Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι βλέπει η Marfin για το 6μηνο της Εθνικής

Αύξηση της τάξεως του 45%-53% (150-158 εκατ. ευρώ) αναμένεται να παρουσιάσουν τα ενοποιημένα οργανικά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Marfin Hellenic, η οποία επίσης σχολιάζει τα μεγέθη 2002 της Τράπεζας με βάση τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα.

Τι βλέπει η Marfin για το 6μηνο της Εθνικής
Αύξηση της τάξεως του 45%-53% αναμένεται να παρουσιάσουν τα ενοποιημένα οργανικά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του 2003, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Marfin Hellenic.

Όπως αναφέρει η Marfin στο πρωινό report της, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να προβλεφθούν τα χρηματοοικονομικά κέρδη, εφιστά την προσοχή της στην οργανική κερδοφορία.

Η Marfin λοιπόν εκτιμά ότι τα μεγέθη της Εθνικής Τράπεζας για το πρώτο εξάμηνο του 2003 θα είναι θετικά, ως συνέχεια των ”καλών” αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η Τράπεζα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Εξαιρώντας τα χρηματοοικονομικά και τα έκτακτα κέρδη, η Marfin εκτιμά ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003 τα ενοποιημένα οργανικά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να διαμορφωθούν στα 150 – 158 εκατ. ευρώ, σε σχέση με 103 εκατ. ευρώ του περυσινού πρώτου εξαμήνου.

Επίσης η Marfin αναφέρεται και στα αποτελέσματα του 2002 που η Εθνική Τράπεζα δημοσίευσε με βάση τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα. Όπως σημειώνει η Marfin, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 126,8 εκατ. ευρώ (έναντι 213 εκατ. ευρώ με βάση τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα), ενώ μετά και την αφαίρεση των υποαξιών του χαρτοφυλακίου προς πώληση και κάποιων αναπροσαρμογών, τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 69,3 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει η Marfin, η βασική διαφορά προκύπτει από τις υποαξίες ύψους 227 εκατ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο των συναλλαγών της Τράπεζας, οι οποίες σύμφωνα με τα αμερικανικά λογιστικά πρότυπα αφαιρούνται από τα αποτελέσματα.

Επιπλέον, η Marfin εκτιμά πως μεγάλο μέρος των υποαξιών αυτών έχει εξαλειφθεί μετά την ανάκαμψη των αγορών και ως εκ τούτου οι διαφορές στα κέρδη του 2003 μεταξύ των δύο προτύπων θα είναι μικρότερες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v