Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ETE: Πώς είδαν οι αναλυτές το Q1

Τα αποτελέσματα τριμήνου της Εθνικής υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, σχολιάζει σε έκθεσή της η Citi. Θετική έκπληξη τα περιθώρια στην Ελλάδα. Στο 7,7 το Ρ/Ε 2009 των τραπεζών, αναφέρει η HSBC. Οι αντιδράσεις των αναλυτών.

ETE: Πώς είδαν οι αναλυτές το Q1
Τα αποτελέσματα τριμήνου της Εθνικής υπερέβησαν τις εκτιμήσεις, σχολιάζει η Citi σε έκθεσή της, όπου τονίζει την θετική έκπληξη από τα περιθώρια στην Ελλάδα. 

Ειδικότερα, ο οίκος σημειώνει τις, καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις της τράπεζας σε καθαρά κέρδη, καθαρά έσοδα από τόκους, κόστη και προβλέψεις.

Παράλληλα, αναφέρει ότι τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, στο 3,5% παρέμειναν στάσιμα σε ετήσια βάση, κάτι που εξέπληξε τους αναλυτές λόγω του "πολέμου στις καταθέσεις" που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. 

Για την Finansbank, η Citi σχολιάζει ότι τα αποτελέσματα και τα καθαρά έσοδα από τόκους υπερέβησαν τις εκτιμήσεις της.

Η Citi διατηρεί τιμή-στόχο στα 48,08 ευρώ, με σύσταση "buy" για τη μετοχή.

Η HSBC σχολιάζει ότι τα μεγέθη της τράπεζας υπερέβησαν τις προσδοκίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στις διεθνείς αγορές, ενώ επισημαίνει ότι είναι "εντυπωσιακή" η βελτίωση των spreads της Εθνικής σε όλες τις κατηγορίες δανείων, κάτι που δεν έχει παρατηρήσει σε άλλες τράπεζες. 

Παράλληλα, σε ένα σχόλιο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου των περισσότερων ελληνικών τραπεζών, η HSBC αναφέρει ότι δεν διαπιστώνει κάτι στα μεγέθη που να δικαιολογεί την αδύναμη πορεία των μετοχών από την αρχή του έτους, καθώς ανησυχίες όπως η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, η επιδείνωση της ποιότητας ενεργητικού ή μια σημαντική επιβράδυνση στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής. 

Με βάση τις τιμές κλεισίματος της Δευτέρας, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με Ρ/Ε 7,7 με βάση τις προβλέψεις για το 2009, με την Εθνική να διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 6,8

Η HSBC διατηρεί τιμή-στόχο στα 53,5 ευρώ με σύσταση "overweight".  

Σε γενικές γραμμές, οι βασικές δραστηριότητες της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζουν καλές επιδόσεις στο τρίμηνο, αν και οι ρυθμοί αυξήσεων δανείων και καταθέσεων υστερούν έναντι του εγχώριου ανταγωνισμού, σχολιάζει η Proton Bank.

Όπως αναφέρει, τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν αρνητικά από τις συνθήκες στην αγορά, ιδιαιτέρως από την δυσμενή διακύμανση της τουρκικής λίρας κατά το α’ τρίμηνο, η οποία «διέβρωσε» τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 40 μονάδες βάσης.

Η χρηματιστηριακή τονίζει τις πολύ καλές επιδόσεις της τράπεζας σε επίπεδο κόστους, πιστωτικής ποιότητας καθώς και το γεγονός ότι τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια δεν επηρεάστηκαν από την κρίση.

Ωστόσο, εκφράζει τον προβληματισμό της σχετικά με την ισχνή παραγωγή εσόδων από προμήθειες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v