Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG: Τρία σενάρια για τη Σοφοκλέους το 2008

Τα χειρότερα σε επίπεδο αποτιμήσεων τα έχουμε δει στο Χ.Α., όμως η ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ θα είναι βαθύτερη απ' ό,τι είχε αρχικώς εκτιμηθεί, σύμφωνα με την EFG Eurobank. Τα τρία σενάρια για τον ΓΔ το 2008.

  • του Χρήστου Κίτσιου
EFG: Τρία σενάρια για τη Σοφοκλέους το 2008
Την εκτίμηση ότι η οικονομική κρίση διεθνώς έχει ακόμη βάθος παρά το γεγονός ότι τα χειρότερα της χρηματοοικονομικής κρίσης δείχνουν να έχουν περάσει διατυπώνει η EFG Eurobank εκτιμώντας παράλληλα ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών το Χ. Α έχει ενσωματώσει σχεδόν το χειρότερο σενάριο όσον αφορά στην πορεία φέτος των εταιρικών κερδών .

Τα τμήματα ανάλυσης, asset management και χρηματαγορών της τράπεζας κατά την τακτική εξαμηνιαία παρουσίαση των προοπτικών των αγορών τόνισαν ότι η ύφεση στις ΗΠΑ θα είναι βαθύτερη από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί και ότι αν ο πληθωρισμός δεν ελεγχθεί φέτος λόγω επιβράδυνσης της κατανάλωσης και της ανάπτυξης των οικονομιών το 2008 θα υπάρξει μια δυνατή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και η ύφεση θα ξεκινήσει το 2009.

Όσον αφορά στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά η EFG Eurobank πέραν της παρατήρησης ότι τα χειρότερα όσον αφορά στην εξέλιξη της κερδοφορίας έχουν ενσωματωθεί στις τιμές έδωσε τρία εναλλακτικά σενάρια ρυθμού εταιρικής κερδοφορίας και τιμής στόχου για Γενικό Δείκτη.

To αισιόδοξο από τα τρία σενάρια προβλέπει αύξηση των κερδών ανά μετοχή των εισηγμένων εταιριών κατά 3,7% το 2008 και στόχο για τον Γενικό Δείκτη τις 4.800 μονάδες. Σε αυτή την εκτίμηση συγκλίνει μετά και τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου ( μέση σταθμισμένη μείωση κερδοφορίας 6%) και το τμήμα Ανάλυσης της EFG AXEΠΕΥ.

Με μείωση κερδοφορίας το 2008 κατά 10%, η τιμή-στόχος για τον Γενικό Δείκτη διαμορφώνεται στις 4.200 μονάδες, ενώ με μείωση κερδοφορίας που θα ξεπεράσει το 20% η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στις 3.800 μονάδες.

Η τράπεζα συνιστά επιλεκτικές τοποθετήσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών , σημειώνοντας την ίδια στιγμή ότι είναι προτιμότερο να εκδηλωθούν μετά το καλοκαίρι, όταν και θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το σκηνικό διεθνώς.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του Χ. Α έγκειται σε ενδεχόμενες νέες υποβαθμίσεις κερδοφορίας λόγω του συνδυασμού επιβράδυνσης του ΑΕΠ, υψηλότερου πληθωρισμού, χαμηλότερης κατανάλωσης και ραγδαίας επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος.

Στα θετικά της αγοράς συμπεριλαμβάνονται ο ελκυστικός ρυθμός αύξησης των δανείων για τις ελληνικές τράπεζες, το γεγονός ότι η κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε απόλυτα μεγέθη παραμένει υψηλή και οι προσδοκίες για ανάκαμψη - ομαλοποίηση των αγορών κατά το δ΄ τρίμηνο του 2008. Το Χ. Α καταγράφει από τις αρχές του έτους πτώση μεγαλύτερη του 25% και από τα υψηλά του Νοεμβρίου πάνω από 27,5% .

Και συνήθως δύσκολα σε μια χρονιά μπορεί να σημειώσει απώλειες υψηλότερες του 30% αν διεθνώς δεν έχει σημάνει καταστροφή σημειώνουν κύκλοι της EFG Eurobank τονίζοντας όμως ότι το κατάλληλο timing θα είναι μετά την έναρξη της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων β' τριμήνου καθώς θα κρίνουν και το πιθανότερο σενάριο για την εξέλιξη φέτος της εταιρικής κερδοφορίας. Το εκτιμώμενο p/e φετινής χρήσης ανέρχεται στο 12 και του 2009 στο 11 επομένως το ύψος της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης δεν ενέχει κίνδυνο φούσκας.

Το οικονομικό μοντέλο της EFG Eurobank δείχνει ότι η πιθανότητα ύφεσης για το β' τρίμηνο
έχει αυξηθεί πάνω από 90% και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της θα είναι βαθύτερη από όσο αρχικά είχε εκτιμηθεί. Η εκτίμηση εδράζεται στην επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης ο ρυθμός αύξησης της οποίας έπεσε στο α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης στο 1% από 2,3% στο δ τρίμηνο του 2007.

Ο συνδυασμός υψηλού πετρελαίου πτώσης των ακινήτων και υψηλής ανεργίας (η αύξησή της κατά 0,50% μέσα σε ένα μήνα προβλημάτισε) «γονατίζουν» την ιδιωτική κατανάλωση που αποτελεί και τον αιμοδότη του αμερικανικού εθνικού προιόντος.

Ιστορικά οι υφέσεις που οφείλονται σε επιβράδυνση της κατανάλωσης είναι βαθύτερες από τις υπόλοιπες σημειώσε η ομάδα της τράπεζας παραθέτοντας τα παραδείγματα των περιόδων 1990-91 και 1980-82 . Το στοιχείο αισιοδοξίας για την αμερικανική οικονομία έγκειται στην εφαρμογή του πακέτου δημοσιονομικών μέτρων που θα στηρίξει την κατανάλωση. Το επιτελείο της τράπεζας εκτιμά ότι η επιβράδυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης θα οδηγήσει σε πτώση του ΑΕΠ κατά 112 δις δολάρια.

Επιπλέον θεωρεί ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ θα παραμείνουν σταθερά για ένα περίπου έτους με μια μικρή πιθανότητα περαιτέρω μείωσης κατά 0,25% .

Εντός του 2009 η FED υπό το βάρος της αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων θα αναγκαστεί σύμφωνα με την εκτίμηση της EFG Eurobank να προχωρήσει σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τα επίπεδα του 2% σήμερα στα επίπεδα του 3,75% με 4% .

Το δολάριο πιθανότατα να ξαναδεί τα επίπεδα των 1,60 σε σχέση με το ευρώ σε μεσοπροθέσμο ορίζοντα όμως η εκτίμηση είναι ότι το ευρώ θα αποκλιμακωθεί σε σχέση με το δολάριο.

Ο συνδυασμός επιβράδυνσης ανάπτυξης και αύξησης πληθωρισμού ή θα οδηγήσει φέτος σε μείωση της οικονομικής ανάπτυξης τόσο ισχυρή ώστε να φρενάρει την πορεία των εμπορευμάτων και να μειωθεί ο πληθωρισμός ή θα «ξεφύγει» ο πληθωρισμός και το 2009 θα αναγκαστούν οι κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων μεταθέτοντας ουσιαστικά την ύφεση για μια διετία αργότερα.

Η παρουσίαση της μελέτης της Eurobank για τις διεθνείς οικονομίες και αγορές, καθώς και για την εγχώρια αγορά, δημοσιεύεται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v