Πώς είδαν οι αναλυτές το 6μηνο της Εμπορικής

Μακριά από το μέσο όρο, αλλά στο κατώτατο σημείο των εκτιμήσεων των αναλυτών κινήθηκαν τα μεγέθη πρώτου εξαμήνου της Εμπορικής Τράπεζας, με τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας να ενισχύονται κατά 31,6%, έναντι των συγκλινουσών εκτιμήσεων που τοποθετούσαν την αύξηση έως και στο 42,6%.

Πώς είδαν οι αναλυτές το 6μηνο της Εμπορικής
Μακριά από το μέσο όρο, αλλά στο κατώτατο σημείο των εκτιμήσεων των αναλυτών κινήθηκαν τα μεγέθη πρώτου εξαμήνου της Εμπορικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας ενισχύθηκαν στο εξεταζόμενο διάστημα κατά 31,6%, διαμορφούμενα στα 56,2 εκατ. ευρώ, έναντι των συγκλινουσών εκτιμήσεων που τοποθετούσαν την αύξηση μεταξύ 37% - 42,6% (61 – 67 εκατ. ευρώ).

Όπως αναφέρει η Marfin Hellenic στο πρωινό της report, βάσει των δικών της εκτιμήσεων τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας της Εμπορικής Τράπεζας στο πρώτο εξάμηνο του 2003 αναμένονταν στα 62 εκατ. ευρώ.

Η Marfin αναφέρει πως η ετήσια αύξηση οφείλεται μερικώς στην ευνοϊκή βάση σύγκρισης, καθώς τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2002 είχαν επιβαρυνθεί με τα αρνητικά αποτελέσματα των θυγατρικών του ομίλου που ενοποιούνται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης (-11,5 εκατ. ευρώ), τα οποία όμως έχουν εξαλειφθεί.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τη Marfin, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους τα κέρδη προ φόρων του δεύτερου τριμήνου είναι κατά 32% χαμηλότερα (23 εκατ. ευρώ από 35 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου), γεγονός που οφείλεται στη μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους και από προμήθειες (-7,7% και –9,1% αντίστοιχα).

Όπως τονίζει η Marfin, η μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους στο δεύτερο τρίμηνο του 2003 αποδίδεται στη μείωση των τόκων ομολόγων, καθώς η Τράπεζα έχει μειώσει το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της κατά 300 εκατ. ευρώ, ενώ αρκετά από τα ομόλογα υψηλής απόδοσης δεν αντικαταστάθηκαν.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση των προμηθειών στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, η Marfin τονίζει πως αποτελεί αρνητική έκπληξη κυρίως λόγω και των καλύτερων συνθηκών της αγοράς σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Η Marfin πάντως καταλήγει πως αναθεωρεί τη σύστασή της για ”μείωση των θέσεων”, προσθέτοντας πως ενδεχομένως να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους.

Η EFG Eurobank Securities αναφέρει πως τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων της Εμπορικής Τράπεζας στο πρώτο εξάμηνο του 2003 κινήθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεών της κατά 18,5%, καθώς τα τοποθετούσε στα 69 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η EFG Eurobank Securities σημειώνει πως τα κέρδη από τις βασικές τραπεζικές δραστηριότητες της Εμπορικής Τράπεζας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους κινήθηκαν 8% χαμηλότερα από το πρώτο τρίμηνο του 2003 και κατά 10% κάτω των εκτιμήσεών της, διαμορφούμενα στα 178 εκατ. ευρώ.

Πάντως, η EFG Eurobank Securities προσθέτει πως οι αποδόσεις της Εμπορικής Τράπεζας στο εξάμηνο κινήθηκαν βάσει των εκτιμήσεών της, με τα λειτουργικά έξοδα να ενισχύονται κατά 7% (στα 293 εκατ. ευρώ από 274 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2002).

Η EFG Eurobank Securities καταλήγει πως η μετοχή της Τράπεζας έχει ενισχυθεί κατά 111% από τις 30/3/2003 και ως εκ τούτου διαπραγματεύεται 22 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2003.

Εξάλλου, η Εθνική ΑΧΕ στο πρωινό της report αναφέρει πως τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας του ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας ήταν βάσει των προβλέψεών της, ενώ επισημαίνει πως η μέση αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROAE) σημείωσε βελτίωση, από 4,38% πέρυσι, σε 9,25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v