Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FT20: Τα περιθώρια ανόδου και οι... καραμπόλες

Ο συνδυασμός διαθέσιμης ρευστότητας από πλευράς ξένων και οι μεγάλες short θέσεις που υπάρχουν ακόμη στις μετοχές του 20άρη μπορεί να οδηγήσει τις τιμές ψηλότερα. Εφόσον το επιτρέψει η... Wall Street

  • του Χρήστου Κίτσιου
FT20: Τα περιθώρια ανόδου και οι... καραμπόλες
Σε γρήγορη εξαργύρωση της "προίκας" των χαμηλών αποτιμήσεων οδηγεί το Χ.Α. ο συνδυασμός διαθέσιμης ρευστότητας προς τοποθέτηση σε ελληνικές μετοχές από πλευράς ξένων και οι μεγάλες short θέσεις που διατηρούνται ακόμη επί των μετοχών του 20άρη.
 
Αυτό αναφέρουν χρηματιστές που είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ως προς τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου, αν και εφόσον σταματήσουν τα έντονα σκαμπανεβάσματα στις ξένες αγορές και κυρίως στην αμερικανική. 

Το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς βρήκε τα περισσότερα ξένα χαρτοφυλάκια υπερεπενδεδυμένα στο Χ.Α. σε σχέση με τη βαρύτητα στάθμισης της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς στους δείκτες. Η κατάσταση άλλαξε σταδιακά κατά τη διάρκεια του πενταμήνου Ιανουαρίου - Μαΐου καθώς αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια μείωσαν τις θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές.

Έτσι, σήμερα, σύμφωνα με στελέχη μεγάλου ξένου broker, μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 30% των πελατών του παραμένει υπερεπενδεδυμένο σε ελληνικές μετοχές. Σχεδόν ίδιο ποσοστό πελατών του, όμως, είναι πλέον υποεπενδεδυμένο σε ελληνικές μετοχές. Και πρόκειται για long only funds αλλά και για hedge funds με μεγάλη ακτίνα δράσης.

Τα παραπάνω χαρτοφυλάκια έβγαλαν επιλεγμένες αγορές σε ελληνικές μετοχές, κυρίως τραπεζικούς τίτλους, στα πρόσφατα χαμηλά της αγοράς και συνέχισαν τις τοποθετήσεις τους και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση σε κάποιους τίτλους (ΟΤΕ, MPB).

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ενδεικτική τόσο των διαστάσεων που μπορεί να λάβει η ανοδική αντίδραση λόγω και του short squeeze όσο και της προσφοράς που καιροφυλακτεί όταν η άνοδος είναι γρήγορη.

Η συνεδρίαση άνοιξε με τις αγορές για κλείσιμο short θέσεων να κυριαρχούν την πρώτη ώρα των συναλλαγών, ενώ οι πραγματικές αγορές ήταν μικρές και από πολλούς παίκτες. Τα κέρδη του Χ.Α. άρχισαν να διευρύνονται όταν από το μέσο της συνεδρίασης βγήκαν μεγάλες αγορές από only long funds και επιτάθηκαν όταν προέκυψε και μίνι short squeeze. Πάνω όμως τις 1.850 μονάδες του FTSE 20 καιροφυλακτούσε προσφορά.

Το παράδειγμα της Εθνικής είναι χαρακτηριστικό. Το short squeeze την ώθησε πάνω από τα 28 ευρώ έως τα 28,84 ευρώ. Πάνω όμως από τα επίπεδα των 28,50 ευρώ βγήκε προσφορά από όσους έσπευσαν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των γρήγορων κερδών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών, κατά τις επόμενες συνεδριάσεις θα υπάρχουν γρήγορες αλλαγές σκυτάλης που θα δημιουργούν "καραμπόλες"  με βάση καθαρά τεχνικά κριτήρια.

Μέρος των επενδυτών θα μεταστρέφεται δηλαδή από μετοχές των οποίων οι τιμές προσέγγισαν τα πρώτα σοβαρά επίπεδα αντίστασης στους υστερήσαντες, καθώς τα περιθώρια ανόδου δεν είναι μεγάλα και η ψυχολογία παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη.

Βάσει των νέων απαπροσαρμοσμένων εκτιμήσεων κερδοφορίας 2008, οι δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι εμφανίζονται να διαθέτουν από τα πρόσφατα χαμηλά τους περιθώρια ανόδου της τάξης του 10% - 15%, με εκτιμώμενο P/E, τρέχουσας χρήσης πέριξ του 10. Περιθώρια μικρά, που δικαιολογούν μια ανοδική αντίδραση του 20άρη μέχρι την περιοχή των 1.950 μονάδων αρχικά και αν βοηθήσει το διεθνές κλίμα πιθανώς και ως τις 2.050 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v