Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Marfin:Θετική η αύξηση επιτοκίων για τις τράπεζες

Ελαφρώς θετικό αντίκτυπο στην κερδοφορία των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών θα έχει η ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης, τον Ιούλιο, σύμφωνα με report της Marfin Analysis (6/6/2008).

Marfin:Θετική η αύξηση επιτοκίων για τις τράπεζες
Ελαφρώς θετικό αντίκτυπο στην κερδοφορία των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών θα έχει η ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 25 μονάδες βάσης, στη συνεδρίασή της τον Ιούλιο, σύμφωνα με report της Marfin Analysis με ημερομηνία 6/6/2008.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, μεγαλύτερη θα είναι η θετική επίδραση της αύξησης των επιτοκίων για τις τράπεζες εκείνες που έχουν «πλούσια» καταθετική βάση, όπως είναι η Εθνική Τράπεζα, η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά και οι κυπριακές τράπεζες.

Αναφορικά με την αύξηση του ΑΕΠ, η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι η επίπτωση θα είναι ήπια, δεδομένου ότι οι βασικοί καταλύτες εγχώριας ανάπτυξης είνια οι κατασκευές, ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι εξαγωγές υπηρεσιών και η εγχώρια ζήτηση, τομείς που αναμένεται να παραμείνουν ισχυροί και εφέτος. 

Στην αύξηση των χορηγήσεων, η Marfin εκτιμά ότι η επίπτωση θα είναι ήπια, δεδομένου ότι ιστορικά, οι Έλληνες έχουν συνηθίσει να δανείζονται σε πολύ υψηλότεραεπιτόκια (πριν την υιοθέτηση του ευρώ) ενώ τα ποσοστά διείσδυσης είναι ακόμη χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.    

Στο ζήτημα των spreads των δανείων, η χρηματιστηριακή υπολογίζει ότι μια πιθανή αύξηση επιτοκίων θα βελτιώσει την ικανότητα των τραπεζών στην επανατίμηση των βιβλίων τους.

Τέλος, στα spreads καταθέσεων, μια αύξηση επιτοκίων είναι ξεκάθαρα θετική, καθώς τα spreads από τις βασικές καταθέσεις θα αυξηθούν, ενώ τα spreads στις προθεσμιακές καταθέσεις θα διατηρηθούν. Τα spreads των προθεσμιακών καταθέσεων συνδέονται με την εξέλιξη του Euribor και όχι με τις κινήσεις στα επιτόκια της ευρωζώνης. Ως εκ τούτου, οι τράπεζες, είναι πιθανότερο να κρατήσουν το όφελος της αύξησης και όχι να αυξήσουν το κόστος των καταθέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v