Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Short squeeze & απόπειρα αυτονόμησης στο Χ.Α.

Ο συνδυασμός υψηλής ρευστότητας και ισχυρών short θέσεων επί ελληνικών μετοχών ενδέχεται να οδηγήσει το Χ.Α. σε υπεραπόδοση τις επόμενες ημέρες. Το short squeeze, τα κέρδη β΄ τριμήνου των τραπεζών και η σύγκριση με Αυστρία.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Short squeeze & απόπειρα αυτονόμησης στο Χ.Α.
Μέρος της "προίκας" του ανηλεούς short selling εξαργύρωσε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς να περιμένει σαφές στίγμα αντίστοιχης κίνησης από τις μεγάλες ξένες αγορές, καθώς λειτούργησε εκρηκτικά ο συνδυασμός συγκέντρωσης πολυάριθμων ανοιχτών πωλήσεων και υπερβολικής πτώσης.

Η χθεσινή συνεδρίαση θα μπορούσε να εγγραφεί ως πρώτη νίκη των εγχώριων δυνάμεων επί των ξένων. Όχι λόγω των αγορών που βγήκαν από τα ελληνικά θεσμικά χαρτοφυλάκια, αλλά εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκαν την κατάσταση χρηματιστηριακές και τράπεζες.

Η συνεδρίαση άνοιξε με ουρά πωλήσεων σε μετοχές του 20άρη. Ανεκτέλεστες δηλαδή από τη συνεδρίαση της Τετάρτης εντολές πώλησης.

Οι αγοραστές, μετά το γύρισμα κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης του S&P στα επίπεδα των 1.260 μονάδων, ήταν επιφυλακτικοί. Αποτέλεσμα: απουσία αγοραστών ο Γενικός Δείκτης άνοιξε με χάσμα υποχωρώντας μέσα σε λίγα μόλις λεπτά έως τις 3.107,7 μονάδες (πτώση έως και 2,5%).

Σε αυτά τα επίπεδα βγήκαν μεγάλες αγορές και με την προσφορά να τελειώνει γρήγορα η αγορά ισορρόπησε σχεδόν αμέσως. Αξίζει να επισημανθεί ότι πρόκειται για πολύ μεγάλες πραγματικές αγορές, οι οποίες και πραγματοποιήθηκαν έως το μέσο της συνεδρίασης από ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Τι συνέβαλε στο να βγουν αγοραστές; Το γεγονός ότι υπήρξε ως κλίμα η αίσθηση ότι το Χ.Α. δεν μπορεί να υποχωρήσει σύντομα σε χαμηλότερα επίπεδα.

Τα reports που υπενθύμιζαν το discount των ελληνικών τραπεζών ακόμη και σε σχέση με τις αυστριακές που διαθέτουν μεγαλύτερη έκθεση στη Νέα Ευρώπη, το καλύτερο visibility κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών και η αίσθηση ότι οι Έλληνες τραπεζίτες αντιδρούν θεωρώντας υπερβολική την πτώση συνέβαλαν στην αλλαγή του κλίματος.

Στην αγορά κυκλοφόρησαν φήμες για αποκόμιση ισχυρών κερδών β΄ τριμήνου από ελληνικές τράπεζες και για επίτευξη των στόχων κερδοφορίας τρέχουσας χρήσης, οι οποίες συνέβαλαν στο γύρισμα των τραπεζικών μετοχών.

Μέσα σε ένα μισάωρο, ουσιαστικά, ο Γενικός Δείκτης έκανε διαδρομή 200 μονάδων (υποχώρηση από τις 3.190,4 έως τις 3.107,7 και επάνοδος στις 3.200 μονάδες). Το άμεσο γύρισμα της αγοράς ενίσχυσε την πλευρά των αγοραστών με αγορές trading. Οι προϋποθέσεις για να αυτονομηθεί το Χ.Α. ως προς το short squeeze είχαν πλέον δημιουργηθεί.

Με τους short sellers να κυριαρχούν στο Χ.Α. ο συνδυασμός αγορών και αλλαγής κλίματος για τις ελληνικές τράπεζες οδήγησε κάποιους εξ αυτών να βγάλουν αγορές μετοχών και πωλήσεις συμβολαίων, κλειδώνοντας μέρος των κερδών τους και μειώνοντας τον κίνδυνο απέναντι σε μια ισχυρή ανοδική αντίδραση.

Οι εξελίξεις διεθνώς λειτούργησαν υποβοηθητικά ως προς το timing. Τα καλύτερα σε σχέση με τους χειρότερους φόβους των επενδυτών pay rolls και το στίγμα Τρισέ ότι ενδέχεται να μην υπάρξει σε κοντινό χρονικό ορίζοντα άλλη αύξηση επιτοκίων συνέβαλαν στη διεύρυνση των κερδών που κατέγραφαν οι ευρωπαϊκές αγορές και στο να πάρει το short covering στο Χ.Α. διαστάσεις μίνι short squeeze.

Για να έχει συνέχεια η χθεσινή κίνηση του Χ.Α. θα πρέπει να υπάρξει ανοδική αντίδραση στις μεγάλες ξένες αγορές, σημειώνουν χρηματιστές, αφήνοντας ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο καλύτερης συμπεριφοράς πλέον (σε σχέση με αυτήν των προηγούμενων ημερών) του Χ.Α. στην πτώση.

Σύμμαχοι στη διατήρηση ανοδικής κίνησης στο Χ.Α. είναι η υποαπόδοση της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τις υπόλοιπες συγκρίσιμες, το γεγονός ότι οι τράπεζες δείχνουν ιδιαίτερα ελκυστικές στα τρέχοντα επίπεδα, η αίσθηση ότι τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου θα δικαιολογούν με το παραπάνω τις τρέχουσες αποτιμήσεις αλλά και η πολύ μεγάλη ρευστότητα για τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές, τόσο από τα long only όσο και από τα hedge funds.

Αν οι αγορές αντιδράσουν ανοδικά, το Χ.Α. θα διαθέτει τα περιθώρια συνέχισης στην αντίδραση ελατηρίου λόγω των πολυάριθμων short θέσεων και των αγορών που θα εκδηλωθούν, εφόσον οριοθετηθούν τα βραχυπρόθεσμα χαμηλά της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v