Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Εκτίναξη κερδών προβλέπουν οι αναλυτές

Εντυπωσιακή αύξηση των καθαρών κερδών κατά 64% προβλέπουν οι εκτιμήσεις 13 αναλυτών πως θα παρουσιάσει η ΔΕΗ στο εξάμηνο, με τα έσοδα να ενισχύονται κατά 14,7%. Τα μεγέθη της επιχείρησης θα ανακοινωθούν στις 28 Αυγούστου.

ΔΕΗ: Εκτίναξη κερδών προβλέπουν οι αναλυτές
Εντυπωσιακή αύξηση των καθαρών κερδών κατά 64% προβλέπουν οι εκτιμήσεις 13 αναλυτών (σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το πρακτορείο Reuters), πως θα παρουσιάσει η ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο του 2003.

Σημειώνεται πως τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 28 Αυγούστου 2003, πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Η εντυπωσιακή αύξηση των κερδών, τα οποία αναμένεται να φτάσουν στα 154,71 εκατ. ευρώ, αποδίδεται στην αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και στη μείωση του κόστους παραγωγής της.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) προβλέπεται πως θα ενισχυθούν κατά 18,2% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2002 και θα ανέλθουν στα 601,08 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από πωλήσεις προβλέπεται πως θα κινηθούν ανοδικά κατά 14,7%, διαμορφούμενα στα 1,863 δισ. ευρώ, καθώς ο μακρύς χειμώνας αύξησε την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τα τιμολόγια ήταν αυξημένα κατά 3,8% σε σχέση με ίδιο διάστημα πέρυσι.

Ωστόσο, σημειώνεται πως τα έσοδα από πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα με τα έσοδα του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, καθώς περιλαμβάνουν και τα έσοδα από την ενοικίαση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα εξαμήνου της ΔΕΗ παρείχαν οι: Deutsche Bank, Δεβλέτογλου Χρηματιστηριακή, Εγνατία Χρηματιστηριακή, Εθνική Χρηματιστηριακή, EFG Eurobank Χρηματιστηριακή, Eurocorp Χρηματιστηριακή, HSBC Πανταλάκης, Κάππα Χρηματιστηριακή, Marfin Hellenic Χρηματιστηριακή, Morgan Stanley, Π&Κ Χρηματιστηριακή, Σίγμα Χρηματιστηριακή και UBS Warburg.

Εξάλλου, στα 150,5 εκατ. ευρώ αναμένουν οι συγκλίνουσες προβλέψεις πέντε αναλυτών, τις οποίες συγκέντρωσε το πρακτορείο Dow Jones, να διαμορφωθούν τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ στο εξάμηνο του 2003.

Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου, τα κέρδη του περσινού εξαμήνου (177 εκατ. ευρώ) αναμένεται να επαναδιατυπωθούν, λόγω κυρίως της αναπροσαρμογής των παγίων. Τα ”νέα” κέρδη α΄ εξαμήνου 2003 αναμένεται να ανακοινωθούν ανάμεσα στα 90 και τα 100 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα της ΔΕΗ εκτιμώνται στα 1,87 δισ. ευρώ, έναντι 1,62 δισ. ευρώ πέρσι. Ωστόσο, όπως αναφέρει το τηλεγράφημα, τα έσοδα από πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα με τα έσοδα του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, καθώς περιλαμβάνουν και τα έσοδα από την ενοικίαση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά το κόστος, το οποίο φέτος περιλαμβάνει και το ποσό των 120 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν ως αμοιβές στη ΔΕΣΜΗΕ.

Σε ό,τι αφορά τη μετοχή της επιχείρησης, σημειώνεται πως από το χαμηλό έτους στα τέλη Μαρτίου η μετοχή έχει ενισχυθεί κατά 42,9%, έναντι κερδών 57,4% του Γενικού Δείκτη.

Υπενθυμίζεται, πως στο πρώτο τρίμηνο του 2003 η εταιρία, με κεφαλαιοποίηση 4,2 δισ. ευρώ, σημείωσε καθαρά κέρδη 104,6 εκατ. ευρώ, καθώς ο μακρύς και υγρός χειμώνας βοήθησε στην παραγωγή περισσότερης υδροηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης. Τα EBITDA ανήλθαν στα 333,9 εκατ. ευρώ και τα έσοδα από πωλήσεις στα 953,2 εκατ. ευρώ.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 28 Αυγούστου τηλεφωνική επικοινωνία, στις 17:00 ώρα Ελλάδος, προκειμένου να συζητηθούν τα οικονομικά αποτελέσματα.

Ο κ. Στέργιος Νέζης, διευθύνων σύμβουλος και ο κ. Γρηγόρης Αναστασιάδης, γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα και θα δεχθούν ερωτήσεις στο τέλος της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v