Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΘΕ: Η καλύτερη πρακτική για αποτίμηση ομολόγων

Το θέμα της καθημερινής αποτίμησης των ομολόγων λόγω της δραστικής μείωσης των συναλλαγών τους τελευταίους μήνες και του μεγάλου spread μεταξύ bid και ask επιδιώκει να ρυθμίσει διευκρινιστική εγκύκλιος της ΕΘΕ.

ΕΘΕ: Η καλύτερη πρακτική για αποτίμηση ομολόγων
Το θέμα της καθημερινής αποτίμησης των ομολόγων λόγω της δραστικής μείωσης των συναλλαγών που παρατηρείται κατά τους τελευταίους μήνες και του μεγάλου spread μεταξύ bid και ask επιδιώκει να ρυθμίσει διευκρινιστική εγκύκλιος που απέστειλε η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών προς τις ΑΕΔΑΚ μέλη της.

Η εγκύκλιος προτείνει σε επίπεδο καλής πρακτικής την αποτίμηση των ομολόγων στη μέση τιμή μεταξύ προσφοράς και ζήτησης όταν το άνοιγμα των τιμών είναι μεγάλο και δεν διενεργείται αξιόλογος όγκος συναλλαγών, καθώς και τη δυνατότητα αποτίμησης στην τιμή της προηγούμενης ημέρας σε περίπτωση που η ημερήσια διακύμανση της τιμής ξεπερνά το 5%.

Η εξαίρεση της αποτίμησης στην προηγούμενη ημέρα δίνεται μόλις για μία εργάσιμη και αποσκοπεί στο να αποφευχθούν διακυμάνσεις του ενεργητικού σε μια περίοδο όπου οι τιμές κάποιων ομολόγων -κυρίως εταιρικών- επηρεάζονται άμεσα από τους μικρούς ή μηδενικούς όγκους συναλλαγών.

Τέλος, για περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να προκύψει αποτίμηση εντός αγοράς (λόγω ανύπαρκτης εμπορευσιμότητας) η εγκύκλιος εισηγείται να μπορούν τα Ομολογιακά Α/Κ ή τα Διαχείρισης Διαθεσίμων να χρησιμοποιούν τη μέση τιµή του πιστωτικού ιδρύματος που δημοσιεύει τιμή για την εν λόγω έκδοση ομολόγων και εφόσον πραγματοποιεί αντιπροσωπευτικούς όγκους ή µόνο την τιµή προσφοράς ή την τιµή ζήτησης, ή να αποτιμούν στη μέση τιµή του Lead Manager της έκδοσης.

Την εγκύκλιο καλής πρακτικής επεξεργάστηκε ειδική επιτροπή της ΕΘΕ που συστάθηκε επί προεδρίας κ. Γ. Παπουτσή ακόμη και εισηγήθηκε λύσεις πάντα σε συνεννόηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Στη σχετική επιστολή που απέστειλε προς τις διευθύνσεις των ΑΕΔΑΚ, ΑΕΕΧ και ΑΕΠΕΥ, ο πρόεδρος της ΕΘΕ, κ. Ξενόφος, αναφέρει τα εξής: 

"Έπειτα από παρατηρήσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Πιλάβιος σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αποτιμώνται από τις εταιρίες μας τα ομόλογα τα οποία περιέχουν τα χαρτοφυλάκιά τους και υποδείξεών του ότι θα πρέπει τα μέλη μας να αυτοδεσμευτούν για την εφαρμογή μεθόδων που ανταποκρίνονται στην πραγματική τρέχουσα αξία αυτών των τίτλων, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης συγκρότησε ειδική επιτροπή προκειμένου να μελετήσει το θέμα.

Η Επιτροπή διατύπωσε τις απόψεις της οι οποίες περιλαμβάνονται στο συνημμένο κείμενο και τις οποίες το διοικητικό μας συμβούλιο ενέκρινε ομοφώνως και ενημέρωσε σχετικώς τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι θα εφαρμόζονται εφεξής από τα μέλη της Ένωσης.

Το Δ.Σ. της Ένωσης συνιστά στα μέλη να εφαρμόσουν με συνέπεια τις αρχές που διατυπώνονται στο συνημμένο κείμενο".

***Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΟΜΟΛΟΓΩΝ & ΜΕΣΩΝ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑΣ

Για την αποτίμηση ομολόγων και μέσων χρηματαγοράς από την ΑΕΔΑΚ, ως «τελευταία τιμή προσφοράς ή ζήτησης» ορίζεται η μέση τιμή μεταξύ τιμής προσφοράς και τιμής ζήτησης. Η
μέση τιμή είναι προτιμητέα, επειδή σε πολλά ομόλογα υφίσταται σημαντική διαφορά μεταξύ των τιμών προσφοράς και ζήτησης (άνω του 1%) η οποία δυσχεραίνει τη διαχείριση, αλλά και δημιουργεί τυχόν προβλήματα με τις αποδόσεις και την εισροή νέων κεφαλαίων.

Η αποτίμηση των ομολόγων γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας, με τις ακόλουθες τιμές:
α) Μέση τιμή CBBT, αλλιώς
β) Μέση τιμή BGN, αλλιώς
γ) Τιμή ζήτησης BGN, αλλιώς
δ) Τιμή προσφοράς BGN, αλλιώς
ε) Μέση τιμή από πιστωτικό-(α) ίδρυμα-(τα) που δημοσιεύει-(ουν) τιμή για την έκδοση υπό την προϋπόθεση ότι πραγματοποιεί αντιπροσωπευτικούς όγκους στην έκδοση, ή εάν
υπάρχει μόνον τιμή προσφοράς ή μόνον τιμή ζήτησης, τότε η τιμή αυτή.
στ) Μέση τιμή του Lead Manager της έκδοσης, ή εάν υπάρχει μόνον τιμή προσφοράς ή μόνον τιμή ζήτησης, τότε με την τιμή αυτή, όπως αυτή δημοσιεύεται στις σελίδες Bloomberg ή Reuters.

Εάν η τιμή αποτίμησης συγκεκριμένου ομολόγου παρουσιάσει από ημέρα σε ημέρα διακύμανση που δεν δικαιολογείται από τις συνθήκες της αγοράς και η οποία είναι ανώτερη του 5%, τότε η ΑΕΔΑΚ μπορεί για μία ημέρα να χρησιμοποιήσει την τιμή της προηγούμενης
ημέρας.

Η άντληση των τιμών γίνεται το πρωί της επομένης της ημερομηνίας αποτίμησης ημέρας.
Στην περίπτωση που για κάποια έκδοση δεν υπάρχει τιμή σύμφωνα με τους όρους που περιγράφονται ανωτέρω, τότε η ΑΕΔΑΚ οφείλει να ζητά πριν από το πέρας κάθε τριμήνου από τον εκδότη την τρέχουσα τιμή αποτίμησης του αξιογράφου.

Διευκρινιστικά σχόλια

Bloomberg CBBT (Composite Bloomberg Bond Trader): Οι τιμές προσφοράς και ζήτησης υπολογίζονται βάσει αλγορίθμου του Bloomberg και περιλαμβάνουν τις προτεινόμενες τιμές διαπραγμάτευσης τις οποίες εισάγουν στο σύστημα οι διαπραγματευτές με βάση το ποσό που τίθεται σε προσφορά ή σε ζήτηση.

Bloomberg BGN (Bloomberg Generic Price): Οι τιμές προσφοράς και ζήτησης υπολογίζονται από το σύστημα Bloomberg, βάσει αλγορίθμου, από πηγές που θεωρεί σχετικές με το εκάστοτε αξιόγραφο. Σκοπός της εταιρίας είναι να παράγει τιμές που αντικατοπτρίζουν τον
μέσο όρο της αγοράς. Η Bloomberg συνεχώς ελέγχει την αξιοπιστία του μοντέλου της και κάνει διαρκώς τις αναγκαίες αλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v