Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι εκτιμά η Marfin για το 6μηνο των τραπεζών

Αύξηση της τάξεως του 11% κατά μέσο όρο ”βλέπει” η Marfin Hellenic για τα ΚΠΦ των πέντε μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, EFG, Emporiki και Πειραιώς) στο α’ εξάμηνο του 2003. Σε σχετικό της report (17/7) η χρηματιστηριακή για το σύνολο του κλάδου διατηρεί την αξιολόγηση ”neutral”.

Τι εκτιμά η Marfin για το 6μηνο των τραπεζών
Αύξηση της τάξεως του 11% κατά μέσο όρο ”βλέπει” η Marfin Hellenic για τα ΚΠΦ των πέντε μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Alpha, EFG, Emporiki και Πειραιώς) στο α’ εξάμηνο του 2003 σε report της (17/7), ενώ για το σύνολο του κλάδου διατηρεί αξιολόγηση ”neutral”.

Για την Alpha Bank, η Marfin προβλέπει αύξηση της τάξεως του 44% στα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων για το α’ εξάμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στα 177 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το εξάμηνο της Εμπορικής, η χρηματιστηριακή προβλέπει αύξηση των ενοποιημένων ΚΠΦ της τάξεως του 40% σε ετήσια βάση, στα 64 εκατ. ευρώ.

Τα ενοποιημένα ΚΠΦ α’ εξαμήνου της EFG Eurobank και της Πειραιώς αναμένεται να διαμορφωθούν στο +2,1% (163 εκατ. ευρώ) και το 1,7% (77 εκατ. ευρώ), αντίστοιχα.

Τέλος, για την Εθνική η Marfin Hellenic προβαίνει στην εκτίμηση ότι η τράπεζα θα καταγράψει οριακή μείωση 2,9% στα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2002, στα 225 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι το περσινό α’ εξάμηνο της Εθνικής είναι ”δύσκολο να ξεπεραστεί”, καθώς τότε η τράπεζα είχε καταγράψει έκτακτα έσοδα της τάξεως των 59 εκατ. ευρώ και πολύ ισχυρά έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές (70 εκατ. ευρώ).

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η Marfin Hellenic σε ό,τι αφορά τα οργανικά ΚΠΦ της Εθνικής, τα οποία βλέπει να ”εκτοξεύονται” στο +57% στο α’ εξάμηνο, έναντι του περσινού α΄ εξαμήνου (στα 161 εκατ. ευρώ) και να αναλογούν στο 72% των ενοποιημένων ΚΠΦ, έναντι του 44% πέρυσι. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της χρηματιστηριακής, τα καθαρά έσοδα από τόκους θα αυξηθούν στην ίδια περίοδο κατά 10,5%, ενώ τα λειτουργικά έξοδα θα επιβραδυνθούν σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2002, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 1,5%, κυρίως λόγω της μείωσης του προσωπικού.

Σε ό,τι αφορά τα οργανικά ΚΠΦ της Alpha, η Marfin προβλέπει αύξηση της τάξεως του 30,1%, στα 113 εκατ. ευρώ (στο 67% των ενοποιημένων ΚΠΦ, έναντι του 74% πέρυσι), ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να αυξηθούν κατά 15%. Εξάλλου, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης της Alpha και η μείωση του αριθμού των υποκαταστημάτων της θα οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού αύξησης των συνολικών λειτουργικών εξόδων της, στο +1% για το α’ εξάμηνο.

Εξάλλου, τα οργανικά ΚΠΦ της Eurobank Ergasias τοποθετούνται στο +9% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2002 (ανερχόμενα στα 161 εκατ. ευρώ και στο 99% των συνολικών ΚΠΦ) και θα αποτελέσουν τον κύριο καταλύτη για την αύξηση της κερδοφορίας της τράπεζας. Ωστόσο, η Marfin προβλέπει αύξηση των λειτουργικών εξόδων κατά 16,1%, λόγω της Banc Post Romania και των υψηλών εξόδων για αποσβέσεις.

Περνώντας στην Εμπορική, η Marfin προβλέπει ότι η αύξηση των λειτουργικών ΚΠΦ κατά 27,5% (στο 87% των ενοποιημένων ΚΠΦ) και η αντιστροφή των απωλειών του α’ τριμήνου σε ό,τι αφορά τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, θα είναι οι κύριοι παράγοντες που θα οδηγήσουν στην αύξηση των κερδών προ φόρων του ομίλου στο εξάμηνο.

Τέλος, για την Πειραιώς η Marfin εκτιμά ότι τα οργανικά ΚΠΦ θα αυξηθούν κατά 9% σε ετήσια βάση, στα 51 εκατ. ευρώ, από τα 46 εκατ. ευρώ στο β’ εξάμηνο του 2002. Εξάλλου, η Marfin τοποθετεί τα καθαρά έσοδα από τόκους της Πειραιώς στα 183 εκατ. ευρώ (+6,8%) και τα συνολικά λειτουργικά έξοδα στο +3,3%.

Επισημαίνεται ότι η Εθνική ανακοινώνει τα αποτελέσματα εξαμήνου στις 24/7, η EFG ακολουθεί στις 7/8, η Alpha στις 8/8 και η Πειραιώς στις 21/8. Η Εμπορική δεν έχει ακόμα ορίσει την ημερομηνία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της για το α’ εξάμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v