Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΥΠΡ: Πως σχολιάζουν οι αναλυτές το α΄ τρίμηνο

Ικανοποίηση για τα κέρδη της Τράπεζας Κύπρου εκφράζουν οι αναλυτές, σημειώνοντας όμως τον προβληματισμό τους σχετικά με τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία ήταν χαμηλότερα του αναμενόμενου.

ΚΥΠΡ: Πως σχολιάζουν οι αναλυτές το α΄ τρίμηνο
Ικανοποίηση για τα κέρδη α΄ τριμήνου της Τράπεζας Κύπρου εκφράζουν οι αναλυτές, σημειώνοντας όμως τον "προβληματισμό" τους σχετικά με τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία ήταν χαμηλότερα του αναμενόμενου.

Η Citi, η οποία διατηρεί την σύσταση “buy” και την τιμή στόχο των 15 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου, σημειώνει πως τα καθαρά κέρδη της τράπεζας ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους ευθυγραμμίστηκαν με τον consensus, αν και ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων του διεθνούς οίκου.

Η Citi διατηρεί αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή των χρήσεων 2008 και 2009 και σημειώνει ότι η Τράπεζα Κύπρου παραμένει ένα από τα top picks της στην περιοχή της Ελλάδας.

Τα καθαρά κέρδη που ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου για το α’ τρίμηνο ήταν υψηλότερα του consensus, αναφέρει η Eurobank Sec, σημειώνοντας όμως ότι τα μεγέθη της τράπεζας δείχνουν μια «αδύναμη εικόνα» σε επίπεδο καθαρών εσόδων από τόκους και εσόδων από προμήθειες, τα οποία ήταν χαμηλότερα του αναμενόμενου.

Ως θετική έκπληξη η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των χαμηλότερων του αναμενόμενου λειτουργικών δαπανών και την χαμηλότερη φορολογία.

Παρά το γεγονός ότι τα καθαρά κέρδη ήταν υψηλότερα του αναμενόμενου, τα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου ήταν απογοητευτικά, σχολιάζει η Alpha Finance. Στα αρνητικά συγκαταλέγει τα καθαρά έσοδα από τόκους, που ήταν χαμηλότερα του αναμενόμενου, την συμπίεση των spreads στην Κύπρου και των καταθέσεων στην Ελλάδα. Επιπλέον, η χρηματιστηριακή εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με την πολιτική προμηθειών της τράπεζας σε αυτό το κλίμα, ενώ επισημαίνει ότι παραμένουν «αδύναμες» οι πηγές εσόδων από αμοιβές.

Από την άλλη πλευρά, θετικά «βλέπει» τον περιορισμό του κόστους, την διεύρυνση των δανειακών spreads στην Ελλάδα, την εξέλιξη των δραστηριοτήτων της τράπεζας στη Ρουμανία και τη Ρωσία καθώς και το ότι δεν τίθεται θέμα ρευστότητας για την τράπεζα.

Η Εθνική-Π&Κ αναφέρει ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το α’ τρίμηνο ήταν καλά, ελαφρώς υψηλότερα τω εκτιμήσεών της, με την βοήθεια των καλύτερων του αναμενόμενου καθαρών εσόδων από τόκους και του περιορισμού του κόστους.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει πως οι ικανοποιητικές επιδόσεις της τράπεζας στο εποχικά αδύναμο α’ τρίμηνο, υποδηλώνει ότι η διοίκηση της τράπεζας Κύπρου θα μπορέσει να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για το τέλος της χρήσης.

Η Εθνική-Π&Κ διατηρεί την σύσταση “overweight” και την τιμή-στόχο για την Κύπρου στα 11,1 ευρώ ανά μετοχή, που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 30% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η HSBC σημειώνει πως τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου ήταν ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών και πως, όπως αναμένονταν, ο ρυθμός αύξησης των καθαρών εσόδων από τόκους (+8%) αντανακλά την αρνητική επίπτωση στα περιθώρια από την ευθυγράμμιση των κυπριακών επιτοκίων με αυτά της ΕΚΤ.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει πως η αρνητική αυτή επίπτωση στα κυπριακά περιθώρια θα αναπληρωθεί σταδιακά τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η Τράπεζα Κύπρου έχει ξεκινήσει την επανατιμολόγηση των προϊόντων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v