Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Kappa Sec για ΔΕΗ και Ακτωρ

Με τιμή-στόχο τα 17,8 και τα 7,3 ευρώ αντίστοιχα ξεκινά η Kappa Sec (8 Ιουλίου) την κάλυψη των ΔΕΗ και Ακτωρ. Για αμφότερες τις εταιρίες η σύσταση είναι overweight.

H Kappa Sec για ΔΕΗ και Ακτωρ
Τιμή-στόχο τα 17,8 ευρώ θέτει η Kappa Sec για τη μετοχή της ΔΕΗ, ενώ στα 7,3 ευρώ τίθεται η τιμή-στόχος για τη μετοχή του Ακτωρα. Στις πρώτες εκθέσεις της για τις δύο εταιρίες (8 Ιουλίου), η χρηματιστηριακή συνιστά overweight.

Για τη ΔΕΗ η Kappa επισημαίνει τις ισχυρές ταμειακές ροές της εταιρίας, ενώ εντοπίζει την ύπαρξη δυνατοτήτων ανάπτυξης σε συνδυασμό με τα αμυντικά χαρακτηριστικά μιας εταιρίας κοινής ωφέλειας. Αν και περίπου το 28% της ελληνικής αγοράς ενέργειας απελευθερώθηκε τον Φεβρουάριο του 2001, αναφέρεται στο report, ο ανταγωνισμός παραμένει περιορισμένος.

Σε άλλο σημείο της έκθεσής της, η Kappa Securities αναφέρει ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ και ειδικά σε ό,τι αφορά τη μείωση προσωπικού ”αποδίδει καρπούς”. Τα χαμηλού κόστους εργοστάσια λιγνίτη, τονίζεται, αντισταθμίζουν τις διακυμάνσεις στις τιμές των καυσίμων και το υπεράριθμο προσωπικό.

Οι κύριοι ”κίνδυνοι” αναφορικά με την τιμή-στόχο, σύμφωνα με την Kappa, σχετίζονται με την κρατική παρέμβαση στις δραστηριότητες της Επιχείρησης και στον καθορισμό των τιμολογίων.

Για τον Ακτωρα, η Kappa εκτιμά πως το 2003 θα είναι έτος-κορυφή, τόσο σε επίπεδο κερδών, όσο και σε επίπεδο εσόδων, ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει το ηπιότερο ανταγωνιστικό περιβάλλον, αφού οι ανταγωνίστριες εταιρίες μειώθηκαν σε 14 από 60.

Οι εταιρίες που συναγωνίζονται για τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα του προγράμματος εσωτερικής αναδιάρθρωσης απαιτείται να διεθέτουν αυστηρά χρηματοοικονομικά μεγέθη και τεχνική εξειδίκευση, αναφέρει το report. Η Ελληνική Τεχνοδομική -ο όμιλος στον οποίο ανήκει ο Ακτωρας- επισημαίνουν οι αναλυτές της Kappa, έχει τόσο την εμπειρία σε τέτοια έργα, όσο και έναν από τους ισχυρότερους ισολογισμούς στον κλάδο.

Ο τίτλος του Άκτωρα, αναφέρει η Κappa Securities, εμφανίζεται με ελκυστική αποτίμηση (6,5 φορές τα εκτιμώμενα για το 2003 κέρδη), με discount 34%, έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών του, κάτι που εν μέρει δικαιολογείται από το μικρότερο μέγεθος της εταιρίας.

Για το τρέχον έτος, αναμένεται μερισματική απόδοση της τάξης του 7,7%. Για το οικονομικό έτος 2005, η χρηματιστηριακή αναμένει ότι τα έσοδα του Ακτωρα θα μειωθούν κατά 22% ως αποτέλεσμα της εκπνοής των Ολυμπιακών προγραμμάτων και των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v