Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΔΥΚΑ: Κατά της άμεσης φορολόγησης συναλλαγών

Κατά του μέτρου, στην παρούσα φάση, της επιβολής φόρου υπεραξίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές τάσσεται ο ΣΕΔΥΚΑ με επιστολή του προς τον ΣΜΕΧΑ.

ΣΕΔΥΚΑ: Κατά της άμεσης φορολόγησης συναλλαγών
Τη θέση του γύρω από το θέμα της επιβολής φόρου υπεραξίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και τη σχετική απόφαση της Επιτροπής Χρηματοοικονομικής Δράσης του ΕΒΕΑ κοινοποίησε στον ΣΜΕΧΑ και τον πρόεδρό του κ. Αλ. Μωραϊτάκη ο Σύνδεσμος Εταιριών Διαμεσολαβητικών Υπηρεσιών Κινητών Αξιών (ΣΕΔΥΚΑ).

Σύμφωνα με την επιστολή αν και ο ΣΕΔΥΚΑ συμφωνεί επί της αρχής με την επιβολή του φόρου, δεν θεωρεί ότι είναι κατάλληλη η χρονική περίοδος για κάτι τέτοιο.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του ΣΕΔΥΚΑ προς τον ΣΜΕΧΑ έχει ως εξής:

"Σε συνέχεια των συζητήσεων που είχαμε σχετικά με το θέμα της επιβολής φόρου υπεραξίας στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και από τη μελέτη των πορισμάτων της Επιτροπής Χρηματοοικονομικής Δράσης του ΕΒΕΑ θέλουμε να σας γνωρίσουμε τα εξής:

Ο ΣΕΔΥΚΑ πιστεύει ότι - σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον – για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης θα έπρεπε να επιβαλόταν (ανεξάρτητα από τη φορολογική δήλωση του κάθε επενδυτή) φόρος υπεραξίας στα κέρδη από αγοραπωλησίες αξιογράφων και χρεωγράφων στις Κεφαλαιαγορές, με συντελεστές φορολόγησης μικρότερους από τους αντίστοιχους στη φορολογία των εισοδημάτων από την εργασία και αντίστροφα ανάλογους του χρόνου διακράτησης των αξιών. Για τον υπολογισμό του φορολογητέου κέρδους θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη το συνολικό (αλγεβρικό) αποτέλεσμα των πράξεων του κάθε επενδυτή.

Με τον τρόπο αυτό το κράτος θα εξασφάλιζε φορολογικά έσοδα όταν οι αξίες είχαν ανοδική πορεία, ενώ οι επενδυτές δεν θα επιβαρύνονταν σε περιόδους πτώσης των τιμών των αξιών, ενώ επίσης θα σταματούσαν και διάφορα απαράδεκτα φαινόμενα που κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί στο Χρηματιστήριό μας (π.χ. εικονικές αγοραπωλησίες μεγάλων πακέτων μετοχών σε προκλητικά εξευτελιστικές τιμές).

Πρακτικά όμως πιστεύουμε ότι οι συνθήκες που επικρατούν τώρα στην ελληνική
κεφαλαιαγορά δεν ευνοούν την εφαρμογή τέτοιων μέτρων για πολλούς λόγους τους περισσότερους εκ των οποίων έχει συμπεριλάβει στο σκεπτικό της η παραπάνω απόφαση της επιτροπής του ΕΒΕΑ, αλλά με σημαντικότερο όλων κατά τη γνώμη μας τον εξής: για να επιβληθεί φόρος υπεραξίας στους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές που είναι σε συντριπτικό ποσοστό οι βασικοί πελάτες των εταιρειών μελών μας και των οποίων τα συμφέροντα έχουμε υποχρέωση να προασπίσουμε πρέπει πρώτα να επανέλθουν στο χρηματιστήριο, διότι δυστυχώς αυτή τη στιγμή συνεχίζεται το κύμα εξόδου τους από την κεφαλαιαγορά.

Η έξοδος αυτή ξεκίνησε μετά την περίοδο 1999 – 2000 και δυστυχώς συνεχίζεται ακόμα και τώρα, τα δε αίτια αυτής θα ήταν πολύ χρήσιμο - ίσως και απαραίτητο - για τον ΣΜΕΧΑ και για τον ΣΕΔΥΚΑ να τα εξετάσουμε από κοινού.

Συμπερασματικά, σας δηλώνουμε τη συμφωνία μας με την απόφαση της Επιτροπής Χρηματοοικονομικής Δράσης του ΕΒΕΑ και την επιθυμία του συνδέσμου μας να την προσυπογράψει. Περιμένουμε το σχέδιο νόμου σχετικά με το συζητούμενο θέμα που θα τεθεί σε διαβούλευση ή ό,τι άλλο προηγουμένως σχετικό ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, για να εκφράσουμε αναλυτικότερα τις θέσεις μας."

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v