Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σ/ν για δύο Συνεγγυητικά, ποντοπόρο και ETFs

Τη δημιουργία δύο Συνεγγυητικών Κεφαλαίων, ενός για τις τραπεζικές ΑΧΕ και ενός για τις ΑΧΕ που παραμένουν στο ΣΜΕΧΑ, προωθεί Σ/ν. Ρυθμίζονται η παράλληλη διαπραγμάτευση για μετοχές εκτός Ε.Ε. και η ποντοπόρος.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Σ/ν για δύο Συνεγγυητικά, ποντοπόρο και ETFs
Τη δημιουργία δύο Συνεγγυητικών Κεφαλαίων, ενός για τις τραπεζικές ΑΧΕ και ενός για τις ΑΧΕ που παραμένουν μέλη του ΣΜΕΧΑ, προωθεί σχέδιο νόμου που καταρτίζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το οποίο μεταξύ άλλων θα τροποποιεί και το υφιστάμενο πλαίσιο ώστε να γίνει δυνατή η διαπραγμάτευση στο Χ.Α. ETFs, μετοχών εταιριών ποντοπόρου αλλά και μετοχών από τη Νέα Ευρώπη.

Ερωτηματικό παραμένει αν οι τραπεζικές ΑΧΕ θα εξαιρεθούν, όπως αρχικώς ζητούσαν, από την υποχρέωση δέσμευσης κεφαλαίων ή αν το μέρος που αναλογεί για τις χρηματιστηριακές εργασίες τους από τα κεφάλαια που δεσμεύει η ΤτΕ θα κατευθύνεται στο νέο Συνεγγυητικό τους κεφάλαιο.

Για το θέμα των δύο Συνεγγυητικών (αλλά και για το θέμα του φόρου υπεραξίας) θα γίνει αύριο Γενική Συνέλευση του ΣΜΕΧΑ, ο οποίος σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του κ. Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, στο Euro2day.gr, είναι αντίθετος σε κάθε περίπτωση με τη δημιουργία δύο διαφορετικών Συνεγγυητικών Ταμείων. 

Το βασικό για το μέλλον του Χρηματιστηρίου Αθηνών θέμα που θα επιδιώξει να ρυθμίσει το νομοσχέδιο είναι η δυνατότητα διαπραγμάτευσης στο Χ.Α. των μετοχών εταιριών Ποντοπόρου Ναυτιλίας και Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ETFs).

Οι διατάξεις του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου προβλέπουν να μπορούν να καταχωρίζονται στο Σύστημα Άυλων Τίτλων μετοχές που διέπονται από νομικό πλαίσιο χώρας εκτός Ε.Ε. Η ρύθμιση κατέστη αναγκαία όταν έγινε αντιληπτό ότι παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως σήμερα, η εισαγωγή των εταιριών ποντοπόρου ναυτιλίας «κολλάει» στο γεγονός ότι οι περισσότερες εξ αυτών έχουν έδρα φορολογικούς παραδείσους εκτός Ε.Ε. (Παναμάς, Βερμούδες κ.ά.). Και αυτό δημιουργεί άλυτα προβλήματα στην εκκαθάριση και στον διακανονισμό των συναλλαγών.

Με την προωθούμενη αλλαγή θα ανοίξει ο δρόμος για την εισαγωγή εταιριών της Ποντοπόρου (κυρίως της μεσογειακής ναυτιλίας), αλλά ταυτόχρονα θα μπορέσει η ΕΧΑΕ να διεκδικήσει την εισαγωγή στο Χ.Α. μεγάλων εταιριών της ευρύτερης περιοχής (από χώρες εκτός Ε.Ε.) μέσω παράλληλης διαπραγμάτευσης.

Τέλος, με τις προωθούμενες αλλαγές θα επιτραπεί και η έναρξη -παράλληλης- διαπραγμάτευσης στο Χ.Α. υφιστάμενων ΕΤFs προϊόντων, κίνηση για την οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οίκοι όπως η Luxor.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να ολοκληρώσει την επεξεργασία των διατάξεων του σχεδίου νόμου εντός των επόμενων ημερών και εν συνεχεία θα κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v