Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεφαλαιαγορά: Πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ στον Κ. Κούτλα

Πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ επέβαλε το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στον Κ. Κούτλα, αντιπρόεδρο και δ/ντα σύμβουλο της Προοδευτική, για καταχρηστική εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών. Η Κεφαλαιαγορά επέβαλε επιπλέον πρόστιμα, συνολικού ύψους 386.510 ευρώ.

Κεφαλαιαγορά: Πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ στον Κ. Κούτλα
Την επιβολή προστίμου, ύψους 2 εκατ. ευρώ, στον Κωνσταντίνο Κούτλα, αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Προοδευτική, αποφάσισε το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη συνεδρίασή του στις 12 Μαρτίου, για καταχρηστική εκμετάλλευση εμπιστευτικών πληροφοριών σχετικά με την ανωτέρω εταιρία.

Συγκεκριμένα, η εμπιστευτική πληροφορία αφορούσε στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (split και αύξηση με μετρητά) που ανακοινώθηκε στις 4/9/99. Εκμεταλλευόμενος, λόγω της θέσης του, την πληροφόρηση που είχε έναντι του ευρύτερου επενδυτικού κοινού, ο κ. Κούτλας προέβη κατά το διάστημα προ της αυξήσεως και συγκεκριμένα από 9/8/1999 έως 3/9/1999 σε αγορά 94.430 μετοχών της Προοδευτικής, με μέση τιμή 6.936 δρχ. εκάστη. Εν συνεχεία, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 1999 προέβη σε πώληση 90.000 μετοχών με μέση τιμή 12.440 δρχ. εκάστη.

Ακόμα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε:

- Την επιβολή προστίμου 35.310 ευρώ στην Ιωάννα Νικολακάκη, μέτοχο της Everest, διότι δεν ενημέρωσε εντός της χρονικής προθεσμίας που είχε υποχρέωση, για σημαντική μετοχική μεταβολή.

- Την επιβολή συνολικού προστίμου ύψους 293.200 ευρώ στην εταιρία Τetraktys Worldwide Investments S.A. και στην Κωνσταντίνα Σχίζα, πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο, διότι παρείχαν επενδυτικές υπηρεσίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια. Οι παραπάνω κυρώσεις συσχετίζονται με την ανάκληση των αδειών των εταιριών Αστραία ΕΠΕΥ και Τέτρακτυς ΑΕΛΔΕ, στην οποία είχε προβεί κατά τους προηγούμενους μήνες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

- Την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ στη Citibank N.A., διότι σε διαφημιστικά έντυπα ανέφερε αποδόσεις αμοιβαίων κεφαλαίων χρονικού διαστήματος μικρότερου του έτους.

- Την επιβολή συνολικού προστίμου ύψους 48.000 ευρώ στις χρηματιστηριακές εταιρίες Ακρόπολις, Πεντεδέκας, Περβάνας και Φάσμα, διότι ως ανάδοχοι διαφόρων εταιριών κατά τη διάρκεια της λεγόμενης ευαίσθητης περιόδου (τρεις μήνες από την έναρξη της διαπραγμάτευσης) προέβησαν σε αγορές μετοχών εταιριών στις οποίες ήταν ανάδοχοι, κατά παράβαση του κανονισμού αναδοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v