Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτιμήσεις αναλυτών για το εξάμηνο της Εθνικής

Αύξηση κατά 5,3% αναμένεται να παρουσιάσουν τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του 2003, διαμορφούμενα στα 240 εκατ. ευρώ βάσει συγκλινουσών εκτιμήσεων, ενώ ιδιαίτερα όσον αφορά στο δεύτερο τρίμηνο της χρήσης τα κέρδη προ φόρων του ομίλου εκτιμάται πως θα ενισχυθούν κατά 38,7%.

Εκτιμήσεις αναλυτών για το εξάμηνο της Εθνικής
Άνοδο 5,3% αναμένουν οι συγκλίνουσες προβλέψεις 10 αναλυτών ότι θα παρουσιάσουν τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων μετά από δικαιώματα μειοψηφίας της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, διαμορφούμενα πέριξ των 240 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, και όσον αφορά στο δεύτερο τρίμηνο του 2003, το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει πως η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να αποδώσει την αύξηση των κερδών στην- για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια- ανάκαμψη της επενδυτικής τραπεζικής αγοράς.

Όπως επισημαίνει άλλωστε το Bloomberg, η Τράπεζα επωφελήθηκε από το ”ράλι” που παρατηρήθηκε στην αγορά ομολόγων το περασμένο τρίμηνο.

Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνεται πως βάσει των συγκλινουσών εκτιμήσεων, τα κέρδη προ φόρων μετά από δικαιώματα μειοψηφίας της Εθνικής Τράπεζας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους αναμένεται να ενισχυθούν κατά 38,7% και να φτάσουν στα 129 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 93 εκατ. ευρώ του περυσινού δεύτερου τριμήνου.

Υπενθυμίζεται πως τα κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας της Εθνικής Τράπεζας στο πρώτο τρίμηνο του 2003 ανήλθαν στα 112 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις που παραθέτει το Bloomberg προέρχονται από τις εταιρίες: Δεβλέτογλου, Eurocorp, Marfin Hellenic, Kappa, Proton, Π&Κ, HSBC Παντελάκης, Εγνατία και EFG Eurobank Securities.

Πάντως, σύμφωνα με τις προβλέψεις της EFG Eurobank Securities, τα κέρδη προ φόρων του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου αναμένεται να βελτιωθούν κατά 7% και να ανέλθουν στα 244,6 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η EFG Eurobank Securities στο σημερινό της report, η προαναφερθείσα εκτίμηση οφείλεται στα βελτιωμένα κατά 44% κέρδη της Τράπεζας από χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης, αλλά και σε βελτιωμένα λειτουργικά αποτελέσματα, με τα έσοδα από τις κύριες δραστηριότητες της Τράπεζας να καταγράφουν άνοδο 11% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Marfin Hellenic που συμπεριλαμβάνονται στο report της 17ης Ιουλίου 2003, τα ενοποιημένα προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη της Εθνικής Τράπεζας στο εξεταζόμενο διάστημα αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση της τάξεως του 1%, διαμορφούμενα στα 226 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Marfin, υπάρχει σημαντική βελτίωση στο momentum κερδοφορίας σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2003, όπου καταγράφηκε πτώση 18%.

Όσον αφορά στα προ φόρων κέρδη της τράπεζας από τις κύριες δραστηριότητές της, η Marfin προβλέπει ότι θα σημειώσουν άνοδο 56% και θα φτάσουν στα 161 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, το consensus 5 αναλυτών που επικαλείται χωρίς να κατονομάζει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, εκτιμά ότι τα προ φόρων κέρδη μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας της Εθνικής θα σημειώσουν άνοδο 6%, στα 242,5 εκατ. ευρώ, από το ποσό των 228,8 εκατ. ευρώ. Ακόμη, τα κέρδη από τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές αναμένεται να παρουσιάσουν άνοδο 45%.

Σε εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας προχωρά και η Π&Κ Χρηματιστηριακή, η οποία κάνει λόγο για άνοδο 8,8% στα προ φόρων κέρδη (μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας) στα 249 εκατ. ευρώ, έναντι του ποσού των 228,78 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, καθώς και για άνοδο κατά 63,7% στα λειτουργικά κέρδη από τις κύριες δραστηριότητες, με το ποσό να διαμορφώνεται στα 168,02 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v