Ερωτήματα από Ν.Δ. σε Στ. Θωμαδάκη (update 2)

Την αδυναμία των χρηματιστηριακών θεσμών να ελέγξουν πλήρως τις χρηματιστηριακές πράξεις πολιτικών προσώπων παραδέχτηκε ο Στ. Θωμαδάκης, καταθέτοντας στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο ίδιος, ζήτησε την ”νομική κάλυψη” της για την αποκάλυψη όλων των στοιχείων που ζητώνται σχετικά με την Altec και τους κ.κ. Νεονάκη και Μανίκα.

Ερωτήματα από Ν.Δ. σε Στ. Θωμαδάκη (update 2)
της Αντιόπης Σχοινά

Την αδυναμία του υπάρχοντος συστήματος να ελέγξει πλήρως τις χρηματιστηριακές πράξεις των πολιτικών προσώπων παραδέχτηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Στ. Θωμαδάκης, κατά την κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου κλήθηκε με πρωτοβουλία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Στα πρώτα λεπτά της ομιλίας του, ο κ. Θωμαδάκης, αφού βρέθηκε ”αντιμέτωπος” με πλήθος ερωτημάτων που υποβλήθηκαν από τον βουλευτή της Ν.Δ., Προκόπη Παυλόπουλο, αναφέρθηκε στις ενέργειες στις οποίες προέβη η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφότου πληροφορήθηκε, μέσω του κ. Κουρή, για ”παρατυπίες” στον όμιλο Altec.

Στη συνέχεια, είπε ο κ. Θωμαδάκης, λήφθηκε η απόφαση για την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Altec, η οποία τερματίστηκε με απόφαση του Προέδρου του ΧΑ, Π. Αλεξάκη. Ο κ. Θωμαδάκης χαρακτήρισε την κίνηση του κ. Αλεξάκη, ορθή, καθώς, όπως είπε, θα υπήρχε κίνδυνος για τα συμφέροντα των μικρομετόχων.

Ο κ. Θωμαδάκης εξάλλου απάντησε στο αίτημα του κ. Παυλόπουλου να δωθούν στη δημοσιότητα τα πινάκια των πράξεων των κ.κ. Μανίκα και Νεονάκη, καθώς και σε συγκεκριμένα ερωτήματα του ίδιου (πότε ξεκίνησε η έρευνα της ΕΚ, με ποια αφορμή, πότε ολοκληρώθηκε, πόσοι διεξάγουν την έρευνα, κατά πόσον οι κ.κ. Μανίκας και Νεονάκης χρησιμοποίησαν ”αέρα”, μέσω ποιων χρηματιστηριακών εταιριών έγιναν οι πράξεις, κ.α.).

Το θέμα των πινακίων και των εταιριών, μεσω των οποίων διενεργήθηκαν οι πράξεις, είπε, είναι θέμα που άπτεται του χρηματιστηριακού απορρήτου, για την άρση του οποιου απαιτείται η γνωμοδότηση των νομικών υπηερεσιών του χρηματιστηρίου. Για τον αριθμό των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν για λογαριασμό του κ. Νεονάκη, είπε ότι δεν μπορούν να διαπιστωθούν με ακρίβεια, καθώς καταγράφηκαν διαδοχικές αγορές και πωλήσεις. Αντίθετα, για τον κ. Μανίκα αυτό ήταν πιο εύκολο, καθώς υπήρχε σειρά πωλήσεων.

Ο κ. Θωμαδάκης ζήτησε ”τη νομική κάλυψη της Βουλής”, ώστε να δώσει το σύνολο των στοιχείων που ζητώνται, τόσο από αυτήν, όσο και από την Επιτροπή Ελέγχου και Διαφάνειας. Επίσης, σε άλλο σημείο της ομιλίας του παραδέχτηκε ότι ο πλήρης έλεγχος των χρηματιστηριακών πράξεων των πολιτικών δεν είναι δυνατός.

Αναφορικά με την ερώτηση περί ”αέρα” στις συναλλαγές των δύο πρώην κυβερνητικών στελεχών, ο κ. Θωμαδάκης διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο περιπτώσεις χρεωστικών υπολοίπων: χρεωστικά υπόλοιπα μετοχών (δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξή τους) και χρεωστικά υπόλοιπα χρημάτων, η ύπαρξη των οποίων δεν διερευνήθηκε, καθώς η διάταξη που τα απαγόρευε (Τ+3) θεσπίστηκε μόλις το 2001.

Οσον αφορά την αφορμή έρευνας, ο κ. Θωμαδάκης είπε ότι ήταν τα δημοσιεύματα της Αυριανής.

Επίσης, ο κ. Θωμαδάκης στην ομιλία του, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 19.00, ανέφερε ότι ”οι μεγάλοι τζίροι δεν συνιστούν παρεμβατική συμπεριφορά”, ενώ επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι για τους κ.κ. Μανίκα και Νεονάκη, δεν προέκυψαν στοιχεία που να έχουν χαρακτηριστικά κατάχρησης εμπιστευτικών πληροφοριών.

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Μαντέλη, σχετικά με το τι νομίζει ο ίδιος ότι πρέπει να γίνει ώστε να υπάρξει ολοκληρωμένη έρευνα, ο κ. Θωμαδάκης είπε ότι ”η Ε.Κ. ούτε φιλοδοξεί, ούτε πρέπει, ούτε μπορεί να γίνει ο ελεγκτής και τιμητής της χρηματιστηριακής συμπεριφοράς των μελών του κοινοβουλίου. Σε καμιά περίπτωση η Ε.Κ. δεν μπορεί να πάρει πρωτοβουλία, παρά μόνο να ζητηθεί διαστάυρωση στοιχείων, κατόπιν καταγγελίας για παρεμβατική συμπεριφορά”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v