Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π&Κ: Εκτιμήσεις για Alpha και Eurobank

Αύξηση 52,3% αναμένεται να παρουσιάσουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Alpha Bank κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Π&Κ Χρηματιστηριακής, η οποία παράλληλα προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη του ομίλου της EFG Eurobank στο ίδιο διάστημα θα ενισχυθούν κατά 8,8%.

Π&Κ: Εκτιμήσεις για Alpha και Eurobank
Αύξηση 52,3% αναμένεται να παρουσιάσουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Alpha Bank κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Π&Κ Χρηματιστηριακής, η οποία παράλληλα προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη του ομίλου της EFG Eurobank στο ίδιο διάστημα θα ενισχυθούν κατά 8,8%.

Σημειώνεται πως η Alpha Bank ανακοινώνει τα αποτελέσματα εξαμήνου στις 8 Αυγούστου, στις 8.30’ π.μ., ενώ η EFG Eurobank ανακοινώνει τα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου στις 7 Αυγούστου μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ενώ θα ακολουθήσει conference call στις 17.00’.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η Π&Κ στο daily report της (με ημερομηνία 1 Αυγούστου 2003), τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Alpha Bank στο πρώτο εξάμηνο του έτους αναμένεται να βελτιωθούν κατά 52,3% και να φτάσουν στα 111,05 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 72,91 εκατ. ευρώ (αναπροσαρμοσμένα) του πρώτου εξαμήνου του 2002.

Σημειώνεται πως στις προβλέψεις της Π&Κ συμπεριλαμβάνονται χρηματοοικονομικά κέρδη ύψους 55 εκατ. ευρώ -αυξημένα κατά 84,2%- ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για το δεύτερο τρίμηνο του 2003 εκτιμάται σημαντικά χαμηλότερο (και συγκεκριμένα κατά 40,6%) σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις της Π&Κ, τα οργανικά κέρδη αναμένεται να αυξηθούν κατά 21,9%, διαμορφούμενα στα 113,66 εκατ. ευρώ έναντι 93,26 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2002, αντανακλώντας κυρίως τη στιβαρή ενίσχυση των εσόδων από τόκους (+17%) και περιορισμό της αύξησης των εξόδων προσωπικού (+1,4%).

Η Π&Κ καταλήγει πως τα αποτελέσματα εξαμήνου της Alpha Bank αναμένεται να ικανοποιήσουν την αγορά καταγράφοντας σημαντική αύξηση της συνολικής κερδοφορίας, υποστηριζόμενη από διατηρήσιμη ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας, αλλά και υψηλότερα χρηματοοικονομικά κέρδη.

Εξάλλου, η άποψη της χρηματιστηριακής είναι πως τα υγιή θεμελιώδη μεγέθη της Alpha Bank, καθώς και η θετική δυναμική των κερδών σε συνδυασμό με την ελκυστική αποτίμησή της (σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες) θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη μετοχή της τράπεζας.

Αναφορικά με την EFG Eurobank, όπως αναφέρει η Π&Κ στο σημερινό daily report της (5 Αυγούστου), τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη (σύμφωνα με τα ΔΛΠ) αναμένεται να αυξηθούν στο εξάμηνο κατά 8,8% και να φτάσουν στα 125,98 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 115,8 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2002.

Οπως επισημαίνει η Π&Κ, οι προβλέψεις της βρίσκονται στο ανώτατο όριο των συγκλινουσών εκτιμήσεων, βάσει των οποίων τα καθαρά κέρδη του ομίλου τοποθετούνται στα 123 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα οργανικά κέρδη του ομίλου της EFG Eurobank για το πρώτο εξάμηνο του 2003, η Π&Κ προβλέπει πως θα αυξηθούν κατά 5,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (και κατά 7,1% συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2003), λόγω της ενίσχυσης των εσόδων από τόκους και προμήθειες (+15,4% και 14,4% αντίστοιχα).

Πάντως, η Π&Κ τονίζει πως οι προβλέψεις της περιλαμβάνουν περιορισμό των χρηματοοικονομικών ζημιών σε 1 εκατ. ευρώ από 12,85 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2003, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά το δεύτερο τρίμηνο του 2003, σε σχέση με την αντίστοιχη εικόνα του πρώτου τριμήνου του 2003.

Συνολικά, η Π&Κ εκτιμά πως η ικανοποιητική αύξηση των οργανικών εσόδων σε συνδυασμό με τον περιορισμό των χρηματοοικονομικών ζημιών

–η οποία επηρέασε αρνητικά την εικόνα του πρώτου τριμήνου του 2003– θα είναι οι κύριοι λόγοι για την ανάκαμψη της συνολικής κερδοφορίας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003.

Η άποψη άλλωστε της Π&Κ είναι πως η στιβαρή ενίσχυση των οργανικών εσόδων και κερδών, οι υγιείς και στο άνω όριο της αγοράς χρηματοοικονομικοί και κεφαλαιακοί δείκτες, η συνεπής δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων σύμφωνα με τα ΔΛΠ καθώς και η θετική δυναμική της κερδοφορίας συνηγορούν στη διατήρηση και του ενδιαφέροντος των επενδυτών για τη μετοχή της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v