Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Η μάχη του S&P και τα περιθώρια αντίδρασης

Σε ανοδική αντίδραση 4% - 6% μπορεί να προσβλέπει το Χ.Α., εφόσον η Wall Street κερδίσει τη μάχη της διατήρησης των πρόσφατων χαμηλών της και συνεχίσει ανοδικά, με αρωγό τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου.

  • του Χρήστου Κίτσιου
XA: Η μάχη του S&P και τα περιθώρια αντίδρασης
Σε ανοδική αντίδραση της τάξης του 4% - 6% μπορεί να προσβλέπει το Χ.Α., σύμφωνα με χρηματιστές και διαχειριστές, εφόσον η Wall Street κερδίσει τη μάχη της διατήρησης των πρόσφατων χαμηλών της και αντιδράσει ανοδικά, με αρωγό τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου της τρέχουσας χρήσης.

Παρά τη συσσώρευση αρκετών αρνητικών παραγόντων, ο S&P 500 διατηρεί τα επίπεδα των 1.250 μονάδων, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα προκειμένου να επανακαθορίσουν τη θέση τους.

Με μοναδικό νέο στα υπέρ τους την υποχώρηση της τιμής του αργού πετρελαίου, βγήκαν χθες αγορές στη Wall Street καθώς, σύμφωνα με χρηματιστές, οι επενδυτές δείχνουν να ποντάρουν στο ότι ήδη οι αποτιμήσεις έχουν προεξοφλήσει τις ανησυχίες για τον χρηματοοικονομικό τομέα. Ουσιαστικά, οι επενδυτές ουδετεροποιούν τα αρνητικά νέα και αυτό αποτελεί μια πρώτη θετική ένδειξη σε μια περίοδο όπου έχει ξεκινήσει η δημοσίευση των αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου.

Εφόσον ο S&P κρατήσει τα επίπεδα των 1.245 - 1.250 μονάδων ή για κάποιους άλλους το ακραίο επίπεδο των 1.220 μονάδων, διατηρούνται οι προσδοκίες για αντίδραση δύο - τριών εβδομάδων έως τις 1.306 μονάδες σε πρώτη φάση και πιθανώς έως τις 1.340 μονάδες σε δεύτερο ανοδικό κύμα. Τα αντίστοιχα νούμερα για τον DAX είναι οι 6.500 μονάδες.

Βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η τιμή του αργού να συνεχίσει να υποχωρεί και το δολάριο να ενισχύεται. Βοηθητικό ρόλο θα παίξει η δημοσίευση αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου εντός του εύρους των αναμενομένων ή καλύτερων από αυτά και βεβαίως το στίγμα που θα δώσουν οι εταιρίες για το γ΄ τρίμηνο της χρήσης.

Στην περίπτωση που χαθούν τα παραπάνω επίπεδα, για τον S&P ανοίγει ο δρόμος προς τις 1.180 μονάδες και πιθανώς σε δεύτερη φάση προς τις 1.120 μονάδες και για τον DAX προς τις 5.900 - 6.100 μονάδες.

Με τους S&P και DAX να τεστάρουν τα χαμηλά τους στο Χ.Α., η στάση αναμονής που κράτησαν χθες οι επενδυτές ήταν από τα αισιόδοξα της συνεδρίασης. Παρά το ότι επιφανειακά έδειξε να χάνει γρήγορα τις μονάδες που κέρδισε κατά τις αμέσως προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις και να έχει δυσκολία ανάκτησης απωλειών στο τέλος της συνεδρίασης όταν «μάζευαν» οι ευρωπαϊκές αγορές, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν καλή, σύμφωνα με χρηματιστές. Η αξία συναλλαγών κρατήθηκε σε χαμηλά επίπεδα, ενδεικτικό της στάσης αναμονής, ενώ αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι είχαν καλή συμπεριφορά.

Το Χ.Α., καταγράφοντας από την αρχή του έτους σημαντικά μεγαλύτερη πτώση από τις μεγάλες αγορές, διαθέτει -υπό προϋποθέσεις-, σύμφωνα με επικεφαλής τμήματος asset management, το πλεονέκτημα των μικρότερων περιθωρίων περαιτέρω πτώσης και της ευκολότερης ανόδου, εφόσον όμως προηγηθεί ισχυρή ανοδική αντίδραση διεθνώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v