Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ:Κόπωση στις τράπεζες-Τι θα κρίνει την πορεία

Έναυσμα προκειμένου να συγχρονισθεί με το καλό κλίμα διεθνώς για μετοχές και να συνεχίσει την υπεραπόδοσή του αναζητά το ΧΑ. "Υποψήφιοι" καταλύτες τα εταιρικά μεγέθη και οι ξένες αγορές. Στροφή στα μέταλλα.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΧΑ:Κόπωση στις τράπεζες-Τι θα κρίνει την πορεία
Έναυσμα προκειμένου να συγχρονισθεί με το καλό κλίμα διεθνώς για μετοχές και να συνεχίσει την υπεραπόδοσή του αναζητά το ΧΑ, με το βλέμμα της αγοράς να εστιάζεται στο πως θα εκλάβουν οι επενδυτές τα αποτελέσματα της EFG Eurobank και βέβαια της Πειραιώς που δημοσιεύονται σήμερα.

Από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης διαφάνηκε η αδυναμία των τραπεζών να κινηθούν δυναμικά σε υψηλότερα επίπεδα. Η προσφορά καιροφυλακτούσε στα ενδοσυνεδριακά υψηλά με εμφανή την απουσία ισχυρών αγοραστών (πλην Εθνικής).

Ακόμη, όμως, και στον τίτλο της Εθνικής πάνω από τα 30 ευρώ καιροφυλακτούσε και χθες προσφορά (μεταξύ άλλων και από εγχώρια ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες).

Ο τίτλος της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας έχει ωφεληθεί ελάχιστα από το ράλι της τάξης του 40% που κατέγραψαν οι τουρκικές τράπεζες το προηγούμενο διάστημα, προεξοφλώντας την απόρριψη του αιτήματος να κηρυχθεί εκτός νόμου το κυβερνών κόμμα AKP.

Το πώς θα αντιδράσει σήμερα ο τίτλος της Εθνικής αποτελεί ένα από τα σημεία που θα κρίνουν και το αν το ΧΑ θα συνεχίσει να υπεραποδίδει.

Χρηματιστές σημειώνουν ότι στους περισσότερους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους τείνει να διαμορφωθεί σχηματισμός διπλής κορυφής, εξέλιξη που δείχνει ότι το ΧΑ αποτελεί μια «τρεγμένη» βραχυπρόθεσμα, αγορά.

Για να υπερκερασθεί η παραπάνω κόπωση θα πρέπει σύμφωνα με τους ίδιους ή να φύγει δυνατά πάνω από τις 1.280 μονάδες ο S&P, κάνοντας ορατό πλέον το στόχο της ανοδικής διάσπασης εν συνεχεία των 1306 μονάδων ή να βοηθήσουν τα εταιρικά αποτελέσματα στην Ελλάδα.

«Αν τα εταιρικά αποτελέσματα δεν δώσουν το απαραίτητο έναυσμα τότε το ΧΑ μάλλον θα περιμένει να τρέξουν οι ξένες αγορές και εν συνεχεία να προσδοκά στην εξαργύρωση της προίκας υποαπόδοσής του», επισημαίνει επικεφαλής τμήματος Asset Management εγχώριας τράπεζας.

Το δεύτερο κρίσιμο σημείο της σημερινής συνεδρίασης έγκειται επομένως στο πώς θα αναγνώσουν οι ξένοι τα αποτελέσματα της EFG Eurobank. Η καθοδική αναθεώρηση κερδοφορίας 2008, στην οποία προχώρησε η τράπεζα είναι λίγο υψηλότερη από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά με βάση την πρόβλεψη για κέρδη 930 εκατ. ευρώ το εκτιμώμενο p/e τρέχουσας χρήσης διαμορφώνεται με χθεσινό κλείσιμο πέριξ του 9!!

Ταυτόχρονα, συνεχίσθηκε η θετική πορεία των δραστηριοτήτων της Νέας Ευρώπης, ενώ θετική ήταν η πρώτη αντίδραση των αναλυτών για την πορεία εσόδων από τόκους και προμήθειες.

Τέλος, η EFG Eurobank εμφάνισε ικανοποιητική αύξηση δανείων προς επιχειρήσεις αλλά αύξησε τα κόστη της και τις προβλέψεις. Οι εγχώριοι διαχειριστές αναμένουν με ενδιαφέρον την αντίδραση των ξένων ως προς το visibility της κερδοφορίας 2009-10 για το αναθεωρημένο πλέον ως προς το στόχο κερδοφορίας τριετές business plan.

---Στροφή προς Μέταλλα, Τεχνολογία και Φάρμακα

Με τις τράπεζες να εμφανίζουν σημάδια αδυναμίας ανοδικής διάσπασης των πρόσφατων υψηλών τους το ενδιαφέρον των επενδυτών εκτιμάται από χρηματιστές ότι θα μετατοπισθεί προς τους υπόλοιπους τίτλους μεγάλης κεφαλαιοποίησης καθώς και σε τίτλους του 40άρη.

Ήδη χθες οι εγχώριες εταιρείες μεταλλουργίας (Σιδενόρ, Βιοχάλκο) ακολούθησαν την άνοδο που σημειώνουν εδώ και μερικές συνεδριάσεις οι ομοειδείς εταιρείες διεθνώς πέραν τούτου όμως δεν υπήρξε ιδιαίτερη διάχυση σε τίτλους της Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης.

Τα διεθνή trends ευνοούν τη στροφή του ενδιαφέροντος προς εταιρείες τεχνολογίας και φαρμάκων τομείς στους οποίους το ΧΑ διαθέτει μικρή αντιπροσώπευση, καθώς και σε επιλεγμένους τίτλους του κλάδου των τροφίμων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v