Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Στα 6,74 € η δίκαιη τιμή από Alpha Finance

Στα 6,74 ευρώ θέτει η Alpha Finance τη δίκαιη τιμή για τη μετοχή της ΕΧΑΕ (με βάση το νέο μοντέλο αποτίμησης που στηρίζεται στην αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος), διατηρώντας τη σύσταση ”υπεραπόδοση”.

ΕΧΑΕ: Στα 6,74 € η δίκαιη τιμή από Alpha Finance
Τα 6,74 ευρώ θεωρεί η Alpha Finance ως δίκαιη τιμή για τη μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία βρίσκεται κατά 9,1% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα της αγοράς (με βάση το κλείσιμο της 13ης Αυγούστου 2003), ενώ διατηρεί τη σύσταση ”υπεραπόδοση”.

Οπως αναφέρει η Alpha Finance στην ”Εβδομαδιαία Ανασκόπηση” με ημερομηνία 14 Αυγούστου 2003, η προαναφερθείσα δίκαιη τιμή προκύπτει με βάση το νέο μοντέλο που χρησιμοποίησε, των προεξοφλήσεων μελλοντικών χρηματοροών.

Οπως τονίζει η Alpha Finance, καθώς ο όγκος συναλλαγών της αγοράς αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων της ΕΧΑΕ, άλλαξε το μοντέλο της, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, καθώς η Σοφοκλέους, όπως τονίζεται, έχει αφήσει πίσω επτά (7) μήνες του 2003 και με τον Ιούλιο να επιδεικνύει την υψηλότερη μέση ημερήσια δραστηριότητα με 196 εκατ. ευρώ, η χρηματιστηριακή άλλαξε την αναμενόμενη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών για την υπόλοιπη χρονιά, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στα πιο πρόσφατα δεδομένα και λιγότερο στα παλαιότερα.

Επιπλέον, η Alpha Finance σημειώνει πως, συγκρίνοντας τους αριθμοδείκτες της ΕΧΑΕ με άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρατηρεί ότι η μετοχή της διαπραγματεύεται με premium της τάξεως του 20% όσον αφορά στο Ρ/Ε του 2003.

Ωστόσο, η χρηματιστηριακή εκτιμά πως ένα τέτοιο premium λίγο πολύ δικαιολογείται λόγω της σημαντικής αύξησης –η οποία φαίνεται να είναι διατηρήσιμη- του όγκου συναλλαγών προερχόμενη τόσο από ιδιώτες όσο και από θεσμικούς επενδυτές.

Πάντως, και σύμφωνα πάντα με την Alpha Finance, για το διάστημα έως τα μέσα Σεπτεμβρίου – οπότε και προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση των ελληνικών χρηματιστηρίων -βάσει δημοσιευμάτων– υπάρχει πιθανότητα η μετοχή να υποστεί πιέσεις.

Η χρηματιστηριακή αναφέρει άλλωστε πως όσοι ήταν μέτοχοι την 20ή Ιουνίου 2003 μπορούν να εξασκήσουν το δικαίωμά τους, αγοράζοντας μετοχές στα 3,75 ευρώ ανά μετοχή ή 39% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Ταυτόχρονα, η Alpha Finance αναφέρει πως η τιμή αυτή είναι ακόμη χαμηλότερη για τους κατόχους προμετόχων (μπορούν να αγοράσουν στα 3,56 ευρώ ή 42% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα), οι οποίοι μπορούν να αγοράσουν έως 12 εκατ. μετοχές ή το 16,7% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Η Alpha Finance καταλήγει πως προβληματίζεται από την ”απαγκίστρωση” της τιμής της μετοχής, τις τελευταίες εβδομάδες, από την τιμή στην οποία θα προσφερθούν οι προαναφερθείσες μετοχές, καθώς εκτιμά ότι πολλοί επενδυτές θα δελεαστούν από τα σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη που μπορούν να αποκομίσουν.

Υπό το πρίσμα των θεμελιωδών μεγεθών της ΕΧΑΕ, η Alpha Finance εκτιμά πως υπάρχει περιθώριο ανόδου των εσόδων και των καθαρών κερδών, αλλά η περίοδος των ερχόμενων εβδομάδων ίσως αποδειχθεί εξαιρετικά ασταθής για την πορεία της μετοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v