Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Έχασε τη μάχη για τη Σλοβενία

Η ΕΧΑΕ ενημερώνει ότι κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του χρηματιστηρίου Σλοβενίας την Παρασκευή 20/6/2008. Μετά το άνοιγμα των φακέλων, το οικονομικό τίμημα που προσέφερε η ΕΧΑΕ δεν ήταν το υψηλότερο.

ΕΧΑΕ: Έχασε τη μάχη για τη Σλοβενία
Με τίμημα 42% υψηλότερο από αυτό που προσέφερε η ΕΧΑΕ, το Χρηματιστήριο της Βιέννης είναι τελικά ο νικητής του διαγωνισμού για την απόκτηση του 81,4% του Χρηματιστηρίου της Λιουμπλιάνας.

Η ελληνική προσφορά διαμορφώθηκε στα 982,5 ευρώ ανά μετοχή, ενώ αυτή των Αυστριακών έφτασε τα 1.401 ευρώ ανά μετοχή.

Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τις ελληνικές χρηματιστηριακές αρχές, το χρηματιστήριο της Σλοβενίας αποτιμάται, βάσει της ελληνικής προσφοράς, στα 33 εκατ. ευρώ, ενώ η προσφορά των Αυστριακών διαμορφώνει την αποτίμηση στα 47 εκατ. ευρώ.

Μετά το άνοιγμα των προσφορών, στελέχη της ΕΧΑΕ τόνισαν στο euro2day.gr πως η ελληνική προσφορά ήταν η καλύτερη δυνατή που θα μπορούσε να υπάρξει από την εταιρία, δεδομένου ότι τα Ελληνικά Χρηματιστήρια είναι μία εισηγμένη και έχει ως πρώτο μέλημα την προστασία των συμφερόντων των μετόχων της.

Βασικά, η προσφορά της ΕΧΑΕ για το Χρηματιστήριο της Λιουμπλιάνας περιοριζόταν στα όρια εκτιμώμενης αποτίμησης που είχε θέσει ο σύμβουλός της, η Deutsche Bank, και δεν υπήρχε το περιθώριο της υπερβολής.

Σε ένα χρηματιστήριο που πέρυσι εμφάνισε 1,4 εκατ. ευρώ κέρδη και φέτος εκτιμάται (λόγω της κατάστασης των αγορών) ότι αυτά θα μειωθούν δραματικά στα 600.000 ευρώ περίπου, η τιμή που τελικά προσέφεραν οι Αυστριακοί (40% παραπάνω από αυτή της ΕΧΑΕ) είναι στις 80 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008, ένας άκρως υπερβολικός αριθμός για την εποχή της αβεβαιότητας που διανύουμε.

Στην ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η ΕΧΑΕ αναφέρει:

"Η ΕΧΑΕ ενημερώνει ότι κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για την εξαγορά του χρηματιστηρίου της Σλοβενίας την Παρασκευή 20/6/2008. Μετά το άνοιγμα των φακέλων, ανακοινώθηκε ότι το οικονομικό τίμημα που προσέφερε η ΕΧΑΕ δεν ήταν το υψηλότερο."

Επί του παρόντος, η διοίκηση της ΕΧΑΕ θα περιμένει τις εξελίξεις στις αγορές πριν αποφασίσει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της.

Το Χρηματιστήριο της Βιέννης, από την πλευρά του, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, δηλώνει ότι βλέπει εαυτόν ως έναν μακροπρόθεσμο επενδυτή και ότι η συνεργασία του με το Χρηματιστήριο της Λιουμπλιάνας και της σλοβενικής αγοράς θα επικεντρωθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη προϊόντων, δεικτών και στην ανταλλαγή δεδομένων, όπως μετέδωσε το Thomson Financial News.

Όπως αναφέρεται, η απόκτηση του Χρηματιστηρίου της Λιουμπιλιάνας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ξένη επένδυση του Χρηματιστηρίου της Βιέννης, ενώ η άμεση συμμετοχή του Wiener Boerse στο Χρηματιστήριο της Βουδαπέστης θα αυξηθεί στο 37,7%, μόλις δοθεί το πράσινο φως για την απόκτηση του 25,2% που κατέχει η UniCredit Bank Hungary στο ουγγρικό χρηματιστήριο.

Επιπλέον, το Χρηματιστήριο της Βιέννης έχει συνάψει συμφωνίες συνεργασίας με τα χρηματιστήρια του Βουκουρεστίου, του Σεράγιεβο και της Μπάνια Λούκα.

Υπενθυμίζεται πως οι εταιρίες που διαχειρίζονται τα χρηματιστήρια της Αθήνας και της Βιέννης αντίστοιχα είχαν υποβάλει τις υψηλότερες προσφορές, αφήνοντας εκτός διαγωνισμού το γερμανικό και το πολωνικό χρηματιστήριο, που επίσης διεκδικούσαν το Χρηματιστήριο της Λιουμπλιάνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v