Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βολές ΠΑΣΟΚ σε Κεφαλαιαγορά για Cosmote- Γερμανό

Βαριές κατηγορίες κατά της Επ. Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση εξαγοράς της Γερμανός από την Cosmote εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ ζητώντας παράλληλα τη δημοσιοποίηση του πορίσματος αλλά και των πρακτικών της σχετικής συνεδρίασης.

Βολές ΠΑΣΟΚ σε Κεφαλαιαγορά για Cosmote- Γερμανό
Βαριές κατηγορίες κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση της εξαγοράς της Γερμανός από την Cosmote εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας παράλληλα τη δημοσιοποίηση του πορίσματος αλλά και των πρακτικών της σχετικής συνεδρίασης.

Αναλυτικότερα, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας, κ. Λούκα Κατσέλη, σχετικά με τις ευθύνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση της εξαγοράς της εταιρίας Γερμανός από την Cosmote, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για την εξαγορά της Γερμανός από την Cοsmote αφήνει πλήρως έκθετη την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία είχε προσπαθήσει να κλείσει την υπόθεση με την απόφασή της στις 7 Μαρτίου 2008.

Η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είτε δεν μπορεί να ασκήσει εποπτεία, είτε δεν κινείται ανεξάρτητα ως οφείλει, αλλά υπακούει σε άνωθεν εντολές και υποδείξεις. Και στις δύο περιπτώσεις με την ολιγωρία της ζημίωσε ανεπανόρθωτα την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρει ακέραια την ευθύνη για τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν μεθοδεύσεις όπως αυτή στην ανάπτυξη και στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Παρά τη μηνυτήρια αναφορά του ΠΑΣΟΚ και την εισαγγελική έρευνα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς χρειάστηκε σχεδόν δύο χρόνια για να βγάλει το πόρισμά της, επιβάλλοντας εξαιρετικά χαμηλά πρόστιμα.

Στην απόφασή της αποσιώπησε το θέμα της χειραγώγησης και αρκέστηκε να μιλήσει για "στήριξη της τιμής της μετοχής", προφανώς για να υποβαθμιστεί το ζήτημα και για να πέσουν "στα μαλακά" οι υπεύθυνοι.

Δεν απέδωσε καμία ευθύνη στις διοικήσεις του ΟΤΕ και της Cosmote που πλήρωσαν ένα ιδιαίτερα υψηλό τίμημα και σήμερα κατηγορούνται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Δεν συμπεριέλαβε ούτε μία λέξη για τη ζημία του ομίλου του ΟΤΕ και των δεκάδων χιλιάδων μικρομετόχων του από την εξαγορά, αφού η τιμή της Γερμανός στο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της έναρξης των διαπραγματεύσεων και της ανακοίνωσης της εξαγοράς σημείωσε μεγάλη, τεχνητή όπως αποδεικνύεται, άνοδο.

Χρησιμοποιεί, ως συνήθως, δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όπου εμπλέκονται ισχυροί τραπεζικοί όμιλοι, είτε καθυστερεί σκόπιμα τους ελέγχους, είτε τα πρόστιμα που επιβάλλει είναι εξευτελιστικά, μπροστά στα κέρδη που καρπώνονται οι εμπλεκόμενοι από παραβατικές συμπεριφορές.

Καλούμε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να καταθέσει αμέσως στη Βουλή το πόρισμα των υπηρεσιών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την εξαγορά της Γερμανός από την Cosmote.

Ζητούμε επίσης την κατάθεση των πρακτικών της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαρτίου 2008 και με τα οποία επέβαλε τα πρόστιμα στους κατά την κρίση της υπευθύνους.

Υπό το φως των εξελίξεων αυτών, τίθεται πλέον σοβαρότατο ζήτημα σχετικά με τη σύνθεση και την αξιοπιστία του σημερινού διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ασκήσει τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία αρμοδιότητές του.

Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι ως κυβέρνηση θα επανεξετάσει όλο το θεσμικό πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς, ώστε να διασφαλίσει την πραγματική ανεξαρτησία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και την άσκηση αποτελεσματικών ελέγχων προς όλους όσοι εμπλέκονται σε παραβατικές συμπεριφορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v