Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Οι προβλέψεις των αναλυτών, τι λέει η Εθνική

Κατά 18% αναμένεται να ενισχυθούν τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας των ΕΛ.ΠΕ. στο εξάμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 7 αναλυτών, λόγω των αυξημένων περιθωρίων διύλισης. Σημαντική αύξηση της κερδοφορίας προβλέπει και η Εθνική ΑΧΕ.

ΕΛΠΕ: Οι προβλέψεις των αναλυτών, τι λέει η Εθνική
Αύξηση 18% αναμένεται να καταγράψουν τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας των ΕΛΠΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2003, σύμφωνα με το μέσο όρο των εκτιμήσεων επτά αναλυτών, βάσει δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το πρακτορείο Reuters.

Σημειώνεται πως η τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου των ΕΛΠΕ βάσει των διεθνών λογιστικών προτύπων αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003.

Η βελτίωση στα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας (τα οποία προβλέπεται πως θα ανέλθουν στα 144,05 εκατ. ευρώ) αποδίδεται στα αυξημένα περιθώρια διύλισης.

Ωστόσο, στις εκτιμήσεις για τα κέρδη δεν περιλαμβάνονται έκτακτα έσοδα ύψους 60 εκατ. ευρώ, τα οποία ενδέχεται να εμφανιστούν στον ισολογισμό εξαμήνου, ενώ σημειώνεται πως πρόκειται για τα έσοδα από την πώληση στο Δημόσιο του δικαιώματος για την εξαγορά επί πλέον ποσοστού στην Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ).

Υπενθυμίζεται πως τα ΕΛΠΕ είχαν ανακοινώσει διπλασιασμό των κερδών τους για το πρώτο τρίμηνο του 2003, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, και είχαν ανέλθει στα 99,8 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, και όσον αφορά στα ενδεικτικά περιθώρια κέρδους (indicative margin), σύμφωνα με τους αναλυτές διαμορφώνονται στο 2,8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2003 από 4,55%.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η αξία των πωλήσεων στο εξάμηνο εκτιμάται πως θα φθάσει στα 2,1 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 41,6%, λόγω της αυξημένης τιμής πετρελαίου σε σχέση με πέρυσι.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων(EBITDA) προβλέπεται πως θα σημειώσουν αύξηση 25,18%, διαμορφούμενα στα 198,55 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον μέσο όρο των προβλέψεων των αναλυτών.

Τέλος, σημειώνεται πως στη δημοσκόπηση του Reuters συμμετείχαν οι: Εγνατία Χρηματιστηριακή, EFG Eurobank Xρηματιστηριακή, Δεβλέτογλου Χρηματιστηριακή, Εθνική Χρηματιστηριακή, Π&Κ Χρηματιστηριακή, Σίγμα Χρηματιστηριακή, Eurocorp Χρηματιστηριακή.

Εξάλλου, η Εθνική ΑΧΕ εκτιμά πως τα ΕΛΠΕ θα παρουσιάσουν σημαντική αύξηση σε επίπεδο κερδοφορίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Εθνική ΑΧΕ στο daily report (26 Αυγούστου 2003), τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας των ΕΛ.ΠΕ. αναμένεται να παρουσιάσουν άνοδο 77% και να φτάσουν στα 211 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων εκτάκτων εσόδων ύψους 60 εκατ. ευρώ από την πώληση της συμμετοχής τους στην ΔΕΠΑ.

Σημειώνεται πως τα μεγέθη εξαμήνου θα ανακοινωθούν αύριο, 27 Αυγούστου 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v