Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προβλέπουν 5 ΑΧΕ για το εξάμηνο της Eurobank

Από 4,34%-9% εκτιμούν 5 ελληνικές ΑΧΕ πως θα ενισχυθούν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Eurobank με βάση τα ΔΛΠ στο α’ εξάμηνο του 2003 που ανακοινώνονται σήμερα. Τι εκτιμούν Εθνική ΑΧΕ, Alpha Finance, P&K, Marfin Hellenic και Kappa. Τι προκύπτει από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις του Bloomberg.

Τι προβλέπουν 5 ΑΧΕ για το εξάμηνο της Eurobank
Αύξηση της τάξεως του 4,34%-9% προβλέπουν 5 ελληνικές ΑΧΕ πως θα καταγράψουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της EFG Eurobank στο πρώτο εξάμηνο του 2003, διαμορφούμενα μεταξύ 120-126 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με καθαρά κέρδη ύψους 116 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2002.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις του πρακτορείου Bloomberg κάνουν λόγο για αύξηση της τάξεως του 6%, με τα καθαρά κέρδη του ομίλου της EFG Eurobank να φτάνουν στα 123 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της EFG Eurobank θα ανακοινωθούν σήμερα μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Marfin Hellenic, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων της EFG Eurobank (βάσει των ΔΛΠ) αναμένεται να καταγράψουν άνοδο της τάξεως του 2% σε σχέση με το περυσινό πρώτο εξάμηνο και να φτάσουν στα 163 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2003 η Marfin εκτιμά πως τα κέρδη προ φόρων της τράπεζας θα βελτιωθούν κατά 24,7%.

Τα καθαρά κέρδη της EFG Eurobank, σύμφωνα με τη Marfin, αναμένεται να ενισχυθούν κατά 9%, διαμορφούμενα στα 126 εκατ. ευρώ, λόγω των αρνητικών μειοψηφιών, όπως συμπληρώνει η χρηματιστηριακή.

Σε ανάλογο επίπεδο κυμαίνονται και οι εκτιμήσεις της Π&Κ (daily report 5/8/2003), βάσει των οποίων τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη (σύμφωνα με τα ΔΛΠ) της EFG Eurobank αναμένεται να αυξηθούν στο εξάμηνο κατά 8,8% και να φτάσουν στα 125,98 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα οργανικά κέρδη του ομίλου της EFG Eurobank, για το πρώτο εξάμηνο του 2003 η Π&Κ προβλέπει πως θα αυξηθούν κατά 5,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (και κατά 7,1% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2003), λόγω της ενίσχυσης των εσόδων από τόκους και προμήθειες (+15,4% και 14,4% αντίστοιχα).

Οριακά χαμηλότερα των συγκλίνουσων εκτιμήσεων κυμαίνεται η πρόβλεψη της Εθνικής ΑΧΕ για τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της EFG Eurobank για το πρώτο εξάμηνο του 2003, καθώς τα τοποθετεί στα 122 εκατ. ευρώ, ήτοι ενισχυμένα κατά περίπου 5,5%, ενώ, όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, η αύξηση αποδίδεται κυρίως στα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες.

Από την άλλη, λίγο υψηλότερα των συγκλίνουσων εκτιμήσεων τοποθετούνται οι εκτιμήσεις της Alpha Finance, βάσει των οποίων τα καθαρά κέρδη του ομίλου της EFG Eurobank αναμένεται να βελτιωθούν κατά 7% και να φτάσουν στα 124 εκατ. ευρώ

Oπως προσθέτει η Alpha Finance, στο επίκεντρο της προσοχής της παραμένει η εξέλιξη στα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές, που επιβάρυναν τα έσοδα του πρώτου τριμήνου καθώς και η επέκταση του κόστους, ενώ η χρηματιστηριακή προσθέτει πως το καθαρό εισόδημα από τόκους και προμήθειες αναμένεται ανθεκτικό.

Σε χαμηλότερα επίπεδα βρίσκονται οι προβλέψεις της Kappa Χρηματιστηριακής για τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη πρώτου εξαμήνου της EFG Eurobank, καθώς εκτιμά πως τα καθαρά κέρδη του ομίλου θα κινηθούν στο εξεταζόμενο διάστημα με ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 4,34% διαμορφούμενα στα 120 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα συνολικά οργανικά αποτελέσματα, η Kappa εκτιμά πως θα ενισχυθούν κατά 11,34% και θα φτάσουν στα 540 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 485 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2002, ενώ τα καθαρά λειτουργικά κέρδη για το εξάμηνο προβλέπεται να διαμορφωθούν σε 212 εκατ. ευρώ, έναντι 198 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο εξάμηνο του 2002.

Τέλος, σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις προβλέπεται πως θα βελτιωθούν στο εξεταζόμενο διάστημα κατά 16% και θα φτάσουν στα 406 εκατ. ευρώ, έναντι 349 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, ενώ τα έσοδα από προμήθειες αναμένεται να διατηρηθούν αμετάβλητα στα 135 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v