ΑΧΕ: Στις τράπεζες θα παραμείνει το ενδιαφέρον

Στον τραπεζικό κλάδο αναμένεται να επικεντρωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Εμπορικής αναμένονται τα μεγέθη της Alpha Bank και της Eurobank στο τέλος της εβδομάδας.

ΑΧΕ: Στις τράπεζες θα παραμείνει το ενδιαφέρον
Τι εκτιμάται για τη σημερινή συνεδρίαση: Στον τραπεζικό κλάδο αναμένει η Marfin Hellenic πως θα παραμείνει το ενδιαφέρον της αγοράς και αυτήν την εβδομάδα.

Άλλωστε, όπως προσθέτει η Marfin στο πρωινό της report, τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου της Εμπορικής Τράπεζας κινήθηκαν στο χαμηλό όριο των εκτιμήσεων της αγοράς, ενώ προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα των Alpha Bank και Eurobank.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στην Εμπορική, η Marfin σημειώνει πως τα αποτελέσματα δεν επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις που είχαν καλλιεργηθεί για καλύτερη της αναμενόμενης κερδοφορίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις, ειδικά μετά την πρόσφατη άνοδο της μετοχής.

Η Marfin πάντως καταλήγει πως αναθεωρεί τη σύστασή της για ”μείωση των θέσεων”, προσθέτοντας πως ενδεχομένως να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους.

Στον τραπεζικό κλάδο εκτιμά και η EFG Eurobank Securities πως θα παραμείνει το επενδυτικό ενδιαφέρον μέχρι το τέλος της εβδομάδας, εν όψει των αποτελεσμάτων εξαμήνου που αναμένεται να ανακοινώσουν οι Alpha Bank και Eurobank (οι οποίες θα ανακοινώσουν τα μεγέθη τους στις 7 και 8 Αυγούστου αντίστοιχα).

Επίσης, η EFG Eurobank Securities προσθέτει πως το κλίμα γύρω από τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα αισιοδοξίας και ως εκ τούτου πιθανές αρνητικές εξελίξεις αναμένεται να απορροφηθούν από τη θετική ψυχολογία η οποία θα στηρίξει την αγορά.

Τι έγινε κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής 1 Αυγούστου 2003: Όπως αναφέρει η Marfin Hellenic, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κατά 0,77% υψηλότερα και συγκεκριμένα στις 2.175,19 μονάδες, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κυρίως σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης δεύτερης διαβάθμισης (όπως Τιτάνας και Intracom), καθώς επίσης και στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα με την Εθνική ΑΧΕ, η συνεδρίαση της Παρασκευής ήταν θετική για το Χ.Α., καθώς, όπως αναφέρει, η ανακοίνωση των οικονομικών μακροοικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Για την εβδομάδα 25/7 – 1/8: Όπως αναφέρει η Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ στο εβδομαδιαίο σχόλιό της, η συνταγή ”τα κέρδη φέρνουν τζίρο και όχι το ανάποδο” αυτή την εποχή επιβεβαιώνεται με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο, με το ενδιαφέρον να αυξάνεται σε περισσότερους ημερήσιους πρωταγωνιστές και φυσικά σε κωδικούς.

Παρά τις όποιες διακυμάνσεις των ξένων αγορών, η Magna προσθέτει πως ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να ακολουθεί το δικό του δρόμο, δικαιώνοντας αυτούς που πίστεψαν στην αυτονόμηση της αγοράς, στην αξιοποίηση των θετικών ειδήσεων από τις εισηγμένες και στα περιθώρια προεξόφλησης που δημιουργούν οι προοπτικές της οικονομικής συγκυρίας.

Επίσης, η Magna αναφέρει πως η αγορά ακόμα δεν έχει δει την κορύφωσή της αν συνεκτιμηθεί το γεγονός της περιορισμένης ακόμα συμμετοχής πολλών ιδιωτικών χαρτοφυλακίων, τονίζοντας πως παρότι οι ενεργοί κωδικοί έχουν αυξηθεί σημαντικά, το μεγαλύτερο μέρος των μικρών χαρτοφυλακίων παραμένει δύσπιστο και προσκολλημένο στο ψυχολογικό κατάλοιπο της δύσκολης πτωτικής τριετίας που έληξε στις αρχές Απριλίου.

Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί, συνεχίζει η Magna, ότι ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να κινείται ουσιαστικά ”αδιόρθωτος”, έχοντας προεξοφλήσει περισσότερα από όσα ενδεχομένως έχουν να πουν οι εισηγμένες στις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις τους, κινούμενος με τη θετική ψυχολογική ορμή των αγοραστών, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας της αγοράς.

Η ίδια καταλήγει πως το γεγονός αυτό αποτελεί ένα στοιχείο κινδύνου, καθώς η υπερθέρμανση της αγοράς θα μπορούσε να οδηγήσει και σε βίαιες υπερβολές, οι οποίες όπως έχει δείξει το παρελθόν διορθώνονται εξίσου με υπερβολές.

Από την άλλη, η Merit ΑΧΕΠΕΥ, σχολιάζοντας την εβδομάδα που έληξε, αναφέρει πως το momentum της αγοράς υπήρξε πράγματι εντυπωσιακό, επισημαίνοντας πως εκεί που η αγορά φαινόταν εξασθενημένη και αρκούντως κουρασμένη, έφθανε για μία ακόμη φορά το ”σφύριγμα” από τα βαριά χαρτιά προκειμένου να υπερκεράσουμε με ευκολία το ψυχολογικό και τεχνικό επίπεδο αντίστασης στη ζώνη των 2.100 μονάδων.

Η Merit τονίζει επίσης πως από την αρχή της ανοδικής αντίδρασης στα μέσα Μαρτίου μέχρι και σήμερα, οι θεμελιώδεις αναλυτές σε κάθε νέο ανοδικό κύμα υπολογίζουν και ξαναυπολογίζουν την αποτίμηση της αγοράς και ειδικότερα την αποτίμηση αρκετών μετοχών, οι οποίες καταγράφουν από τα χαμηλά αποδόσεις της τάξεως του 100%+, και πραγματικά σε πολλές περιπτώσεις τρομάζουν, καθώς τα κέρδη των εταιρειών δεν συνάδουν (ή δεν προλαβαίνουν να συνάδουν) με τη χρηματιστηριακή αποτίμηση, ακόμα και αν προεξοφληθούν τα κέρδη του 2003 και του 2004!

Επιχειρηματικά νέα: Όπως αναφέρει η Marfin, η πρόσφατη αναδιάρθρωση των θυγατρικών της Μαΐλλης στο εξωτερικό δεν αναμένεται να έχει αντίκτυπο στα αποτελέσματα του ομίλου, καθώς οι συγκεκριμένες θυγατρικές είναι κατά 100% θυγατρικές του.

Επίσης, η Marfin σχολιάζοντας τα μεγέθη έτους της Jumbo, αναφέρει πως αναμένει τη δημοσίευση του ενοποιημένου ισολογισμού προκειμένου να προχωρήσει σε προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεών της για τη χρήση 2003 – 2004.

* Τα reports των ΑΧΕ δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v