Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Citigroup: Ελκυστική η ελληνική αγορά

Αρκούντως ελκυστική εμφανίζεται η ελληνική αγορά, εάν τουλάχιστον στηριχτεί κάποιος στα στατιστικά στοιχεία που καταγράφονται στην έκθεση "Global Equity Strategist" της Citigroup στις 2/7.

Citigroup: Ελκυστική η ελληνική αγορά
Αρκούντως ελκυστική εμφανίζεται η ελληνική αγορά, εάν τουλάχιστον στηριχτεί κάποιος στα στατιστικά στοιχεία που καταγράφονται στην έκθεση "Global Equity Strategist" της Citigroup στις 2/7.

Βάσει των στοιχείων του διεθνούς οίκου, το Χ.Α. διαπραγματεύεται με P/E 9,8 ήτοι αρκούντως χαμηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο του 10,5 και μεταξύ των χαμηλότερων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως, δε, προβλέπει η Citi, η θετική αυτή πορεία θα συνεχιστεί και εντός του 2009, καθώς το P/E για την ελληνική αγορά θα υποχωρήσει στο 7,8, έναντι 9,4 του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Όμως ελκυστική εμφανίζεται η αγορά μας και σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για την πορεία των κερδών ανά μετοχή. Για το 2008 αναμένεται ότι ο ρυθμός ενίσχυσης θα φτάσει στο 8,7%, με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο να είναι μόλις 2,4% και με αρκετές κορυφαίες αγορές να εμφανίζουν αρνητικά πρόσημα.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι για τη γερμανική αγορά η Citi προβλέπει πτώση κερδών ανά μετοχή 3,2% για φέτος, για την Ιρλανδία στο 1,2% και για την Ελβετία στο 7%.

Καθ' όλα εντυπωσιακή η πορεία των κερδών ανά μετοχή, πάντα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Citigroup, για την ελληνική αγορά το 2009, καθώς αναμένεται η άνοδος να αγγίξει το 19,8%, έναντι 13,5% του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Στα θετικά για το Χ.Α. και οι προβλέψεις για τη μερισματική απόδοση, με την ελληνική αγορά να κατατάσσεται τέταρτη μεταξύ των εξεταζόμενων ευρωπαϊκών χωρών. Η μερισματική απόδοση για το 2008 τοποθετείται στο 5,3%, με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο να βρίσκεται στο 4,2%.

- Φθηνές αποτιμήσεις των μετοχών σε διεθνές επίπεδο

Παρά το γεγονός ότι η Citi χαρακτηρίζει το α΄ εξάμηνο ιδιαίτερα επίπονο και τονίζει ότι οι φόβοι των επενδυτών συνεχώς αυξάνονται, δηλώνει ευθαρσώς πως αρνείται να συμπεριληφθεί μεταξύ των πωλητών, αν και οι ειδήσεις δεν είναι στο ελάχιστο ευχάριστες.

Ο οίκος τονίζει ότι το σύνολο των αναλυτών του (ανά περιοχή της υφηλίου) θεωρεί πως οι μετοχικές αποτιμήσεις είναι φθηνές, παραμένοντας "overweight" για τις αναδυόμενες αγορές και την Ευρώπη (εκτός της Βρετανίας). Αντίθετα για τις ΗΠΑ και τις ανεπτυγμένες ασιατικές αγορές δίνει σύσταση "underweight", ενώ για τη Βρετανία και την Ιαπωνία σύσταση "neutral".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v