Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καπράλος:Πανέτοιμο το ΧΑ για ναυτιλιακές εταιρίες

Ο κ. Γ.  Βουλγαράκης και ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σ. Καπράλος παρέθεσαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών γεύμα εργασίας σε φορείς του ναυτιλιακού χώρου, στο προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και στον πρόεδρο της Ε.Κ.

Καπράλος:Πανέτοιμο το ΧΑ για ναυτιλιακές εταιρίες
Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιώργος Βουλγαράκης, και ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σπύρος Ι. Καπράλος, παρέθεσαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών γεύμα εργασίας σε φορείς του ναυτιλιακού χώρου, στο προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και στον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Από την πλευρά του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής παρευρέθησαν οι γενικοί γραμματείς κ. Γιάννης Τζωάννος και Γιώργος Βλάχος.

Τον χώρο της ναυτιλίας εκπροσώπησαν οι κ. Νίκος Ευθυμίου, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Γεώργιος Γράτσος, πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Νικόλαος Βαρβατές, πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Μεσογειακών Φορτηγών Πλοίων, και Κωνσταντίνος Καρούσης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Committee).

Την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εκπροσώπησε ο πρόεδρός της, κ. Αλέξιος Πιλάβιος. Τέλος, από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών παρέστησαν οι κ. Τάκης Αράπογλου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Δημήτριος Μαντζούνης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Νικόλαος Νανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank Ergasias και Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο κ. Καπράλος τόνισε: "Είναι μια εξαιρετική χρονική συγκυρία, μια περίοδος κατά την οποία όλοι οι παράγοντες της αγοράς συμφωνούν ότι πρέπει να προσελκύσουμε την ποντοπόρο ναυτιλία στην ελληνική αγορά. Όλες οι αλλαγές που έγιναν στο θεσμικό πλαίσιο τα τελευταία χρόνια με την υποστήριξη τόσο της ελληνικής πολιτείας όσο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συνετέλεσαν ώστε το Χρηματιστήριο Αθηνών να είναι σήμερα πανέτοιμο για να υποδεχτεί την ελληνόκτητη ναυτιλία".

Συγκεκριμένα, με τα νέα δεδομένα στις προϋποθέσεις εισαγωγής, όλες οι ναυτιλιακές εταιρίες, ανεξαρτήτου μεγέθους και προέλευσης μπορούν να εισαχθούν σε μία από τις αγορές του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι συνεχίζει να ισχύει το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τις ναυτιλιακές εταιρίες και μετά την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Επιπλέον, χάρη στη σωστά μεθοδευμένη λειτουργία του ελληνικού χρηματιστηρίου η γραφειοκρατία παρακάμπτεται, μειώνοντας τον χρόνο εισαγωγής στους 2 - 3 μήνες, χρόνος ανταγωνιστικός με τον αντίστοιχο των ξένων αγορών.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στη συνέχεια, ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετές ναυτιλιακές εταιρίες που μπορούν να εισαχθούν σήμερα στο Χ.Α., αποκτώντας προβολή και αναγνωρισιμότητα από τη συμμετοχή τους στους δείκτες του. Επιπλέον, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αποδείξει ότι διαθέτει μεγάλη δεξαμενή ρευστότητας για να στηρίξει οποιουδήποτε μεγέθους εταιρίες.

Οι ξένοι επενδυτές εμπιστεύονται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατέχουν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της συνολικής του κεφαλαιοποίησης και πραγματοποιούν το 65% των καθημερινών συναλλαγών που προσεγγίζουν τα 450 εκατ. ευρώ καθημερινά. Η καθαρή εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό στην ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, ξεπερνάει τα 15 δισ. ευρώ. 

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Σπύρος Καπράλος αναφέρθηκε στη σημασία που θα έχουν οι τράπεζες-ανάδοχοι στην επιτυχία του εγχειρήματος και τις κάλεσε να βοηθήσουν και να συμβάλουν στην προσέλκυση της ναυτιλίας στο Χ.Α., υπογραμμίζοντας ότι "οι επιδόσεις αλλά και οι προοπτικές της ποντοπόρου ναυτιλίας αξίζουν να τύχουν της αμέριστης υποστήριξης όλων των φορέων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και της ελληνικής πολιτείας".

Τελειώνοντας τόνισε ότι "το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει για μία ακόμα φορά την αμέριστη εμπιστοσύνη του στην ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v