίσει ο ΟΤΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2003, όπως προκύπτει από δημοσκοπήσεις που διεξήγαγαν τα πρακτορεία Reuters και Dow Jones σε σύνολο 21 αναλυτών.

Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα εξαμήνου του Οργανισμού σύμφωνα με τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα (U.S.GAAP) θα ανακοινωθούν στις 28 Αυγούστου.

Η κάμψη των καθαρών κερδών - τα οποία, βάσει των προβλέψεων 15 αναλυτών που συγκέντρωσε το Reuters, αναμένεται να ανέλθουν στα 208,54 εκατ. ευρώ έναντι 249,2 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2002- αποδίδεται στις αυξημένες αποσβέσεις και στα μειωμένα έσοδα στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας.

Ωστόσο, στο σχετικό τηλεγράφημα σημειώνεται πως τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, καθώς ο ΟΤΕ ενοποιεί φέτος για πρώτη φορά στον ισολογισμό εξαμήνου τα αποτελέσματα της RomTelecom στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 54%.

Εξάλλου, οι αναλυτές τόνισαν ότι οι αυξημένες αποσβέσεις, λόγω της ενοποίησης της RomTelecom, και η συρρίκνωση του μεριδίου του ΟΤΕ στην αγορά σταθερής τηλεφωνίας λόγω του ανταγωνισμού πίεσαν την κερδοφορία του Οργανισμού.

Οι αποσβέσεις του ομίλου αναμένεται να ανέλθουν στο εξεταζόμενο διάστημα στα 235 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 38%, με τα 40 εκατ. να αφορούν σε αποσβέσεις της RomTelecom, είπε αναλυτής που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Tα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αναμένεται να ενισχυθούν κατά 7% και να φτάσουν στα 896,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις εκτιμάται πως θα αυξηθούν κατά 13%, διαμορφούμενες στα 2,358 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 13%.

Σημειώνεται πως στη δημοσκόπηση συμμετείχαν οι εξής αναλυτές: CSFB, HSBC, UBS Warburg, Morgan Stanley, Lehman Brothers, Citigroup, Eurocorp Χρηματιστηριακή, Εγνατία Χρηματιστηριακή, Μarfin Hellenic, EFG Eurobank Χρηματιστηριακή, Εθνική Χρηματιστηριακή, Πρότον Χρηματιστηριακή, Κάππα Χρηματιστηριακή, Δεβλέτογλου Χρηματιστηριακή, Π&Κ Χρηματιστηριακή.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται εξάλλου οι εκτιμήσεις 6 αναλυτών που συγκέντρωσε το πρακτορείο Dow Jones. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη του α΄ εξαμήνου εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν κατά 16% και θα διαμορφωθούν στα 210 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο αποδίδεται στο κόστος των αποσβέσεων και στα χαμηλότερα έσοδα από την εγχώρια σταθερή τηλεφωνία, τα οποία αναμένονται χαμηλότερα κατά 8%.

Τα EBITDA αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση κατά 7,5%, έως τα 900 εκατ. ευρώ, χάρη κυρίως στην συνεισφορά της RomTelecom (περίπου 80 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του ομίλου εκτιμώνται στα 2,365 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 13% και πάλι χάρη στη RomTelecom. Σε περίπτωση που δεν υπολογιστούν τα έσοδα από τη ρουμανική θυγατρική, όπως αναφέρει το τηλεγράφημα του πρακτορείου, τα έσοδα θα παρουσίαζαν μηδενική μεταβολή.



Τέλος, υπενθυμίζεται πως στο πρώτο τρίμηνο του 2003, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε μείωση των καθαρών κερδών κατά 19,6% καθώς ανήλθαν στα 113,1 εκατ. ευρώ και οριακή υποχώρηση 0,9% στα EBITDA, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 438 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v