Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EXAE: Προβληματισμός αναλυτών για μεγέθη τριμήνου

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι αναλυτές για τα μεγέθη που ανακοίνωσε η ΕΧΑΕ το α΄ τρίμηνο του 2008, προαναγγέλλοντας υποβαθμίσεις στις εκτιμήσεις για τα μεγέθη της επιχείρησης.

EXAE: Προβληματισμός αναλυτών για μεγέθη τριμήνου
Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι αναλυτές για τα μεγέθη που ανακοίνωσε η ΕΧΑΕ το α΄ τρίμηνο του 2008, προαναγγέλλοντας υποβαθμίσεις στις εκτιμήσεις για τα μεγέθη της επιχείρησης.

Ειδικότερα, η Merrill Lynch αναθεωρεί χαμηλότερα κατά 5% και κατά 7% τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή της ΕΧΑΕ για το 2008 και το 2009 αντίστοιχα, ενώ χαρακτηρίζει τα EPS του α΄ τριμήνου χαμηλότερα των προβλέψεων.

Ο διεθνής οίκος διατηρεί την τιμή-στόχο των 19,2 ευρώ και τη σύσταση "buy" για τη μετοχή της εισηγμένης.

Φροντίζει, πάντως, να προσθέσει ότι παραμένει θετικά προσκείμενος στον ελληνικό όμιλο, τον οποίο χαρακτηρίζει μακροπρόθεσμο "structural growth story".

Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι η ΕΧΑΕ διαπραγματεύεται με P/E χαμηλότερο του μέσου ευρωπαϊκού όρου αλλά και με δεδομένη τη χαμηλή κεφαλαιοποίησή της, η Merrill δεν αποκλείει να αποτελέσει και εξαγοραστικό στόχο, ένας από τους ελάχιστους που υπάρχουν στο ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό στερέωμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Η UBS τονίζει ότι τα έσοδα από τις συναλλαγές κινήθηκαν ανάλογα με τις εκτιμήσεις, ενώ οι δαπάνες υπήρξαν ανώτερες από τις προβλέψεις. Οι αναλυτές της UBS τονίζουν ότι η ΕΧΑΕ διαπραγματεύεται με discount έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ενώ ο οίκος διατηρεί την τιμή-στόχο των 26 ευρώ και τη σύσταση "buy".

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της για την πορεία της ΕΧΑΕ για το σύνολο του έτους, η UBS αναμένει κέρδη ανά μετοχή στο 1,17 ευρώ και περαιτέρω ενίσχυσή τους στο 1,22 ευρώ το 2009.

H ΚΒW, σε έκθεσή της με ημερομηνία 12 Μαΐου, διατηρεί τη σύσταση "οutperform" κρίνοντας τα αποτελέσματα της εταιρία αντίστοιχα των εκτιμήσεων. Όπως αναφέρει, η μετοχή τώρα διαπραγματεύεται με P/E 11,9 για το 2008 και 10 για το 2009, γεγονός που καθιστά την ΕΧΑΕ τη φθηνότερη από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ενώ βραχυπρόθεσμα η μετοχή πιθανόν να συνεχίσει να αντιμετωπίζει "αντίθετο άνεμο" λόγω των χαμηλότερων όγκων συναλλαγών, εκτίμηση του οίκου είναι ότι οι δομικές αλλαγές όπως η περαιτέρω απελευθέρωση των κανόνων για το short selling, για τα remote members, καθώς και η πιθανή υιοθέτηση του φόρου των 15 μονάδων βάσης για τις πωλησεις θα αποτελέσουν καταλύτη για τη μετοχή. 
  
Από την πλευρά της, η Marfin Analysis χαρακτηρίζει φτωχά τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπήρξαν δημόσιες εγγραφές ή αυξήσεις κεφαλαίου όπως στο α΄ τρίμηνο του 2007.

Σημειώνει ακόμη ότι θα προχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα σε περιορισμένες αναθεωρήσεις στην αποτίμηση και στις προβλέψεις για την εταιρία.

Η Alpha Finance υπογραμμίζει το αδύναμο τρίμηνο της ΕΧΑΕ, τονίζοντας ωστόσο την αποτελεσματική διαχείριση των δαπανών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v